Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Langhe DOC
Producent: Pio Cesare
Typ: Dry Red Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 % PAR1
Rozwiń opis...Wino o głębokim ciemno rubinowym odcieniu. Ujawnia aromaty jesiennych mokrych liści, suszonej śliwki oraz wanilia. Na podniebieniu dominują dojrzałe czerwone owoce z nutą wanilii oraz przypraw.
Notatki Sommelier Bachus Wina
(Wine Advocate Score 88) Langhe Nebbiolo charakteryzuje się delikatnym, rubinowym odcieniem i chudym wyglądem. Bukiet otwiera się na dziką jagodę, różę i perfumowany liść herbaty. Odczucie początkowej goryczy jest odczuwalne, ale zmiękcza, gdy wino otwiera się w szkle. To świeże i miłe do picia Wino Nebbiolo, które łączy się z makaronem zwieńczonym smażonym bakłażanem i pomidorem. Zrobiono około 45 000 butelek. Pio Cesare Nebbiolo to czerwone wino z Langhe DOC w Piemoncie. Zabytkowa, rodzinna posiadłość została nazwana na cześć jej założyciela Cesare Pio, który założył firmę w 1881 roku. Siedziba mieści się w Albie w sercu regionu Piemont, położonego między Alpami a Morzem Śródziemnym. Okoliczne wzgórza zapewniają garść idealnych ekspozycji dla uprawy winogron z unikalnymi mikroklimatami. Zbieg zimnego alpejskiego powietrza z ciepłą morską wilgocią regularnie tworzy mglistą poświatę lub „nebbia” nad tymi wzgórzami, stąd Nebbiolo, wielka czerwona odmiana regionu. 100% Nebbiolo pochodzi z rodzinnych winnic w Diano dAlba, La Morra i małych porcjach, nawet z klasycznego obszaru Barolo, wraz z innymi ekskluzywnymi winnicami, należący do „historycznych dostawców”, którzy od pokoleń sprzedają swoje winogrona do Pio Cesare i którzy pracują w swoich winnicach zgodnie z kierunkiem Pio Cesare i ścisłą kontrolą jakości. Winifikacja odbywa się w fermentacji ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze z 12-dniowym kontaktem ze skórą. Wino jest następnie w wieku 30 miesięcy we francuskim dębie: 20% w barriques i 80% w beczkach od 20 do 50 hektolitrów każdy.
Nebbiolo to odmiana winorośli o czerwonym kolorze skóry, najbardziej znana z tworzenia zapachu wina barolo z Piemontu w północno-zachodnich Włoszech. Sama nazwa winorośli przypomina dom wśród mglistych podnóża zachodnich Alp; nebbia (po włosku „mgła”), po której jest nazywana, często przybywa na początku października, kiedy żniwa Nebbiolo są w pełnym rozkwicie.
Langhe jest pagórkowatym podregionem wokół miasta Asti w Piemoncie, którego nazwa jest formą liczby mnogiej langa, lokalnego słowa oznaczającego wzgórze. Od momentu wprowadzenia na rynek w listopadzie 1994 r. Langhe DOC zyskał znaczną renomę dzięki swojej innowacyjnej uprawie winorośli i zastosowaniu odmian międzynarodowych (przykładami są Cabernet Sauvianon i Sauvignon Blanc). Dzięki kreatywności lokalnych winiarzy powstała nowa generacja win wysokiej jakości, wielu porównywalnych z prestiżowymi „Super Tuscans” firmy Tuscanv.
2025-01-03
Wino Nebbiolo Langhe
Na pierwszy rzut oka ma rubinowo-czerwony kolor z charakterystycznymi odcieniami granatu. W nosie typowe nuty dżemowych dzikich jagód i fiołków mieszają się z nutami przypraw i runa leśnego, z nutami lukrecji i grafitu. Jednakże zapachowa konsystencja pozostaje świeża i wesoła, pachnąca, typowa dla młodego Nebbiolo. Na podniebieniu dobrze zbudowane, pełne i świeże, z pikantnymi taninami, które są jednocześnie szorstkie i słodkie. Czerwień o wielkiej osobowości i wytrwałości, tradycyjna i stale rozwijająca się. Mały Barolo. Tak bez wątpienia można zdefiniować Langhe Nebbiolo Pio Cesare. Z pewnością młody Nebbiolo. Ale także typowe i bezpośrednie wino czerwone z Piemontu, balansujące pomiędzy surowością a bezpośredniością. Winnice zajmują tę samą glebę co Barolo i Barbaresco. Uszlachetnianie jest długie i złożone, z około rokiem przerwy między dużą i małą beczką. Podejście jest zatem tradycyjne, ale w rezultacie otrzymujemy łyk gotowy do natychmiastowego wypicia, smaczny i satysfakcjonujący jak niewiele innych. Etykieta potwierdzająca znajomość Pio Cesare z najszlachetniejszą odmianą winorośli Langhe i dająca entuzjastom piemoncką czerwień na każdy dzień, o wyjątkowej wszechstronności na stole. Langhe Nebbiolo Pio Cesare to typowa czerwień z winogron Nebbiolo, produkowana na tym samym obszarze co Barolo i Barbaresco. Dobrze wykonana, przyjemna i smaczna czerwień.