- -80,00 zł
Poggio Al Tesoro Sondraia Bolgheri Superiore DOC
Wino Poggio Al Tesoro Sondraia Bolgheri Superiore DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Poggio Al Tesoro Sondraia Bolgheri Superiore DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania - Bolgheri
Apelacja: DOC Bolgheri
Producent: Allegrini
Szczepy: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Nowe wino z regionu Bolghieri . Winnica pod opieką Marilissi Allegrini. Bolghieri to najdroższa ziemia w Toskanii, a Sondraia to sąsiad słynnej Sassicai należący w części do rodziny Allegrini z Veneto. Sondraia ma żywy czerwony kolor, z intensywnymi nutami świeżych owoców i ziół na nosie. Na podniebieniu wino otwiera się z doskonałą klasą i jedwabiście gładką. Dobrze zbalansowane, to mocne wino o doskonałej finezji. Wino w czekoladowo-eukaliptusowym stylu. Sugestie podawania: do grillowanego mięsa, do mięsa wieprzowego, do mięsa wołowego.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Poggio al Tesoro Sondraia DOC prezentuje się z bukietem egzotycznych przypraw, a następnie nuty dojrzałych czerwonych owoców, wyraźne i trwałe. Na podniebieniu Poggio al Tesoro Sondraia DOC jest pełne, miękkie i ciepłe, pełne, o trwałej trwałości na finiszu - naprawdę świetne wino!
Specjalności : winogrona dla Sondraia pochodzą z winnic Via Bolgherese i około 1500 starszych winorośli z winnicy Le Sondraie. Położenie winnic jest wyrównane na zachód / południowy zachód i waha się od głównie piaszczystej gleby (Via Bolgherese) do gliniastej gleby (Le Sondraie). Wiek winorośli wynosi 9 lat dla Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc i 30 lat dla Merlot. Odczyt odbywa się wyłącznie ręcznie. Następnie winogrona są ponownie ręcznie zbierane, tak że używa się naprawdę najlepszych winogron.
Monica Larner dla Roberta Parkera: „Zespół winiarski w Poggio al Tesoro stworzył piękną Bolgheri Superiore Sondraia 2016, w pełni świadomą potencjału i głębokiej elegancji tego klasycznego rocznika. Wyrażają się w szerokiej i dalekosiężnej intensywności bukietu. Wino odskakuje, odsłaniając warstwę ciemnych owoców, przyprawy dębowej, czekolady i słodkiego tytoniu. Wino ma dziś dużą osobowość, ale jest tylko nastolatkiem. Fascynujące powinno być obserwowanie jego przyszłej ewolucji w ciągu następnych dziesięciu lat. Wyprodukowano około 44 000 butelek ”.
James Suckling: . „To jest piękno z nutami suszonego mięsa, suszonych śliwek, wanilii i eukaliptusa mocny i bardzo zorganizowany na podniebieniu, dzięki mięśniowych taninami Ale to kwasowość tak naprawdę napędza ten i utrzymuje się wracać do. coraz więcej Mieszanka napojów Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc w 2023 r. ”
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker: 95/100 punktów
James Suckling: 95/100 punktów
Robert Parker: 94/100 punktów
Gambero Rosso: 3 szklanki
Dekanter: 95/100 punktów
James Suckling: 94/100 Punkty za
James Suckling: 95/100 punktów
Robert Parker: 90/100 punktów
Dekanter: 96/100 punktów za Dekanter
2024-03-28
Poggio Al Tesoro Sondraia Bolgheri Superiore
Jest to flagowe wino Poggio al Tesoro, produkowane z najlepszych selekcji z gospodarstw należących do posiadłości. Od swoich narodzin, które miały miejsce wraz z rocznikiem 2003, był nagradzany przez prasę włoską i międzynarodową i w bardzo krótkim czasie stał się klasykiem Bolgheri. Nowa idea Supertuscan, zdolna wyrazić bogactwo wielkiego terytorium, łącząc napięcie, złożoność i wielką finezję. Jesień, podobnie jak początek zimy, charakteryzowała się łagodnymi temperaturami. Zimno, nigdy nie dokuczliwe, objawiało się dopiero w okresie od stycznia do lutego. Optymistycznym w okresie wiosennym deszczom towarzyszyły silne spadki temperatur aż do końca maja, wystawiając na próbę rozwój wegetatywny. Zastosowanie elementów ochronnych i stymulujących, takich jak algi i substancje naturalne, które mogą dodać winorośli większej energii, pozwoliło nam w najlepszy możliwy sposób stawić czoła temu delikatnemu okresowi. Kwitnienie, zawiązywanie owoców i weryzacja, przy stabilizacji klimatu, charakteryzowały się ogólnie dobrym i zrównoważonym trendem fenologicznym, czemu sprzyjały lekkie deszcze, które pojawiały się dokładnie w momencie, gdy winorośl zaczęła wykazywać pewne niedobory wody. Sierpień charakteryzował się chłodnymi nocami i dobrą wentylacją w ciągu dnia oraz niewielkimi przelotnymi opadami deszczu. Wraz z nadejściem żniw temperatura ponownie wzrosła, ale tylko na kilka dni: wrzesień dał nam dni suche, wietrzne i łagodne, co pozwoliło nam uznać rok 2019 za jeden z najlepszych roczników ostatnich 15 lat.