Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC
Wino Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Langhe DOC
Producent: Pio Cesare
Szczep: 100% Nebbiolo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 16-18C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 % PAR1
Wino o głębokim ciemno rubinowym odcieniu. Ujawnia aromaty jesiennych mokrych liści, suszonej śliwki oraz wanilia. Na podniebieniu dominują dojrzałe czerwone owoce z nutą wanilii oraz przypraw.
Notatki Sommelier Bachus Wina
(Wine Advocate Score 88) Langhe Nebbiolo charakteryzuje się delikatnym, rubinowym odcieniem i chudym wyglądem. Bukiet otwiera się na dziką jagodę, różę i perfumowany liść herbaty. Odczucie początkowej goryczy jest odczuwalne, ale zmiękcza, gdy wino otwiera się w szkle. To świeże i miłe do picia Wino Nebbiolo, które łączy się z makaronem zwieńczonym smażonym bakłażanem i pomidorem. Zrobiono około 45 000 butelek. Pio Cesare Nebbiolo to czerwone wino z Langhe DOC w Piemoncie. Zabytkowa, rodzinna posiadłość została nazwana na cześć jej założyciela Cesare Pio, który założył firmę w 1881 roku. Siedziba mieści się w Albie w sercu regionu Piemont, położonego między Alpami a Morzem Śródziemnym. Okoliczne wzgórza zapewniają garść idealnych ekspozycji dla uprawy winogron z unikalnymi mikroklimatami. Zbieg zimnego alpejskiego powietrza z ciepłą morską wilgocią regularnie tworzy mglistą poświatę lub „nebbia” nad tymi wzgórzami, stąd Nebbiolo, wielka czerwona odmiana regionu. 100% Nebbiolo pochodzi z rodzinnych winnic w Diano dAlba, La Morra i małych porcjach, nawet z klasycznego obszaru Barolo, wraz z innymi ekskluzywnymi winnicami, należący do „historycznych dostawców”, którzy od pokoleń sprzedają swoje winogrona do Pio Cesare i którzy pracują w swoich winnicach zgodnie z kierunkiem Pio Cesare i ścisłą kontrolą jakości. Winifikacja odbywa się w fermentacji ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze z 12-dniowym kontaktem ze skórą. Wino jest następnie w wieku 30 miesięcy we francuskim dębie: 20% w barriques i 80% w beczkach od 20 do 50 hektolitrów każdy.
Nebbiolo to odmiana winorośli o czerwonym kolorze skóry, najbardziej znana z tworzenia zapachu wina barolo z Piemontu w północno-zachodnich Włoszech. Sama nazwa winorośli przypomina dom wśród mglistych podnóża zachodnich Alp; nebbia (po włosku „mgła”), po której jest nazywana, często przybywa na początku października, kiedy żniwa Nebbiolo są w pełnym rozkwicie.
Langhe jest pagórkowatym podregionem wokół miasta Asti w Piemoncie, którego nazwa jest formą liczby mnogiej langa, lokalnego słowa oznaczającego wzgórze. Od momentu wprowadzenia na rynek w listopadzie 1994 r. Langhe DOC zyskał znaczną renomę dzięki swojej innowacyjnej uprawie winorośli i zastosowaniu odmian międzynarodowych (przykładami są Cabernet Sauvianon i Sauvignon Blanc). Dzięki kreatywności lokalnych winiarzy powstała nowa generacja win wysokiej jakości, wielu porównywalnych z prestiżowymi „Super Tuscans” firmy Tuscanv.
2023-06-28
Pio Cesare Nebbiolo Langhe 2018
Na pierwszy plan wysuwają się aromaty zarośli, orzecha laskowego i nowej skóry wraz z powiewem eukaliptusa. Liniowy i już dostępny, podniebienie oferuje prażony orzech, suszoną wiśnię i lukrecję przed zakończeniem kawy. Polerowane, rafinowane taniny zapewniają wsparcie.