Montelvini Promosso Spumante Collezione Extra Dry
Wino Montelvini Promosso Spumante Collezione Extra Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Montelvini Promosso Collezione Spumante Extra Dry
Kolor wina: Białe
Smak: Wytrawne
Producent: Montelvini
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska - Veneto
Kategoria: Musujące
Klasyfikacja: Regionalne
Szczep: Glera
Zamknięcie: Korek
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 11,0%
Wino o lśniącym jasnozłotym kolorze z miękkim, młodym zapachem. Nos wypełniony aromatami owoców i kwiatów. Gładkie w smaku, aksamitne i jednocześnie suche dzięki zrównoważonej kwasowości. Zaskakująca świeżość sprawia, że wino to jest odpowiednie na przyjęcia i inne okazje. Doskonałe jako aperitif, a także w połączeniu ze skorupiakami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zapach jest intensywnie owocowy i żywy, wyraźnie aromatyczny. Na podniebieniu ma przyjemną kwasowość, jest świeży i spiralny, ma suche i delikatne ciało. Promosso wino musujące podobnie jak prosecco pochodzi od umiejętnego kraju w produkcji win z białych błyszczących winogron, które zbierane z dbałością o szczegóły. Montelvini prezentuje Promosso Spumante Extra Dry, z świeża i dynamicznymi bąbelkami, które reprezentują włoską linie win musujących. Wino Montelvini otrzymywane z technik białego wina jest nakładane autoklaw, gdzie ponownie fermentuje w obecności wybranych drożdży w temperaturze 16 ° C Po zakończeniu fermentacji jest chłodzony w temperaturze - 4 ° C i pozostaje w kontakcie z drożdżami. Po okresie udokładniania wino jest wirowane i następnie izobarycznie filtrowany w drugim autoklawie butelkowana. Sugestie kulinarne: ryba zapiekanka w kremowym sosie z ziemniakami, ogórkiem i selerem naciowym, lekka sałatka koperkowa z cytrusami, rolada ze szpinakiem i łososiem, kanapki z pastą jajeczna i awokado, zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami, Linguini z cukinią po sycylijsku, warzywny pad thai z serem tofu, krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem, awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami…vip