Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso
Wino Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Treviso DOC
Producent: Cantina Montelliana
Rodzaj: wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l BK17
Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso Naturalnie fermentowane wino musujące metodą Charmat. Posiada jasnosłomkowy odcień z zielonymi refleksami., doskonałą klarowność i trwały żywy bąbelek. Nos uwydatnia aromaty białych owoców pestkowych, brzoskwiń, gruszek oraz nektarynek. Na podniebieniu świeże i orzeźwiające z przyjemnie zaznaczoną kwasowością oraz spora dozą białych owoców. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, makarony, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kolor blado słomkowożółty z zielonkawymi refleksami. Ma typowy owocowy bukiet przypominający jabłka Golden Delicious, z nutą banana i brzoskwini. W ustach świeże, aromatyczne i aksamitne z przyjemną okrągłością.
U podnóża Coilli Asolani stoi Cantina Montelliana, spółdzielnia zrzeszająca 400 plantatorów skupionych na produkcji Prosecco i znany regionalny lider w kategorii Asolo. Firma została założona w połowie lat pięćdziesiątych XX wieku, a gospodarstwa członkowskie obejmują 650 hektarów winnic. Jest to jedna z najbardziej imponujących spółdzielni, jakie spotkaliśmy we Włoszech pod względem zaangażowania i pasji jej członków/hodowców, a także pod względem niezwykle wysokiej jakości gotowych win.
Prosecco, jedno z najpopularniejszych i najbardziej zabawnych win musujących na świecie, to specjalność północno-wschodnich Włoch, obejmujących dziewięć prowincji regionów Veneto i Fruili-Venezia Giulia. Wersja wina Prosecco wyższej jakości, która musi spełniać bardziej rygorystyczne wymagania produkcyjne, nazywa się Prosecco Superiore i musi pochodzić z bardziej nierównego terenu pomiędzy miastami Valdobiaddene i Conegliano. Prosecco może być produkowane jako wino spokojne, półmusujące („frizzante”) lub wino w pełni musujące („spumante”) – przy czym ten ostatni jest najpowszechniejszy. Chociaż wino Prosecco jest zazwyczaj produkowane w stylu „brut” (wytrawnym), jego świeży i owocowy charakter sprawia, że wydaje się nieco słodsze niż w rzeczywistości. Jednak dość popularne są style „ekstra wytrawne”, zawierające wyższy poziom cukru resztkowego.
Wino Prosecco produkowane jest z winogron Glera, które dawniej i myląco nazywano Prosecco. Wina te wyróżniają się przyjemnymi aromatami brzoskwini, gruszki, melona, zielonego jabłka i wiciokrzewu. Niższe ciśnienie podczas procesu nasycania (zwanego także metodą zbiornikową) sprawia, że bąbelki są lżejsze i bardziej pieniste niż w przypadku szampana lub innego wina musującego metodą tradycyjną, a także mniej trwałe. Prosecco to także świetny wybór do zmieszania z sokiem pomarańczowym w celu uzyskania mimozy w celu uzyskania klasycznego napoju śniadaniowego.
Termin zwykle zarezerwowany dla szampanów i win musujących, innych niż rocznikowe lub po prostu „NV” na etykiecie, oznacza mieszankę gotowych win z różnych roczników (lat zbiorów). Aby wyprodukować szampana innego niż rocznik, podstawą mieszanki są zazwyczaj zbiory z bieżącego roku (innymi słowy, bieżący rocznik). Gotowe wina z poprzednich lat, zwane „vins de Reserve”, są mieszane w ilości około 10–50% całkowitej objętości, aby uzyskać smak, złożoność, treściwość i kwasowość odpowiadającą pożądanemu stylowi wina. Niewielka część szampanów wytwarzana jest z jednego rocznika.
Istnieją również wina niemusujące o bardzo dużej produkcji, które mogą nie obejmować jednego konkretnego rocznika. Zależy to od celów winiarza dotyczących charakteru końcowego wina.