- Tylko online
Monte Faustino La Traversagna Ripasso
Wino Monte Faustino La Traversagna Ripasso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Monte Faustino La Traversagna Ripasso
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Valpolicella Ripasso Superiore
Producent: Monte Faustino
Szczep: corvina , corvinone , rondinella , croatina , oseleta
Rodzaj: czerwone wytrawne
Dojrzewanie: około 15 miesięcy beczka
Temp. serwowania: 16–18°C
Pojemność: 0,75l C4
Mocne czerwone włoskie wino wytrawne. Elegancki nos złożony z aromatów dojrzałych wiśni i rodzynek. Usta esencjonalne i harmonijne, lekko pikantne, z wyraźnym wiśniowym tłem. Podawać do mięs, przystawek, dojrzewających serów o delikatnym smaku.
Intensywny czerwony kolor. Stonowany aromat z czarnymi owocami i odrobiną przypraw. Mocny, owocowy i mięsisty smak z czarnymi dojrzałymi owocami i wytrawnością. Trwały posmak z odrobiną „czarnych śliwek”, przyprawami i połączeniem wytrawności i lekkiej słodyczy. Dojrzewa 15 miesięcy w 500-litrowych dębowych beczkach, a następnie 6 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem. Wysokiej jakości ripasso w przystępnej cenie! Podawane z ciemnymi pieczeniami, duńskimi potrawami bożonarodzeniowymi i serami. Wytwarzane w drodze ponownej fermentacji czerwonej Valpolicelli na osadzie z Amarone. Ta metoda nazywana jest klasyczną metodą ripasso. Stąd owocowy i lekko oleisty, ale wytrawny styl, który trzeba określić jako tradycyjny - w przeciwieństwie do modernistów, którzy są mocniejsi w owocach i przede wszystkim - niemal słodkawi w posmaku.
2023-03-29
Monte Faustino La Traversagna Ripasso
Konsekwentnie klasyczne, to Ripasso jest mocne i zawiera 15% alkoholu, ale nadal jestem entuzjastycznie nastawiony do jego zawsze eleganckiego wyglądu oraz subtelnie pikantnych i oczywiście złożonych aromatów. Wino to współgra z urzekającym zapachem dojrzałych śliwek i wiśni oraz nutą rodzynek połączoną z niemalże orientalnymi nutami przypraw! To jedno z nielicznych win, które polecam dekantować przez kilka godzin.