Castello Nipozzano Mormoreto Frescobaldi Toscana
Wino Castello Nipozzano Mormoreto Frescobaldi Toscana
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Castello Nipozzano Mormoreto Frescobaldi Toscana
Kraj: Włochy
Region: Toskania Wina
Producent: Marchesi de Frescobaldi
Szczep: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Nieprzenikniona mocna rubinowa czerwień; kompleks w nosie; Aromaty dojrzałych czerwonych owoców, takich jak jeżyny i maliny; Akcenty gorzkiego proszku kakaowego, masła kakaowego i palonych ziaren kawy, wraz z lekkimi nutami wanilii i cynamonu oraz wrażeniami goździków, jaśminu i białej herbaty. Na podniebieniu okazuje się trwały, okrągły, miękki i aksamitny i potwierdza wrażenia odczuwane przez nos, dodatkowo wzbogacony wyraźną nutą roztopionej czekolady, świeżości malin, whisky, waniliowego tytoniu.
95 ptk. - Wine Spectator
Frescobaldi Lider w produkcji win Wloskich a w szczególności Toskanii. Frescobaldi jako pierwszy w Toskanii wprowadził do uprawy szczepy takie jak: Chardonnay, Merlot, cabernet Sauvignon, Pinot Grigio. Dzisiaj Marchesi de Frescobaldi jest jednym z najważniejszych producentów wina w Europie a uznawany za lidera na rynku globalnym. W 1995 roku wspólnie z producentem kalifornijskim Robertem Mondavi zainicjowali spółkę Luce della Vite zajmującą się produkcją i dystrybucją najwyższej jakości win toskańskich na światowych rynkach. Wina produkowane przez Frescobaldi cieszą się zasłużoną renomą i osiągają najwyższe notowania wśród koneserów i recenzentów najpoważniejszych pism branżowych na świecie.
Notaki Sommelier Bachus Wina
Najlepsze wino fortu, nazwane na cześć winnicy Mormoreto, która została założona w 1976 roku. Frescobaldi Mormoreto Toscana IGT po raz pierwszy ujrzał światło dzienne podczas zbiorów w 1983 roku. Od tego czasu używane są tylko najlepsze roczniki. Po ponad 150 latach uprawy odmiany winogron Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot znalazły tam idealne warunki, aby odzwierciedlić wyjątkową osobowość terroir. Mormoreto jest bogate, głębokie, niezwykle finezyjne i trwałe.Uosabia finezję, harmonię i godną podziwu długowieczność. Mormoreto natychmiast prezentuje się jako wino z charakterem dzięki mocnemu fiołkowi. Nos jest uwodzicielski i otwiera się wspaniałym, intensywnym kwiatowym zapachem jaśminu i bergamotki, po którym następują różne dojrzałe owoce, takie jak malina i jeżyna oraz nuta cytrusów. Jego złożony bukiet dopełnia uwodzicielska przyprawa z nutami herbaty i wanilii, a podniebienie przywodzi na myśl gęste kwiatowe i owocowe aromaty, które już wchłonęły się w nosie. Struktura wina rozwija się harmonijnie. Taniny mają najdelikatniejsze, niezwykle przyjemne ziarno, co podkreśla długość i trwałość wykończenia. Mormoreto to wino o żywej osobowości, które potrafi imponować finezją, harmonią i godną podziwu długowiecznością.
Castello Nipozzano Mormoreto Frescobaldi Toscana - Opinie klientów
Mormoreto CASTELLO DI NIPOZZANO
To wino z Tenuta di Nipozzano ma intensywny i nieprzenikniony rubinowy kolor. Zapach jest złożony, bogaty w czerwone owoce, takie jak jeżyna i malina, istnieje równowaga między nutami gorzkich migdałów, dżemu figowego i pikantnymi nutami palonych ziaren kawy, masła kakaowego, lekkiej nuty wanilii. Smak jest świeży, złożony, trwały, zrównoważony, garbniki są zintegrowane z ciałem wina. Składnik kwaśny jest ważny i elegancko łączy się z alkoholowym. Nuty jagodowe, takie jak jagoda, dżem jeżynowy.Sugerowane połączenia potraw podczas degustacji tego doskonałego toskańskiego wina
Doskonałe wino do długo gotujących się przetworów mięsnych, takich jak mięso duszone, duszone i duszone. Idealne do dojrzałych serów. Podawać w maksymalnej temperaturze 18°C w dużym szkle sprzyjającym natlenieniu.Winifikacja w mieszance winorośli składającej się głównie z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, do których dodaje się Sangiovese i odrobinę Petit Verdot: to kompozycja „wielkiego” wina Castello Nipozzano. Wino powstało podczas zbiorów w 1983 roku i od tego czasu jest produkowane w najkorzystniejszych latach. W rocznikach 1984, 1987, 1989, 1992, 1998 i 2002 nie był produkowany. Mormoreto to wino o żywym charakterze, które potrafi wyrazić finezję, harmonię i godną podziwu trwałość. Pochodzenie winogron pochodzi z posiadłości Castello Nipozzano, położonej na wysokości od 250 do 300 metrów nad poziomem morza. Działki osiągają powierzchnię 25 hektarów i wszystkie są nazwane tą samą nazwą na poziomie kartograficznym. Ekspozycja skierowana jest na południe. Gleba charakteryzuje się szczególnym bogactwem dobrze odsączonego piasku, pierwiastków, do których dodaje się umiarkowaną zawartość wapnia i obojętny lub lekko zasadowy odczyn. Znakomita obecność alberese, bogatego w glinę i bardzo dobrze zaopatrzonego w wapń. Bogaty w kamienie nawierzchniowe, zasadowe pH. Hodowla jest zazwyczaj oparta na metodzie kordonu ostrogowego, a średni wiek wszystkich winnic wynosi 20 lat. W przypadku winifikacji istnieje wybrany czas maceracji dla każdej odmiany, która jest winifikowana i macerowana oddzielnie przez 35 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze poniżej 35 ° C. Po procesie bezpośrednio następuje dojrzewanie na skórkach przez 20 dni. Fermentacja jabłkowo-mlekowa rozwija się bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Do uszlachetnienia wybrano częściowo nowe, a częściowo drugie dębowe beczki. Czas dojrzewania wynosi 24 miesiące w nowych beczkach i część roku, po której następuje kolejny okres 6 miesięcy w butelce. W przypadku winifikacji istnieje wybrany czas maceracji dla każdej odmiany, która jest winifikowana i macerowana oddzielnie przez 35 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze poniżej 35 ° C. Po procesie bezpośrednio następuje dojrzewanie na skórkach przez 20 dni. Fermentacja jabłkowo-mlekowa rozwija się bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Do uszlachetnienia wybrano częściowo nowe, a częściowo drugie dębowe beczki. Czas dojrzewania wynosi 24 miesiące w nowych beczkach i część roku, po której następuje kolejny okres 6 miesięcy w butelce. W przypadku winifikacji istnieje wybrany czas maceracji dla każdej odmiany, która jest winifikowana i macerowana oddzielnie przez 35 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze poniżej 35 ° C. Po procesie bezpośrednio następuje dojrzewanie na skórkach przez 20 dni. Fermentacja jabłkowo-mlekowa rozwija się bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Do uszlachetnienia wybrano częściowo nowe, a częściowo drugie dębowe beczki. Czas dojrzewania wynosi 24 miesiące w nowych beczkach i część roku, po której następuje kolejny okres 6 miesięcy w butelce. Fermentacja jabłkowo-mlekowa rozwija się bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Do uszlachetnienia wybrano częściowo nowe, a częściowo drugie dębowe beczki. Czas dojrzewania wynosi 24 miesiące w nowych beczkach i część roku, po której następuje kolejny okres 6 miesięcy w butelce. Fermentacja jabłkowo-mlekowa rozwija się bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Do uszlachetnienia wybrano częściowo nowe, a częściowo drugie dębowe beczki. Czas dojrzewania wynosi 24 miesiące w nowych beczkach i część roku, po której następuje kolejny okres 6 miesięcy w butelce.
2023-03-21
Frescobaldi Castello Nipozzano Mormoreto
Przyjemnie świeże z bukietem z nutami jeżyn, jagód i malin. Na podniebieniu nuty balsamiczne i miętowe pięknie równoważą się z nutami bergamotki i jaśminu. Pikantne nuty goździków i wanilii są tuż za rogiem. Trzeciorzędowe aromaty tytoniu, proszku kakaowego i ziaren kawy są niezwykle dobrze zintegrowane. Finisz długi i trwały. Najlepsze wino z posiadłości, Mormoreto, jest bogatym, eleganckim winem z intensywnymi aromatami jagód i wiśni Morello oraz ciepłymi balsamicznymi i pikantnymi nutami zintegrowanymi w wypełniającej usta konsystencji.