- -40,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jeśli przynosisz wino na kolację, ale nie wiesz, co jest gotowane, Pèppoli jest niemal pewnym wyborem. Jest proste, dostępne, łatwe do delektowania się i świetnie pasuje do wielu potraw. To idealne wino do powolnego sączenia przy dobrym posiłku.Niektórzy twierdzą, że wino powinno się pić z jedzeniem. Inni (w tym ja) uważają, że niektóre wina najlepiej pić solo. Ale czasami zdarza się, że wino takie jak Antinori Pèppoli Chianti Classico tak dobrze komponuje się z posiłkiem, że zastanawiasz się, dlaczego kiedykolwiek piłeś wino bez jedzenia.
Chianti słyną z tego, że dobrze komponują się z jedzeniem. Dzięki wyrazistej kwasowości, lżejszemu ciału i gamie wyrazistych smaków winogron Sangiovese można je popijać do posiłków, od prostych makaronów po bardziej wyszukane dania haute cuisine. Uważam nawet, że Chianti (a w szczególności ich bardziej ekskluzywne odpowiedniki Classico) wyjątkowo dobrze komponują się z jedzeniem wegetariańskim — z czym zmaga się wielu miłośników wina. Pèppoli z pewnością nie jest wyjątkiem i smakowało mi z wieloma posiłkami.
Wszystko w Pèppoli utrwala cichą elegancję. Od prostej, atrakcyjnej etykiety, po żywą, czystą czerwień, którą wlewa się do kieliszka, to wino emanuje powściągliwą atrakcyjnością. Jak większość win Sangiovese, Pèppoli ma dość łagodny aromat. Są w nim świeżo ścięte truskawki, pikantna drzewność jak cedr i ziemisty podton, który przypomniał mi pomarańczową torebkę herbaty pekoe. Jest subtelne, przyjemne i z cierpliwością otwiera się trochę w spokojne, ale aromatyczne wino.
W przeciwieństwie do niektórych innych krewnych Chianti, to wino równoważy swoją znaczną kwasowość szeregiem smaków, co czyni je dobrze zaokrąglonym napojem. W nosie wyczuwalne są truskawki i herbata, ale drewno łagodnieje w prostą dębowość, a przyprawy przechodzą w ostry czarny pieprz. Kwasowość jest jasna, ale nie za ostra, a jako podstawa występuje piękna ziemistość, która bardzo dobrze dopełnia Pèppoli . To ta prosta równowaga przyjemnych, dostępnych smaków pozwala Pèppoli tak dobrze łączyć się z różnymi potrawami.
Chianti Classico Peppoli ma piękny bukiet słodkich czerwonych i niebieskich jagód, fioletowych kwiatów i białego pieprzu. To płynnie przechodzi do podniebienia, które ma średnią ramę, obfite i zaokrąglone owoce czerwonych malin, delikatne taniny i rozgrzewający cedr. Jest cudownie przystępny i wyrafinowany. Wino przygotowałam dla męża pomimo iż nie zasłużył z pierogami mięsnymi otoczonymi skwarkami. Wspaniała kompozycja do dań mącznych makarony w sosach mięsnych z kawałkami mięsa.
Często kupujemy piersi z kaczki łatwiej upiec i szybciej a ponadto same mięcho które doskonale można wzbogacić szklanką wina Chianti. Wino wzmaga apetyt rozmową i jest przyjemnie. Chianti początkowo prezentuje się intensywnym aromatem zaczynając od wiśni, truskawki i dojrzałe pomidory wybijają się z nosa tego standby Chianti Classico od Antinori, a po chwili pojawiają się bardziej klasyczne nuty dzikiego kopru włoskiego, ziemi i octu balsamicznego. W smaku świeże i jasne, z większą ilością wiśni, połączonych z figami i śliwkami, przed nutami ciemnej czekolady. Zakurzone taniny podkreślają ziemiste odcienie, tworząc pikantny kontrast... Brak czasu na gotowanie wino chianti dobrze smakuje z makaronem i sosem pomidorowym obsypanym parmezanem.
Rubinowe wino, nos Pèppoli charakteryzuje się nutami wiśni dobrze wymieszanymi z nutami czekolady i wanilii, które pochodzą ze starzenia w drewnie. W ustach wino ma cechy Sangiovese. Taniny są miękkie i jedwabiste, trwałość na podniebieniu jest dobra.Czerwone wino Chianti Classico DOCG z posiadłości Pèppoli, Marchesi Antinori, pochodzi z winnic będących właścicielami posiadłości, jest Chianti Classicoprodukowane z winogron Sangiovese z niewielkim dodatkiem Merlot i Syrah, przeznaczone do spożycia w pełnej ekspresji owocu. Rafinacja odbywa się w 55 hektolitrowych beczkach z dębu slawońskiego, tylko 10% produktu rozwija się w małych beczkach typu barrique z dębu amerykańskiego. Całe uszlachetnianie trwa maksymalnie 9 miesięcy, po czym następuje dalsze uszlachetnianie w butelce. Stosowane odmiany winorośli: 90% Sangiovese i 10% Merlot i Syrah są winifikowane oddzielnie, aby wydobyć z każdego z nich to, co najlepsze. Sangiovese macerowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez około 10 dni. Merlot i Syrah były również winifikowane oddzielnie, aby uzyskać wina z miękkimi taninami i zachować owocowe nuty poprzez kontrolowanie temperatury fermentacji. Fermentacja jabłkowo-mlekowa miała miejsce przed zimą dla wszystkich trzech odmian. Na początku roku wino zostało zmieszane i umieszczone w drewnie na około 9 miesięcy. Dojrzewanie w dużych beczkach pozwala na zachowanie owocowych aromatów pochodzących z fermentacji i sprawia, że garbniki są słodsze, amerykańskie beczki wnoszą niuanse zapachowe, które uzupełniają aromatyczną gamę Pèppoli. Chianti Classico DOCG Pèppoli pasuje do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej. Preferuje dania bardziej ustrukturyzowane, pełne smaku, takie jak mięso w sosie, pieczenie i makarony podawane z kremem warzywnym lub sosem mięsnym. Doskonałe do wszystkich serów.Podawać w temperaturze maksymalnie 18°C .
Wino posła intensywny rubinowoczerwony kolor, z fioletowymi odcieniami. Elegancki i owocowy nos: nuty czarnej wiśni, maliny, porzeczki i fiołka, z pewnymi nutami przypraw, takich jak czarny i goździki. W ustach średniego ciała, z wyczuwalną początkową miękkością i zrównoważoną kwasowością końcową. Ogólnie rzecz biorąc, wino, które może być łatwo pijane przez wszystkie podniebienia. Pèppoli to wyważony i dobrze wykonany Chianti Classico, istnieje wiele możliwych kombinacji. Można go wypić przy szklance, spróbowałbym go z talerzem serów i smacznych wędlin, z pierwszym daniem z sosem mięsnym lub z klasycznym florenckim stekiem. Chianti Classico DOCG "Pèppoli" 2018 Antinori Butelka 75 cl to wino produkowane przez Antinori w posiadłości ich posiadłości w Chianti Classico Pèppoli. Osiedle znajduje się bardzo blisko drugiej posiadłości Tignanello, dokładnie około 5 km od hotelu. Obejmuje około 100 hektarów, z czego 50ina winnicy. Majątek był przekazywany przez wieki różnym rodzinom szlacheckim, aż w końcu został nabyty przez Antinori w 1985 roku, w roku sześciusetnej rocznicy rodzinnej produkcji wina.
Piękny rubinowy kolor. Nos oferuje ciemne doznania czarnej porzeczki, grafitu, przypraw, tabaki, skóry i kakao. W ustach pełne, z gęstymi taninami i zdrową świeżością. Z pieczoną cielęciną lub z tradycyjnymi toskańskimi serami, takimi jak Pecorino di Pienza. Posiadłość Peppoli rozciąga się na sto hektarów w rejonie Chianti Classico, w kontekście bogatej historii, która ma swoje korzenie w średniowieczu. Z tych stu hektarów połowa jest obsadzona winnicami do produkcji Chianti Classico DOCG, której nazwa pochodzi od posiadłości. Bogata w minerały gleba i mikroklimat szczególnie odpowiedni dla Sangiovese pozwalają winogronom rozwinąć wszystkie te cechy odmianowe, które są niezbędne dla sukcesu wysokiej jakości Chianti Classico. Aby pomóc Sangiovese, są małe procenty Merlot, które przyczyniają się do nadania miękkości i Syrah, która nadaje przyjemną korzenną nutę. Po oddzielnej winifikacji winogron następuje okres dziewięciu miesięcy w dużych beczkach z dębu slavońskiego i amerykańskiego, z których każda może wnieść inny wkład w gamę zapachową Chianti Classico DOCG Peppoli.
2025-01-07
Antinori zjawiskowy przedstawiciel Toskanii
Peppoli Chianti Classico to wyjątkowe włoskie wino Antinori zjawiskowy przedstawiciel Toskanii. Zaskakuje intensywnym rubinowym kolorem, soczystymi smakami wiśni i czerwonych porzeczek, oraz delikatnymi taninami. Odkryj nową definicję włoskiego smaku!