Primitivo di Manduria Sessantanni 2015
  • Primitivo di Manduria Sessantanni 2015

Wino Primitivo di Manduria Sessantanni

184,00 zł
Brutto
588 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Na Walentynki
Potrawa
Do Mięsa Czerwonego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Sessantanni Primitivo di Manduria 

 

Rozwiń opis...

Wino Primitivo di Manduria Sessantanni zalicza się do bardzo dobrych win. Wyprodukowane z winogron z ponad 60 letnich krzaków. Owoce zbierane ręcznie i macerowane 18 dni. Następnie poddane do leżakowania. Na rynek trafia więc wino dojrzałe, eleganckie, wyważone o nasyconej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Złożony bukiet z aromatami wiśni, porzeczek i jagód, z eleganckimi niuansami przypraw i przyjemnymi nutami wanilii i czekolady. Wino łagodnie wytrawne, pełne, bardzo dobrze zrównoważone. Finisz długi, elegancki, podkreślony aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: steki, dziczyzna, jagnięcina, duszone mięsa w sosach.

Primitivo di Manduria Sessantanni - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-10-20

San Marzano Primitivo di Manduria Sessantanni 2015

Miłośnicy dużych, odważnych i soczystych czerwieni pokochają Primitivo, które łączy w sobie moc, równowagę i elegancję. Nos to eksplozja jasnych wiśni, słodkiego powideł śliwkowych i nut lukrecji, drzewa sandałowego i cynamonu, podczas gdy pierwszy łyk odsłania bogate, pełne ciało, gładką konsystencję, intensywne uderzenie dojrzałych ciemnych jagód i bardzo długi finisz. Do wytworzenia tego potężnego wina San Marzano używa się wyłącznie winogron zebranych z 60-100-letnich winorośli, które wytwarzają niewielkie ilości intensywnie aromatyzowanych owoców. Ta 40-hektarowa winnica znana jako Valle del Sessantanni lub „Dolina Sześćdziesięciolatków” jest jedną z najstarszych w San Marzano i obejmuje krzewy winorośli, które zostały porzucone przed ich odkryciem i rekultywacją przez Cantine San Marzano. Terra rossa, czyli „czerwona gleba”, jest bogata w żelazo, które nadaje winnicy charakterystyczny kolor i w połączeniu z ciepłym klimatem zapewnia idealne warunki uprawy winogron Primitivo. Po zbiorach i fermentacji moszczu wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, aby dodać słodko-pikantnego charakteru i dodatkowej złożoności. Idealne do delektowania się w mroźny zimowy wieczór przy ognisku, to charakterystyczne wino jest również doskonałym partnerem do obfitych dań mięsnych, takich jak kotlet jagnięcy, gulasz wołowy lub świeży makaron podawany z bogatym sosem ragu.

Oceń 
Quality


2022-09-27

Primitivo di Manduria Sessantanni 2015

Niesamowicie skoncentrowane i intensywny bukiet nut konfitur z wiśni, śliwek i czereśni, uzupełnionych kawą i czekoladą, doskonała równowaga, mocna budowa i słodkie taniny.

Dodaj opinię

Primitivo di Manduria Sessantanni

Dodaj opinię