Montepulciano d'Abruzzo Riserva "VILLA GEMMA" DOC Masciarelli
Region: Abruzja
Winiarnia: Masciarelli
Apelacja: DOC Montepulciano dAbruzzo
Grona: Montepulciano dAbruzzo (100%)
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Proces produkcji: klasyczny proces fermentacji w kadziach nierdzewnych w temperaturze do 30°C trwał od 15 do 20 dni, maceracja przez kolejnych 20-30 dni. Wino starzone było w nowych dębowych beczkach przez okres 18 do 24 miesięcy, a następnie przez 12 miesięcy leżakowało w butelkach.
Wyprodukowane w 100% z czystych winogron Montepulciano . Pochodzi z klasycznego obszaru S. Martino S. Marrucina, położonego 400 metrów nad poziomem morza. Zbiór odbywa się pod koniec października. Winifikacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej do 1996 r., a od 1997 r. w drewnie, od 2013 r. w stali nierdzewnej. Dojrzewanie przez 36 miesięcy, 18/24 lata w barrique, następnie 2/3 roku w butelce.
Charakterystyka tego czerwonego wina
Wino posiada intensywną rubinową barwę. W nosie delikatne niuanse i złożony dżem wiśniowy i jeżyny, aromaty wanilii, skóry i gorzkiej czekolady. Smak na podniebieniu, elegancja i równowaga. Rozciąga się, ukazując mocne ciało i ważne świeże i pikantne, dobrze zrównoważone dużą ilością ciepła, z rustykalnymi taninami. Zamyka się harmonijnie pikantnymi nutami.
Sugerowane połączenia z tym czerwonym winem z Abruzji
Wino doskonale komponujące się z pierwszymi i drugimi daniami na bazie czerwonego mięsa, dziczyzny i tradycyjnych wędlin. Wysublimowane ze skórką klopsów, pappardelle z sosem z dzika lub z ważnymi serami. Optymalna temperatura serwowania to 16°C.