Wino Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso

74,00 zł
Brutto
599 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Musujące/Szampany
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso  

Kraj: Włochy

Region: Veneto

Apelacja: Treviso DOC

Producent: Cantina Montelliana

Rodzaj: wytrawne, musujące

Pojemność: 0,75l BK17

 

Rozwiń opis...

Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso Naturalnie fermentowane wino musujące metodą Charmat. Posiada jasnosłomkowy odcień z zielonymi refleksami., doskonałą klarowność i trwały żywy bąbelek. Nos uwydatnia aromaty białych owoców pestkowych, brzoskwiń, gruszek oraz nektarynek. Na podniebieniu świeże i orzeźwiające z przyjemnie zaznaczoną kwasowością oraz spora dozą białych owoców. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, makarony, aperitif.

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Kolor blado słomkowożółty z zielonkawymi refleksami. Ma typowy owocowy bukiet przypominający jabłka Golden Delicious, z nutą banana i brzoskwini. W ustach świeże, aromatyczne i aksamitne z przyjemną okrągłością.

U podnóża Coilli Asolani stoi Cantina Montelliana, spółdzielnia zrzeszająca 400 plantatorów skupionych na produkcji Prosecco i znany regionalny lider w kategorii Asolo. Firma została założona w połowie lat pięćdziesiątych XX wieku, a gospodarstwa członkowskie obejmują 650 hektarów winnic. Jest to jedna z najbardziej imponujących spółdzielni, jakie spotkaliśmy we Włoszech pod względem zaangażowania i pasji jej członków/hodowców, a także pod względem niezwykle wysokiej jakości gotowych win.

Prosecco, jedno z najpopularniejszych i najbardziej zabawnych win musujących na świecie, to specjalność północno-wschodnich Włoch, obejmujących dziewięć prowincji regionów Veneto i Fruili-Venezia Giulia. Wersja wina Prosecco wyższej jakości, która musi spełniać bardziej rygorystyczne wymagania produkcyjne, nazywa się Prosecco Superiore i musi pochodzić z bardziej nierównego terenu pomiędzy miastami Valdobiaddene i Conegliano. Prosecco może być produkowane jako wino spokojne, półmusujące („frizzante”) lub wino w pełni musujące („spumante”) – przy czym ten ostatni jest najpowszechniejszy. Chociaż wino Prosecco jest zazwyczaj produkowane w stylu „brut” (wytrawnym), jego świeży i owocowy charakter sprawia, że ​​wydaje się nieco słodsze niż w rzeczywistości. Jednak dość popularne są style „ekstra wytrawne”, zawierające wyższy poziom cukru resztkowego.

Wino Prosecco produkowane jest z winogron Glera, które dawniej i myląco nazywano Prosecco. Wina te wyróżniają się przyjemnymi aromatami brzoskwini, gruszki, melona, ​​zielonego jabłka i wiciokrzewu. Niższe ciśnienie podczas procesu nasycania (zwanego także metodą zbiornikową) sprawia, że ​​bąbelki są lżejsze i bardziej pieniste niż w przypadku szampana lub innego wina musującego metodą tradycyjną, a także mniej trwałe. Prosecco to także świetny wybór do zmieszania z sokiem pomarańczowym w celu uzyskania mimozy w celu uzyskania klasycznego napoju śniadaniowego.

Termin zwykle zarezerwowany dla szampanów i win musujących, innych niż rocznikowe lub po prostu „NV” na etykiecie, oznacza mieszankę gotowych win z różnych roczników (lat zbiorów). Aby wyprodukować szampana innego niż rocznik, podstawą mieszanki są zazwyczaj zbiory z bieżącego roku (innymi słowy, bieżący rocznik). Gotowe wina z poprzednich lat, zwane „vins de Reserve”, są mieszane w ilości około 10–50% całkowitej objętości, aby uzyskać smak, złożoność, treściwość i kwasowość odpowiadającą pożądanemu stylowi wina. Niewielka część szampanów wytwarzana jest z jednego rocznika.

Istnieją również wina niemusujące o bardzo dużej produkcji, które mogą nie obejmować jednego konkretnego rocznika. Zależy to od celów winiarza dotyczących charakteru końcowego wina.

Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso - Opinie klientów

Dodaj opinię

Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso

Dodaj opinię