Monte Zovo Valpolicella DOC
Wino Monte Zovo Valpolicella DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Monte Zovo Valpolicella DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Veneto
Producent: Cottini
Winnica: Monte Zovo
Szczepy: Corvina, Rondinella, Molinara
Rodzaj: czerwień wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Czerwony rubinowy kolor. Aromat dojrzałych czerwonych owoców z odrobiną przypraw. Przyjemny delikatny i aksamitny smak z nutą gorzkich migdałów. Sugestie kulinarne: Risotto, makarony, dania mięsne, sery. Idealne na każdą okazję.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino wytwarzane jest z typowych włoskich winogron, które są również wykorzystywane m.in. w słynnym na całym świecie winie Valpolicella. W tym Azienda Agricola Monte Zovo pokazują swoją żywą i młodzieńczą stronę i prezentują kosz pełen świeżych czerwonych owoców i wiśni, uzupełniony eleganckimi kwiatami śliwki i migdałów. Fantastyczne wino do delektowania się samo lub z lekkimi przekąskami: nie za ciężkie, ale ze strukturą. Bierzemy kolejną szklankę, pyszna!
Rodzina Cottini rozpoczęła działalność w branży wina w 1925 roku, kiedy Carlo Cottini założył firmę. Dziś to właśnie Michele i Mattia wraz z rodzicami Diego i Annabertą Cottini prowadzą rodzinny biznes i rozwijają wizję produkcji najlepszego możliwego wina, z największym szacunkiem dla krajobrazu. Azienda Agricola Monte Zovo wzięła swoją nazwę od otaczającego wzgórza, na którym znajduje się winnica sake. 140 hektarów, obecnie poddanych ekologicznej konwersji, obejmuje obszary od Bardolino DOC do Amarone della Valpolicella DOCG. Klejnot koronny ich gospodarstw, winnica Roccolo, posadzona na wysokości 500 metrów, jedna z najwyżej położonych winnic w Amarone DOCG. Ta historyczna 45-hektarowa posiadłość składa się z wapiennej gleby o podłożu bogatym w glinę, która pozwala winogronom dojrzewać, ale zachowuje charakterystyczną świeżość. Nowoczesny zakład winiarski, zbudowany na zboczu wzgórza, aby harmonizował z otoczeniem, jest w 100% samowystarczalny, wykorzystując sadzonki z przycinania winorośli do zasilania podajnika biomasy na miejscu. Najnowocześniejszy obiekt do suszenia lub appassimento jest świadectwem ostatnich inwestycji, jakie rodzina Cottini poczyniła w dążeniu do produkcji najlepszego Amarone z ich terroir.