Menhir Primitivo Manduria Salento
Wino Menhir Primitivo Manduria Salento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Menhir SalentoPrimitivo Manduria
Kraj: Włochy
Region: Salento
Szczep: Primitivo
Producent: Menhir
Rodzaj: Red Dry
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino Menhir Primitivo di Manduria charakteryzuje się intensywnym bordowym kolorem, uwodzicielski aromat dojrzałych jagód, śliwek oraz ciemnych owoców leśnych. Menhir dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach dębowych. Do posiłków najlepsze jest wino wytrawne. W przypadku spożywania cięższych kolacji, np. z czerwonym mięsem, doskonale sprawdza się czerwone. Rekomendujemy Menhir Primitivo di Manduria, pochodzące z Włoch. Dojrzewa bardzo tradycyjnie, w dębowych beczkach, przynajmniej przez 6 miesięcy, dlatego może cieszyć głębokim i wyrazistym smakiem. Dominujący jest tu aromat śliwek, jagód, a także owoców leśnych. Wśród nich są maliny, jeżyny czy też żurawina. Nie sposób również nie wspomnieć o przyprawach. Wyczuwalny jest cynamon, a także goździki. To idealne wino na jesienne i zimowe wieczory przy wykwintnej kolacji, gdyż doskonale rozgrzewa. Odrobinę ostrzejszy, owocowy smak, wykończony jest ziołowym aromatem. Zachwyca także jego bordowa barwa. Warto zauważyć, że wino Menhir Primitivo di Manduria było wielokrotnie nagradzane medalami w prestiżowych międzynarodowych konkursach winiarskich.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki Primitivo Manduria DOC Menhir SalentoGaetano Marangelli i Vito Angelo z winnicy Menhir chcieli pokazać, ile mocy naprawdę ma ta odmiana winogron. Uważne czytanie z najlepszych lokalizacji i przechowywanie w dębowych beczkach przez dwanaście miesięcy dało imponujące wino! Primitivo Manduria DOC Menhir Salento na szkle pokazuje ciemnoczerwoną rubinę z czarnymi refleksami. Nos charakteryzuje się dojrzałymi czerwonymi owocami i suszonymi śliwkami, a także śródziemnomorskimi przyprawami i odrobiną barrique. Smak jest bardzo okrągły i harmonijny, mocny i z trwałym finiszem. Przechowywanie w drewnianej beczce jest zauważalne i nadaje strukturze wina. Menhir Salento Primitivo Manduria dobrze smakuje w towarzystwie: orecchiette z wierzchami rzepy, grillowane mięso (dzika, wołowina, kiełbasa ostra) z grzybami cardoncelli, sery takie jak pugliese canestrato lub mozzarella z bawołu z Gargano
Położono podwaliny pod pomysł już w 2002 roku, a Menhir Salento ożywa jako bractwo braci Gaetano i Vito Angelo Marangelli. Firma zaczęła się rozwijać dzięki współpracownikom i przyjaciołom, a także dzięki Miriam Daniele: ambasadorowi marki, który ma w sercu swoją ziemię. Menhir Salento znajduje się w Bagnolo del Salento, ukrytej wiosce między Maglie i Otranto, kolebką stanowisk archeologicznych i śródziemnomorskim maquis: wśród starożytnych gospodarstw, dolmenów, menhirów, młynów olejnych hypogeum. Nienaruszone, żyzne, mądre i utalentowane siedlisko, jak ludzie, którzy tam mieszkają. Kraina, w której rolnictwo, enologia i gastronomia są naturalną i cudowną konsekwencją. Menhir Salento to miejsce docelowe, które wita trzy różne, ale synergiczne rzeczywistości: piwnicę, oregano FOOD i WINO oraz farmę. Łączy je powołanie do cnoty, a dynamiczna wizja efektywnego modelu łączy je.
Nagrody i wyróżnienia:
90 punkty – Annuario dei Migliori Vini Italiani
SILVER Medal – Mundus Vini
BRONZE Medal – Decanter World Wine Awards
BRONZE Medal – International Wine Challenge
Menhir Primitivo Manduria Salento - Opinie klientów
Menhir Primitivo Manduria 2018
W aromacie i smaku niezwykle bogate, pełne niuansów. Warto podczas degustacji poświecić mu szczególną uwagę. W zapachu wyczuwalne czarne jagody, śliwka. W smaku mocno owocowe, soczyste, z cudownymi nutami lukrecji i przypraw korzennych oraz lekko przenikającym z tła pieprzem. Finisz długi, miękki, zrównoważony, niezwykle przyjemny.
Świetne wino
Wino Menhir Primitivo di Manduria charakteryzuje się intensywnym bordowym kolorem, uwodzicielski aromat dojrzałych jagód, śliwek oraz ciemnych owoców leśnych. Do posiłków najlepsze jest wino wytrawne. W przypadku spożywania cięższych kolacji, np. z czerwonym mięsem, doskonale sprawdza się czerwone. Dominujący jest tu aromat śliwek, jagód, a także owoców leśnych. Wśród nich są maliny, jeżyny czy też żurawina. Nie sposób również nie wspomnieć o przyprawach. Wyczuwalny jest cynamon, a także goździki. To idealne wino na jesienne i zimowe wieczory przy wykwintnej kolacji, gdyż doskonale rozgrzewa. Odrobinę ostrzejszy, owocowy smak, wykończony jest ziołowym aromatem. Zachwyca także jego bordowa barwa. Warto zauważyć, że wino Menhir Primitivo di Manduria było wielokrotnie nagradzane medalami w prestiżowych międzynarodowych konkursach winiarskich. Wino Menhir Primitivo di Manduria jest czerwone, świetnie pasować będzie do tradycyjnych potraw z grilla. Zatem można wybrać je zarówno do pieczonej karkówki, jak i żeberek, a także tradycyjnych steków wołowych. Ponadto doskonale sprawdzi się także do drobiu, a w szczególności indyka. Oczywiście z jego bogatego smaku skorzystają również jarosze. Może być dodatkiem np. do tofu z pikantnym sosem chilli.
2024-01-26
Dobre primitivo
Dobre primitivo