Monte del Fra Lugana
Rozwiń opis...Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Custoza DOC
Producent: Monte del Fra
Szczepy: Trebbiano di Lugana
Pojemność: 0,75l ONL
Alkohol: 14 %
Monte del Fra Lugana to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Trebbiano wyprodukowane z winnic położonych na południe od jeziora Garda. Wino prezentuje jasno słomkową barwę, a intensywnymi aromatami białych owoców, brzoskwiń, moreli, owoców tropikalnych, skórki mandarynki oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże i soczyste, dobrze zbalansowane o przyjemnej delikatnej kwasowości. Sugestie kulinarne: sushi, ryby słodkowodne, owoce morza, makarony z lekkimi sosami, dania warzywne, zupy krem.
Producent – Monte del Fra
Monte del Frá znajduje się w samym sercu regionu Custoza. Na 140 hektarach winnic znajdują się miejsca Cru, takie jak Cà del Magro, Monte del Frá, Lena di Mezzo i wiele innych. Historia winnicy Monte del Frà zaczyna się od Massimo Bonomo. W połowie XX wieku kupił pierwsze grunty rolne w jednym z najbardziej urokliwych krajobrazów północnych Włoch. Wzgórza w pobliżu jeziora Garda w prowincji Werona, składające się z gleb żwirowych bogatych w minerały i będące pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, mają tysiącletnią historię. Jest to obszar, w którym produkuje się jedne z najlepszych i najbardziej znanych włoskich win.
Z biegiem lat i po wielu zbiorach początkowe ziemie rozrosły się w jedną z najbardziej rozległych winnic w Weronie. Obecnie posiadanych jest dobre 137 hektarów oraz 68 dzierżawionych winnic we wszystkich obszarach DOC w Veronese: Valpolicella, Custoza, Lugana, Soave i Bardolino.
Włoskie białe mieszanki win są przykładem bogatego dziedzictwa winiarskiego kraju, oferując różnorodną gamę stylów i smaków. To, co czyni te mieszanki wyjątkowymi, to skrupulatne współgranie rodzimych odmian winogron, z których każda wnosi charakterystyczne cechy do ostatecznej kompozycji. Winogrona takie jak Trebbiano, Garganega, Vermentino i Malvasia często występują w tych mieszankach, tworząc harmonijne połączenie nut kwiatowych, cytrusowych i tropikalnych owoców. Wszechstronność włoskich białych mieszanek jest podkreślona przez ich regionalną różnorodność, od świeżych i mineralnych białych win Friuli-Venezia Giulia po pełniejsze wyrazy Sycylii. Wina te często wykazują równowagę między kwasowością a teksturą, dzięki czemu nadają się na różne okazje i do kulinarnych połączeń. Włoskie białe mieszanki odzwierciedlają przywiązanie do tradycji, jednocześnie obejmując innowację, oferując zachwycającą eksplorację dla entuzjastów wina. Bez względu na to, czy są spożywane jako orzeźwiający aperitif, czy w połączeniu z kuchnią śródziemnomorską, wina te odzwierciedlają winną mozaikę Włoch, zachęcając miłośników wina do delektowania się wyjątkową mozaiką smaków wytworzonych z rodzimych białych odmian winogron tego kraju.