- -17,00 zł
Pipoli Rosato Vigneti del Vulture
Wino Pipoli Rosato Vigneti del Vulture
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pipoli Rosato Vigneti del Vulture
Kraj: Włochy
Region: Bazylikata
Apelacja: Rosato Basilicata
Producent: Farnese - Vigneti del Vulture
Typ: Aglianico Rosato Secco
Poj:750 BK17
Niezwykle połyskliwy subtelny różowy kolor. Dominacja aromatów owocowych takich jak poziomka, malina, żurawina oraz granat. Pojawia się również akcent jogurtu owocowego i muśnięcie świeżych ziół. Wino oferuje ogrom świeżości i dobry balans. Smakuje czerwonymi owocami - truskawką, wiśnią i granatem. Cechuje się lekko krągłą budową oraz długim, świeżym finiszem. Sałatka z kozim serem i granatem, sashimi, owoce morza.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odmiana winogron Aglianico nie jest uprawiana poza włoskimi regionami uprawy winorośli Basilicata i Kampanii. Został wprowadzony do Greków jako "vitis hellenica" do Kampanii po ponad 2500 lat temu i rozprzestrzenił się tam do Bazyliki i Apulii. Winiarnia Farnese ma młodą winiarnię w Basilicacie z "Vigneti del Vulture", która znajduje się w górach Krajobraz Basilicata. Tutaj odmiana winogron Aglianico znajduje wspaniałe warunki uprawy. Pipoli Rosato został wyprodukowany wyłącznie z Aglianico i usunięty w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino pokazuje piękny nos z aromatami wiśni, granatu, pomarańczy krwi, malin, pieprzu, piwonii i melisy. Napełniony podniebienia, soczysty, świeży, świeży, piękny owoc, delikatna przyprawa, bardzo uroczy, elegancki i długotrwały.
Krajobraz Abruzji charakteryzują wzgórza i góry. Ten górzysty region w środkowych Włoszech z długimi pasami przybrzeżnymi nad Morzem Adriatyckim zajmuje piąte miejsce pod względem wielkości produkcji wina, za Sycylią, Apulią, Wenecją Euganejską i Emilią-Romanią. Ale Abruzja odgrywa ważną rolę nie tylko pod względem ilościowym. Coraz więcej producentów wykorzystuje potencjał jakościowy Adriatyku i Apeninów.
Klimat tych skąpanych w słońcu gór leży pomiędzy morskim a alpejskim i dlatego oferuje wyjątkowe warunki do uprawy winorośli. Dzięki starannemu doborowi lokalizacji można znaleźć doskonałe warunki dla niemal każdej odmiany winorośli. Rodzinna firma Farnese dostrzegła tę zaletę i założyła swoją siedzibę w niedawno odnowionym Castello Caldora.
Młoda firma wybrała ten średniowieczny zamek na swoją siedzibę, aby zilustrować swoją filozofię tradycji i innowacji. W szczególności lokalne odmiany winorośli Trebbiano, Montepulciano i Sangiovese są uprawiane i rozwijane przy użyciu najnowocześniejszych technologii przez enologa Filippo Baccalaro wraz z australijskim i francuskim enologiem Jean-Markiem Subua. To połączenie tradycyjnych włoskich odmian winorośli i najnowocześniejszej technologii piwnicznej szybko okazało się sukcesem na wielu międzynarodowych rynkach oraz w prasie branżowej, która wysoko oceniła te wina. Luca Maroni, redaktor Guida dei Vini Italiani, uznał Farnese za najlepszą włoską winiarnię w latach 2005, 2006 i 2007 z rzędu.
W szczególności Chardonnay Opis z 97 punktami i Edizione Cinque Autoctoni z 96 punktami zostały uznane odpowiednio za najlepsze wina białe i czerwone w 2005 roku. Ale mniejsi „bracia” tych dwóch win są również liderami w kategorii cena-wydajność i dlatego oferują rewelacyjny wynik dla tak młodej winnicy, a także dla regionu Abruzji.
Pipoli Rosato Vigneti del Vulture - Opinie klientów
Polecane produkty
Tramari Rose di Primitivo Cantine San Marzano
Alie Rose Frescobaldi Tenuta Ammiraglia
- Polecane!