

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pecorino z pewnością jest wyjątkowe. Krystaliczne, o jasno słomkowej barwie połyskującej zielonymi refleksami. Natomiast w nosie jest intensywne, otwierające się aromatem dojrzałych owoców: melonem dojrzałą gruszką, renklodą ale też szałwią, kwiatami czeremchy i innymi, których nie umiem nazwać (liczę na podpowiedzi). W smaku powtórzone owoce z renklodową gęstością struktury i nadzwyczaj przyjazna kwasowość, dająca wrażenie nieustającej rześkości. Jest winem długowiecznym, zachowując latami swój charakter. Imponująca większość, bo aż 70% produkcji Pecorino trafia na japoński rynek, gdyż zostało uznane za najbardziej odpowiednie wino do sushi jak i do owoców morza.
Pecorino to stara, schludna i dość pachnąca biała odmiana winogron z włoskiego wybrzeża Adriatyku, która została dosłownie przywrócona z krawędzi wyginięcia. Pecorino to odmiana winorośli o jasnej skórce, pochodząca z regionu Marche , która ma trochę wspólnego ze słynnymi włoskimi serami, takimi jak Pecorino Romano i Pecorino Toscano („ pecora” tłumaczy się jako owca) i uważa się, że bogate w cukier winogrona były nieodparte dla wełnistych stworzeń. Legenda głosi, że owce zjadały tyle winogron, że pasterze w ramach rekompensaty oferowali właścicielom winnic blok sera pecorino , a przynajmniej tak głosi legenda. Wiemy na pewno, że pecorino jest dość trudnym w uprawie winogronem, dającym bardzo niskie plony, co jest jednym z powodów, dla których popadło w zapomnienie, a zamiast niego sadzi się łatwe w uprawie, wysokowydajne odmiany winorośli. Jednak w latach 90-tych pecorino ponownie znalazł się na radarze młodych włoskich winiarzy – Guido Cocci Grifoni, który był zaniepokojony jakością białych win w regionach górskich na wschodnim wybrzeżu. Aby znaleźć rozwiązanie, zaczął badać wszystkie rodzime odmiany białych winogron w regionie i odkrył wzmianki o starej odmianie winogron, która była zdolna do pełnego dojrzewania nawet wyżej w górach, ta odmiana winogron nazywała się pecorino . Ale dość tej całej teorii, to powiedziane i bez zbędnych ceregieli, spójrzmy na wyniki degustacji wina.
Bardzo świeże i pikantne z żywą cytrusową kwasowością, nutami owoców tropikalnych i pewną mineralnością, która nadaje winu cudowną równowagę. Pecorino to prastara odmiana winorośli pochodząca z regionu Abruzzo – mówi się, że pecorino uprawiali mnisi Benedettini. Odkryte na nowo w latach 80-tych Pecorino stało się obecnie liderem w regionie jako odmiana winogron białych.
Dobra trwałość i wyraźne nuty kwiatowe sprawiają, że jest to bardzo przyjemne wino.
2024-12-29
Wino Pecorino to jedno z lepszych
Żywe i zachwycające białe wino, charakteryzujące się wyraźną ostrą kwasowością. Bukiet jest intensywny, rozwijając różnorodną gamę zapachów, w których mieszają się nuty cytrusowe i kwiatowe. W smaku jest intensywny, z lekkością, która łączy się z chrupiącą kwasowością, która odświeża i utrzymuje się, zapewniając czysty i dobrze zdefiniowany profil. Jest idealny dla tych, którzy szukają żywej i ekspresyjnej libacji.