

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Głęboki, świetlisty rubinowo-czerwony. Pikantne czerwone wiśnie i mineralne niuanse w nosie i w ustach. Wchodzi świeże i soczyste z godnym uwagi miąższem i rozmiarem do czerwonych i niebieskich smaków owoców, a następnie gładkie i wyrafinowane aż do długiego wyrafinowanego finiszu. Zamyka się młodzieńczo żującymi taninami i namacalnym odczuciem w ustach oferującym nuty krzemiennych minerałów i malin. Mroczny olbrzym, który jest niezwykle elegancki i wyrafinowany. Bardzo dobrze zrobiony.
Wino brunello jest bardzo wyraziste i ekskluzywne brunello jest wyrazem szczególnej opieki nad specjalną odmianą sangiovese, z której jest wytworzone. W zapachu pojawiają się na przemian ciemne owoce, jeżyny, przyprawy, kakao, gorzka czekolada. Krągłe i pełne finezji z delikatną taniną i niezwykłą mocą.
Aromat jest złożony i charakteryzuje się nutami dojrzałych czerwonych owoców i fiołków, którym towarzyszą aromaty suszonych kwiatów, kakao, wiśni w alkoholach oraz przypraw takich jak oregano i majeranek. W smaku eleganckie, pełne i złożone, z miękkimi i soczystymi taninami. Świeżość jest wyczuwalna w aromacie i odczuwalna ponownie podczas właściwej degustacji.
Dojrzałe śliwki z odrobiną wiśni, toffi i cedru na nosie. Zmiany w kwiatach. Złożone. Pełne, z głęboką, bogatą strukturą owoców i tanin z odpowiednim dopełnieniem jędrnych tanin i dojrzałych owoców. Bardzo długie i poważne.
Rewelacyjne czerwone winoBrunello di Montalcino DOCG z Tenuta Pian delle Vigne jest produkowane w procesie winifikacji czystych autochtonicznych winogron Sangiovese, winifikowanych w 100% czystych. To wyrafinowane i prestiżowe Brunello łączy w sobie typową budowę i niezwykłą bryłę z niezwykłą harmonią, równowagą i elegancją. Winifikacja odbywa się począwszy od starannej selekcji najlepszych winogron, przeprowadzanej zarówno pod koniec lipca podczas tzw. „zielonej selekcji”, jak i tuż przed zbiorami. Pozwala to na pozostawienie na roślinie tylko najlepszych kiści, które zapewnią doskonałe dojrzewanie. Następnie odszypułkowane i rozgniecione winogrona przenoszono do stalowych zbiorników, gdzie rozpoczynała się fermentacja alkoholowa, która trwała 15 dni, podczas których utrzymywano moszcz w kontrolowanej temperaturze poniżej 27°C. Tak otrzymane wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową i rozpoczyna swój okres dojrzewania w dębowych beczkach o pojemności od 30 do 80 hl. Po ponad dwóch latach rafinacji wino jest butelkowane w drugiej połowie stycznia.Badanie organoleptyczne Pian delle Vigne ma intensywny rubinowo-czerwony kolor z refleksami granatu, w nosie wyczuwalne są intensywne nuty kwiatowe, takie jak fiołek ; dołączają do nich aromaty owoców, takich jak śliwka i jeżyna, które są dobrze zintegrowane z aromatami drewna. Lekka nuta przypraw połączona z nutami czekolady miesza się w finiszu z nutami skóry, liści tytoniu i nutami balsamicznymi. Na podniebieniu ma elegancki wpływ, natychmiast otula jedwabistymi i miękkimi taninami, ma wyraźny smak, który wydłuża trwałość smaku, podkreślając kwaśny kręgosłup z wysoką mineralnością. Dzięki swoim wyraźnym cechom zapowiada ważną długowieczność i potencjał ekspresji w czasie.Brunello di Montalcino DOCG Pian delle Vigne z posiadłości Marchese Antinori powinno być podawane w połączeniu ze strukturalnymi daniami kuchni toskańskiej i umbryjskiej . Pieczone mięso, sezonowane wędliny, sery formowane i sezonowane stanowią idealne kombinacje maksymalizujące ustrukturyzowany i wyrafinowany wyraz tego wyjątkowego czerwonego wina. Znakomity do zwierzyny puchatej i futrzanej. Aby w pełni cieszyć się nutami zapachowymi, należy podawać go w kieliszku typu Ballon w temperaturze 18°C lub maksymalnie 20°C.
Granat czerwony kolor z intensywnymi refleksami. Na nosie nuty dojrzałych czerwonych owoców, dżemu wiśniowego i jagodowego, intensywnych przypraw tytoniu, czarnego pieprzu, goździków, ciemnej czekolady i lukrecji. Na podniebieniu dojrzały, o dobrej strukturze i złożony, harmonijny i zamknięty kwasowością i zrównoważonymi garbnikami. Pian delle Vigne Brunello jest kandydatem na wielkie potężne i dojrzałe wino, odpowiednie jako wino medytacyjne, zdolne do wyrażania się w najlepszym wydaniu nawet po wielu latach butelki. Zazwyczaj doskonale sprawdza się na smacznych i pikantnych daniach z czerwonego mięsa lub dziczyzny, takich jak gulasze, dziki lub duszona dziczyzna, duszone mięso, pieczenie, pieczona kaczka lub wątróbki.
Rubinowy płaszcz z tendencją do granatu. W nosie następują kolejno wrażenia fiołka, jagód i śliwki, potem czarny pieprz, przyjemne mentolowe akcenty oraz wrażenia skóry i czekolady. W ustach wyraża wigor i krągłość, z taninami doskonałego kalibru, które zapowiadają bardzo długi finisz. Posiadłość Pian delle Vigne Montalcino została przejęta przez rodzinę Antinori w 1995 roku i znajduje się na południowo-wschodnim zboczu wzgórza Montalcino w kierunku Val d’Orcia. Swoją nazwę zawdzięcza stacji kolejowej z XIX wieku, która nadal działa, która znajduje się na wspaniałej posiadłości o powierzchni 184 hektarów, z której jedna trzecia jest obsadzona winnicami Sangiovese grosso. To właśnie z tych winogron wywodzi się Pian delle Vigne, Brunello di Montalcino z domu Antinori, eleganckie i zmysłowe wino, które leżakuje w dużych dębowych beczkach przez ponad dwa lata, zanim zostanie uszlachetnione w butelce.
Brunello di Montalcino Pian delle Vigne produkowane przez historyczną winnicę Antinori to prestiżowe czerwone wino, będące wynikiem winifikacji 100% winogron Sangiovese. Winorośl Sangiovese posadzona w południowo-wschodniej części Montalcino, a dokładniej w posiadłości Pian delle Vigne, uprawiana jest na gruntach położonych na wysokości około 130 m n.p.m. Brunello di Montalcino Pian delle Vigne pochodzi ze skrupulatnego doboru winogron, które muszą być absolutnie nienaruszone, aby można je było poddać winifikacji. Pod koniec zbioru, prowadzonego ściśle ręcznie, winogrona są delikatnie wyciskane, moszcz jest następnie przenoszony do stalowych zbiorników, gdzie proces fermentacji odbywa się w kontrolowanej temperaturze przez 21 dni; po czym jest rozwałkowany do dużych dębowych beczek, tu trwa proces fermentacji i rozpoczyna się proces dojrzewania, który trwa ok. 2 lata; po czym wino jest butelkowane, ale przed wprowadzeniem na rynek ponownie rafinuje się w butelce. To wyrafinowane i prestiżowe Brunello łączy w sobie typową strukturę i niebanalną bryłę z niezwykłą harmonią, równowagą i elegancją. Wspaniałe wino.
2025-02-18
Wino dla Ciebie i dla mnie.
Wino dla Ciebie i dla mnie. Mozna wypowiedzieć słowo wino ekskluzywne, które od pierwszego wrażenia emanuje delikatnością i bogactwem, jakie dopełniają się do ostatniego łyku. Najpierw oczy cieszy niezwykła gęstość i głęboki kolor, do jakich mam słabość. Dalej bogactwo nut owocowych, z wybijającą się wiśnią i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do tego przełamanie aromatów owocowych tytoniem, skórą, suszonymi kwiatami i czekoladą. Zapewne wszyscy inaczej odbierają smak wina. Ja polecam do pieczonych żeberek z batatem i szparagami w towarzystwie roztopionego masła.