Primitivo di Manduria Sessantanni 2019
Wino Primitivo di Manduria Sessantanni 2019
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sessantanni Primitivo di Manduria 2019
Wino Primitivo di Manduria Sessantanni zalicza się do bardzo dobrych win. Wyprodukowane z winogron z ponad 60 letnich krzaków. Owoce zbierane ręcznie i macerowane 18 dni. Następnie poddane do leżakowania. Na rynek trafia więc wino dojrzałe, eleganckie, wyważone o nasyconej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Złożony bukiet z aromatami wiśni, porzeczek i jagód, z eleganckimi niuansami przypraw i przyjemnymi nutami wanilii i czekolady. Wino łagodnie wytrawne, pełne, bardzo dobrze zrównoważone. Finisz długi, elegancki, podkreślony aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: steki, dziczyzna, jagnięcina, duszone mięsa w sosach.
Primitivo di Manduria Sessantanni 2019 - Opinie klientów
Primitivo di Manduria Sessantanni 2015
Niesamowicie skoncentrowane i intensywny bukiet nut konfitur z wiśni, śliwek i czereśni, uzupełnionych kawą i czekoladą, doskonała równowaga, mocna budowa i słodkie taniny.
2023-10-20
San Marzano Primitivo di Manduria Sessantanni 2015
Miłośnicy dużych, odważnych i soczystych czerwieni pokochają Primitivo, które łączy w sobie moc, równowagę i elegancję. Nos to eksplozja jasnych wiśni, słodkiego powideł śliwkowych i nut lukrecji, drzewa sandałowego i cynamonu, podczas gdy pierwszy łyk odsłania bogate, pełne ciało, gładką konsystencję, intensywne uderzenie dojrzałych ciemnych jagód i bardzo długi finisz. Do wytworzenia tego potężnego wina San Marzano używa się wyłącznie winogron zebranych z 60-100-letnich winorośli, które wytwarzają niewielkie ilości intensywnie aromatyzowanych owoców. Ta 40-hektarowa winnica znana jako Valle del Sessantanni lub „Dolina Sześćdziesięciolatków” jest jedną z najstarszych w San Marzano i obejmuje krzewy winorośli, które zostały porzucone przed ich odkryciem i rekultywacją przez Cantine San Marzano. Terra rossa, czyli „czerwona gleba”, jest bogata w żelazo, które nadaje winnicy charakterystyczny kolor i w połączeniu z ciepłym klimatem zapewnia idealne warunki uprawy winogron Primitivo. Po zbiorach i fermentacji moszczu wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, aby dodać słodko-pikantnego charakteru i dodatkowej złożoności. Idealne do delektowania się w mroźny zimowy wieczór przy ognisku, to charakterystyczne wino jest również doskonałym partnerem do obfitych dań mięsnych, takich jak kotlet jagnięcy, gulasz wołowy lub świeży makaron podawany z bogatym sosem ragu.