Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Wino Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chianti Rufina DOCG, by Marchesi de Frescobaldi
Kraj: Włochy
Region: Toskania Wina
Producent: Marchesi de Frescobaldi
Typ: Red Dry - Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Historyczne wino produkowane w Castello Nipozzano, około 35 km na północny wschód od Florencji, jest symbolem tradycji winiarskich Toskanii ze względu na swoją złożoność i silne związki z terroir. Nipozzano to genialnw wino, jasnoczerwona czerwień. Nos jest złożony i intensywny, z przeważającymi zapachami kwiatów i mieszanek jagodowych malin, jeżyn i jagód, a następnie przyprawionymi i palonymi nutami herbaty, gałki muszkatołowej i kawy. W ustach wino jest ciepłe, miękkie i całkiem świeże. Wino Nipozzano jest elegancka i oplatająca, z drobnymi taninami, dobrze zbalansowanymi w strukturze wina i długim i trwałym wykończeniem. Polecane do: mięso z grilla i gulasz wołowy, sery, dania mączne, pierogi, makarony z trufli.
JAMESSUCKLING 94 punktów
Fescobaldi Lider w produkcji win Włoskich a w szczególności Toskanii. Frescobaldi jako pierwszy w Toskanii wprowadził do uprawy szczepy takie jak: Chardonnay, Merlot, cabernet Sauvignon, Pinot Grigio. Dzisiaj Marchesi de Frescobaldi jest jednym z najważniejszych producentów wina w Europie a uznawany za lidera na rynku globalnym. W 1995 roku wspólnie z producentem kalifornijskim Robertem Mondavi zainicjowali spółkę Luce della Vite zajmującą się produkcją i dystrybucją najwyższej jakości win toskańskich na światowych rynkach. Wina produkowane przez Frescobaldi cieszą się zasłużoną renomą i osiągają najwyższe notowania wśród koneserów i recenzentów najpoważniejszych pism branżowych na świecie.
Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi - Opinie klientów
Nipozzano Chianti Rufina 2020
W nosie pojawiają się pikantne nuty lukrecji i różowego pieprzu, ale przede wszystkim dojrzałe owoce pochodzące z wczesnych zbiorów. W ustach ciepłe i zdecydowane, z pełnymi taninami. Tekstura wydaje się zdecydowana i doskonale utrzymuje się na podniebieniu.
2020 Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Intensywne, ciepłe i miękkie, ale nie tracące elegancji i soczystość Chianti. Jest bomba owocu - czereśni, maliny, jeżyn, truskawki; jest rama, którą daje beczka - czekolada, skóra, pieprz, tytoń. Tanina dobrze zaznaczona, ale okiełznana, całość długa, przyjemnie grająca w ustach.
2016 Frescobaldi Nipozzano Riserva Chianti Rufina
Frescobaldi Nipozzano Riserva Chianti Rufina Jasny rubinowy kolor. Wino pełne bogatych aromatów śliwki, wiśni, suszonych kwiatów, czarnej porzeczki, dębu i lukrecji. Wyjątkowy aromat Sangiovese kwitnie bardzo mocno i wspaniale, z lekko pikantną nutą. Zaraz po otwarciu korka uwydatnia się mocna kwasowość, a smak i aromat wychodzą jak pokrojone. Po rozmnożeniu w butelce lub zdekantowaniu harmonizuje ze sobą i pozostawia czysty, wspaniały posmak i doskonałą strukturę, dlatego jest to wino, które należy spożywać z czasem. Nigdy nie byłam we Włoszech, ale po wypiciu Nipozano często czuję się, jakbym była we Włoszech widziana z filmów dokumentalnych. Być może dzieje się tak dlatego, że Nipozano dobrze obejmuje terroir obszaru produkcyjnego.
Frescobaldi Nipozzano Chianti Rufina Riserva
Jego jasne, szkarłatne odcienie odzwierciedlają równie jasne i cudownie pikantne owoce. Zwarte podniebienie zapewnia spójną interakcję pomiędzy owocami i taninami, bez poczucia przejrzalności lub dębowej kanciastości. Teraz jest przepyszny, ale stawiaj opór, aby jego konsystencja całkowicie się wyrównała.
Chianti Frescobaldi
Głęboki aromat czarnych wiśni i ziół; soczysty na podniebieniu, mocne taniny tworzą symbiozę z kwasowością, łączą połysk i charakter w długim finale owocowym.
Chianti do obiadu
Chianti mimo wszystko delikatne subtelne z ciałem lecz nie dominuje nad dobrą potrawą. Chianti nNpozano połączyłam z daniem typowo klasycznym na niedzielny obiad. No przynajmniej za czasów naszej babci w niedzielny obiad podawano kurę z rosołu. Mięso kury bardzo delikatne uzupełnione o gotowane ziemniaki i sałatkę z pomidorów i sera mozzarella. Część wina chiant piliśmy już bez posiłku. Wino w ustach pozwalało odczuć nuty ciemnych owoców jeżyny, jagody i czarnej porzeczki nadają aksamitną konsystencję, a pod spodem kryje się solidna baza tanin. Taniny pozostają na końcu z subtelnym refrenem owoców.
2016 Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Chianti wino z przyjemnym smakiem soczystości dojrzałych ciemnych owoców. Pyszne z mięsistymi wiśniami i jagodami, a także odrobiną kory i suszonej pomarańczy. Treść średnio do pełna z okrągłymi, wyrafinowanymi taninami i aromatycznym finiszem. Przejrzysty i liniowy. Na koniec żywy. Doskonała energia. Wino chianti serwowaliśmy do kotleta mielonego z ziemniakami pure i gotowaną fasolką panierowaną w bułce tartej. Pysznie było stad odwaga na tak dobrą ocenę dla wina chianti.
Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi 2017
Deacanter: 96 points; Gambero Rosso: 3 glasses
An emblematic wine from Castello Nipozzano, a historic Frescobaldi estate a few kilometres north-east of Florence, Nipozzano Riserva is the symbol of the Tuscan winemaking tradition and its indissoluble bond with the terroir.
Vinification and maturation: The grapes, as soon as they were harvested, were immediately brought to the winery. Once destemmed, the spontaneous fermentation process took place in temperature-controlled stainless steel tanks. At the end of this, the wine remained in the vats to complete maceration. Following racking, malolactic fermentation took place, again in stainless steel. At the end of the year, the wine was racked into barriques, where it matured for the following months. The further period in bottle allowed Nipozzano 2018 to express itself to the full, making it a wine of exceptional expressive balance.
Tasting notes: Nipozzano 2018 presents a wonderful balance of components. It has a brilliant ruby red colour. The nose is characterised by hints of red and black berries, such as black cherry, raspberry, blueberry, red and black currant, followed by delicate citrus notes that give rise to a beautiful freshness. Floral notes also characterise the profile of this wine with hints of violet and dog rose. The bouquet concludes with delicate spicy notes of black pepper and balsamic notes, which reinforce the sensation of elegant freshness. On the palate, the acid-alcohol component is perfectly balanced. The tannic texture is well present, in a very elegant way.
Wino Frescobaldi Nipozzano Chianti Rufina Riserva
Wino ujawnia intensywny rubinowy kolor czerwieni nadaje mu odważnego i eleganckiego charakteru. Czerwone jagody i nuty dojrzałych owoców cytrusowych ustępują miejsca delikatnie owocowemu nosowi, a następnie eleganckim nutom fiołka. Wszystko to dopełnia oślepiająca pikantność. Podniebienie wyraża się intrygującą, harmonijną złożonością.
2024-09-27
Danie z bakłażanem przy degustacji wina chianti
Wino Chianti miało jasnogranatową barwę i średnie aromaty czerwonej wiśni, żurawiny, czarnej wiśni, goździków, wanilii, borówki, skóry, czarnego pieprzu i ciemnej śliwki. W smaku wytrawne, o wysokiej kwasowości, chwytliwe i roślinne taniny oraz alkohol, średnie ciało i średnia(+) intensywność smaku i wykończenie. Mieliśmy nuty czerwonej wiśni, goździków, żurawiny, czerwonej maliny, czerwonej śliwki, skóry, dymu, cedru, goździków, zielonego pieprzu, borówki i drzewa sandałowego, żeby wymienić tylko kilka. Ta butelka trafiła we wszystkie nuty, które kochamy w wysokiej klasy Chianti, a nawet zaczęła wykazywać oznaki starzenia się, mając sześć lat. Mimo to, jeśli chodzi o dobre Chianti, to mogło spędzić wiele, wiele lat w butelce, zanim osiągnęło swój szczyt.Do tego Chianti podaliśmy faszerowanego bakłażana podanego na makaronie z sosem pomidorowym, a także sałatkę z cukinii z octem balsamicznym i parmezanem. Danie z bakłażana było prawdopodobnie trochę za lekkie w smaku jak na to wino, a my mieliśmy odrobinę czerwonych nut owocowych, takich jak czerwona wiśnia i żurawina, a także trochę więcej liści pomidora i pieprzu. Przyznam, że w przypadku taninowego wina, takiego jak to, danie z wołowiną prawdopodobnie pomogłoby trochę bardziej. Ale dodatek cukinii osiągnął interesujący balans, wydobywając więcej ciemnych nut owocowych, takich jak borówka i ciemna wiśnia, które dobrze równoważą się z pikantnym balsamicznym glazurą. Nie powiedzielibyśmy nie temu połączeniu ponownie jako dodatek! Ogólnie rzecz biorąc, musiało przebić intensywność i złożoność Nipozzano chianti Frescobaldi, a nawet mając sześć lat, to wino dopiero zaczynało pokazywać oznaki swojego wieku. Chętnie kupilibyśmy kolejną butelkę tego wina, ale przyznaję, że prawdopodobnie pozwolilibyśmy mu poleżeć w piwnicy jeszcze kilka lat, zanim je otworzymy.