Modello Delle Venezie Rosso Masi
Wino Modello Delle Venezie Rosso Masi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Masi Modello Delle Venezie Rosso
Kraj: Włochy
Region: Venezie
Producent: IGT Rosso delle Venezie
Szczepy: Refosco Raboso
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 17–18 ° C.
Pojemność: 0,75l c3c3
Alk. 13,5
Czerwone wytrawne wino o rubinowo wiśniowej barwie z aromatami dojrzałych wiśni, śliwek, przypraw z delikatnym akcentem nut mineralnych. Na podniebieniu dobrze zrównoważone, soczyste z przyjemnymi taninami o dobrej długości. Sugestie kulinarne: lekkie dania, kuchnia włoska: makarony, pizza z dodatkami mięsnymi.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bogaty w wino rubinowy kolor. Żywe, owocowe wino o dobrze zintegrowanych taninach i zrównoważonej kwasowości składa się z tonów czerwonych owoców, wśród których są odcienie wiśni i śliwki oraz delikatne niuanse przypraw i przypraw. Aromat wina z nutami wiśni, żurawiny, kwiatów fiołka i nutami pachnących przypraw już od pierwszych minut robi dobre wrażenie. Wino polecane do zup, makaronów i risotto, dobrze komponuje się również z czerwonym mięsem i świeżymi serami.
Wino „Modello delle Venezie” Rosso wykonane z odmian winorośli Refosco, Rabozo, a także innych lokalnych odmian winorośli uprawianych w oddzielnych winnicach na obszarach Veneto i Friuli. Uprawy zbierane w różnym czasie, gdy jagody dojrzewają, a Rabozo zbiera niektóre później niż inne odmiany. Maceracja w kontakcie ze skórką winogron trwa w zależności od klasy 10-20 dni. Wino fermentowane z wyselekcjonowanymi drożdżami w temperaturze 25-28 °C przez 22 dni kończące proces fermentacji wtórna fermentacja malolaktyczna. Wino przechowywane przez 10 miesięcy w dużych beczkach z dębu slavońskiego (70%) oraz w małych beczkach z dębu francuskiego (30%). Potencjał przechowywania wina wynosi 4-5 lat. Rodzinna winnica Masi położona w regionie Veneto Valpolicella na wschodzie jest dynamiczną i innowacyjną firmą. Nazwa winnicy wzięła swoją nazwę od pierwszej winnicy „Vaio dei Masi” – „Little Valley Maści” nabytej przez rodzinę Boskaini w 1772 roku. Wykup nowych działek w klasycznych rejonach – Bardolino, Valpolicella i Soave, firma stopniowo zwiększa wolumen produkcji wina, poprawiając jego jakość. Do produkcji nowoczesnych win wysokiej jakości w winnicy Masi używa tylko lokalnych winogron. Wytwórnia stosuje tradycyjne podejście w produkcji win, oparte na połączeniu szacunku dla terroir i najnowszych technologii. Wina produkowane są konwencjonalnymi metodami z wykorzystaniem technologii „appassimento” i podwójnej fermentacji. Łączna powierzchnia winnic Masi to 160 ha 17 winnic położonych w klasycznej strefie Valpolicella oraz 8 winnic w Bardolino i Soave. Maści współpracujące równolegle z rodziną Serego Alighieri - potomkami Dantego, posiadającymi winnice w Garganyago od 1353 roku, z argentyńską firmą Masi Tupungato i hrabiowską rodziną Bossi Fedrigotti, rodzinnymi winnicami położonymi nad brzegiem rzeki Adige.
2022-04-08
Masi Modello Delle Venezie
Pachnie świeżymi przyprawami, śliwkami z wyczuwalnymi nutami mineralnymi. Taniny i słodycz są dobrze zrównoważone, łatwo się je pije,