Pio Cesare Barbera dAlba DOC
Wino Pio Cesare Barbera dAlba DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pio Cesare Barbera dAlba DOC
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Barbera dAlba DOC
Producent: Pio Cesare
Szczep: 100% Barbera
Rodzaj: wytrawne
Kolor: czerwone
Temp. serwowania: 16-18C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Wino o głębokim rubinowym kolorze. Nos bogaty i złożony ujawniający nuty dojrzałych owoców, skórki pomarańczy, fiołków oraz przypraw. Na podniebieniu aksamitne taniny z nutami malin, dojrzałych wiśni z akcentami cynamonu. Sugestie kulinarne: jagnięcina, kiełbasy twarde, długo dojrzewające.
Notatki Sommlier Bachus Wina
Unikalna metoda produkcji wina stosowana przez rodzinę Pio Cesare kładzie nacisk na minimalną ingerencję w produkcję win o szczególnie delikatnym smaku. Nieustanne przywiązanie do indywidualności każdego z win z regionu wpływa na wybory Pio Cesare w piwnicy: krótsza maceracja, osobna fermentacja, rozsądna selekcja do starzenia w beczkach i dużych beczkach oraz harmonogramy butelkowania określone przez idealną strukturę każdego wina. Dzięki temu Pio Cesare może wytwarzać wina o różnej wadze, zdolności do dojrzewania i pilności, zgodnie z preferencjami winnicy, a nie mody rynkowej.Rok po roku wina Pio Cesare są uznawane za spójność i regionalną ekspresję. Od światowej klasy Barolo i Barbaresco po rześkie Cortese i słodkie Moscato, wina Pio Cesare oferują wyjątkową jakość i różnorodność. Winogrona do Barbera d'Alba pochodzą z rodzinnych winnic w Serraluga d'Alba (Ornato i Colombaro), w Sinio, Diano d'Alba i Grinzane Cavour. W fermentorach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze występuje 15 dni kontaktu ze skórą. Wino dojrzewa przez 18 miesięcy we francuskim dębie Allier, 30 procent w średnio prażonych beczkach, które są w połowie nowe i pół roku. Pozostałe 70 procent było starzone w 20-50-hektolitrowych beczkach dębu Allier, które mają około ośmiu lat. Winogrona Barbera uprawiane w rejonie Barolo dają pełną strukturę, śliwkowy i złożony smak, z pikantnymi i dojrzałymi owocami, aromatem jeżyny i odrobiną palonego tytoniu. Starzeje się całkiem dobrze. Winna, ta klasyczna Barbera ma bardzo dobrze zbalansowaną kwasowość i naprawdę reprezentuje tradycyjny charakter winogron Barbera.
2022-05-12
Pio Cesare Barbera d'Alba DOC
Wino ma głęboki, rubinowy kolor i jedwabistą teksturę. Bukiet z pewną dozą kwasowości i słodyczy, w nosie otwiera się nasyconymi aromatami wiśni, jagód, fiołków i skórki z pomarańczy. Podniebienie przejawia się jedwabistą konsystencją, smakiem malin, dojrzałych wiśni oraz szczyptą cynamonu. Charakteryzuje się typowym dla win tego regionu bogactwem struktury. Wino produkowane jest w 100% ze szczepu Barbera. Winogrona fermentują pierw w stalowych kadziach, macerując przez około 20 – 25 dni. Następnie dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Nadaje to zakończeniu wyraziste nuty tytoniu i dębu. Pio Cesare Barbera d’Alba DOC nie popada w banalność, jego smak jest satysfakcjonujący i świetnie podbija smak wyrazistych potraw. Polecamy komponować je z deską długo dojrzewających, twardych kiełbas typu salami, makaronami w mięsnych sosach lub jagnięciną pieczoną w tymianku. Fantastycznie dopełni smakiem pizzę z grzybami i mięsem. Świetnie sprawdzi się zarówno na okazjach towarzyskich jak i bardziej formalnych. Rodzina Pio Cesare produkuje wina w bardzo malowniczym regionie Włoch, Piemoncie, od ponad 100 lat. Tradycja tworzenia wina sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwsze winnice i zaczął uprawiać szczep Barbera w swoich winnicach. Pio Cesare był jednym z pierwszych producentów wina, którzy wierzyli w wysoką jakość i potencjał win Barolo i Barbaresco. Winnice Pio Cesare nieustannie poświęcają się indywidualności każdego z win regionu, stosując zasadę minimalnej ingerencji w produkcję. Dzisiejszy właściciel firmy pracuje w winnicy jako główny enolog. Wina produkowane już przez piątą generację rodziny zaliczane są do najlepszych na świecie, a sam prawnuk założyciela Winnicy Pio Boffa uważany jest za jednego z najlepszych winiarzy całych Włoch. Alba, miasto, w którym produkowane jest Pio Cesare Barbera d’Alba DOC nazywane było przez starożytnych Greków „Oentrua” czyli „kraina wina”. Położone u podnóża Alp znane jest między innymi z uprawy winorośli właśnie szczepu Barbera. Ulokowanie plantacji winogron na zboczach alpejskich gór ma znaczący wpływ na jakość produkowanego z nich wina. Ciepłe, południowe zbocza znane są z tego, że oddają uprawianym tam owocom ciepło i wigor. Wyjątkowe warunki glebowe zapewniają charakterystyczne dla wszystkich win pochodzących z tego regionu bogactwo struktury. Barbera nie jest jednym z najstarszych winorośli obecnych w tym regionie, ale na pewno jednym z najchętniej uprawianych. Szczep Barbera z regionu Barolo nadaje winu unikalną strukturę, pełne ciało i spokojny charakter. Pio Cesare reprezentuje tradycyjny charakter szczepu Barbera. Dobre uwarunkowania ziemi oraz przestrzegane w winnicy staranna pielęgnacja winorośli i uważne zbieranie kiści są podstawą produkcji tego wina. Pio Cesare Barbera d’Alba DOC łączy ze sobą prostotę i surowość z subtelnością i harmonią.