Monte Zovo Ripasso Valpolicella DOC
Wino Monte Zovo Ripasso Valpolicella DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Monte Zovo Ripasso Valpolicella DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Veneto
Producent: Cottini - Monte Zovo
Typ: Corvina, Rondinella, Molinara
Pojemność: 0,75lBK17
Kolor purpurowy z fioletowym odcieniem. Aromat soczystej dojrzałej wiśni oraz kompotu ze śliwek. Na podniebieniu gęste, z miękkimi, dojrzałymi taninami i trwałym posmakiem. Sugestie kulinarne: Dziczyzna, mięso z grilla, gulasze, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W okolicach Werony, miasta ze słynną areną operową, rozciąga się jeden z najpiękniejszych i najbardziej znanych regionów winiarskich Włoch: Valpolicella. Południowy brzeg jeziora Garda nie jest daleko i zawsze ma raj wakacyjny. Dlatego Valpolicella jest jednym z pierwszych czerwonych win odkrytych przez wczasowiczów z krajów skandynawskich we Włoszech. I jest to tak samo doceniane dzisiaj! Nic dziwnego, ponieważ w prawie żadnym innym regionie tak ostrożnie uprawia się stare włoskie, regionalne winogrona, które następnie tłoczy się w wysokiej jakości wina. Wina regionu tłoczone są ze szczepów Corvina, Rondinella i Molinara. Dobra Valpolicella jest owocowa i pachnie malinami, wiśniami i fiołkami. Najdroższym czerwonym winem w regionie jest Amarone. Aby go wyprodukować, najlepsze winogrona suszy się po zbiorach, aż stracą co najmniej jedną trzecią swojej wagi. W ten sposób smak winogron jest skoncentrowany, a wyciskane z nich wino jest mocne i ma skoncentrowane aromaty. Ripasso jest wytwarzane podobną pracochłonną metodą. Dobra Valpolicella jest fermentowana razem z pozostałościami drożdży z Amaronen, co nadaje owocowemu miękkiemu czerwonemu winu intensywny smak i mocną strukturę. Valpolicella Ripasso oferuje dzięki winifikacji na prasowanych winogronach Amarone - tutaj przez 20 dni - wiele fascynacji Amarone bez wywoływania jego dumnej ceny. Rodzina Cottini również dojrzewa swoje Ripasso przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
„Rodzina Cottini zajmuje się uprawą winorośli w Weronie od 1925 roku. Dziś mają winnice w dwóch najbardziej poszukiwanych obszarach uprawnych Werony, które uprawiane są w sposób naturalny: Valpolicella i Bardolino. Tenuta Monte Zovo, nazwany na cześć winnicy , gdzie winifikuje się wina Bardolino, a Valpolicella w Tenuta Palazzo Maffei, gdzie Diego i Annaberta Cottini, wspierani przez swoich synów Michele i Mattię, produkują przyjemnie typowe i wyraziste wina werońskie o wysokiej jakości. Oczywiście nie pozostało to niezauważone, i tak właśnie Monte Zovo jest reprezentowane w trzech ważnych włoskich przewodnikach po winach: Gambero Rosso, Bibenda (dawniej Duemilavini) i Guida de l'espresso.”
Monte Zovo Ripasso Valpolicella DOC - Opinie klientów
Valpolicella Ripasso Superiore
Zapach jeżyn, wiśni i malin otoczony jest kwitnącymi pelargoniami i fiołkami. Wyrafinowane łagodnymi aromatami palonej kawy w towarzystwie skóry i śliwki, każdy łyk jest miękki i długi, harmonijny i bogaty. To złożone wino zachwyca typową owocową słodyczą i jest bardzo zrównoważone pod względem świeżości i uroczej struktury tanin – będącej wynikiem tradycyjnej produkcji.
2024-10-30
Monte Zovo Ripasso Valpolicella 2020
Wino przyjemne z uroczą delikatną wytrawnością . Kolor purpurowy z fioletowym odcieniem. Aromat soczystej dojrzałej wiśni oraz kompotu ze śliwek. Na podniebieniu gęste, z miękkimi, dojrzałymi taninami i trwałym posmakiem. Monte Zovo jest imponującym winem o hojnym sercu i złożonych zapachach, emanującym bogactwem niuansów i wrażeń. Z najlepszych winogron i ręcznie robione przez rodzinę Cottini jak krawiecka suknia, jego aksamitna gładkość sprawia, że jest idealnym strojem na ważne okazje.