Prosecco di Valdobbiadene Brut Santa Margherita
Wino Prosecco di Valdobbiadene Brut Santa Margherita
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Brut
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Producent: Santa Margherita
Apelacja: DOC Valdobbiadene
Oznaczenie: Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Typ: 100% Glera jasne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11,50% PWW
Musujące wino z czystym, neutralnym nosem, przyjemnym owocowym bukietem z obecnością jabłek i brzoskwiń. Delikatne w smaku. W nosie dużo żółtych brzoskwiń i dojrzałych moreli oraz delikatny zapach miodu akacjowego. Na podniebieniu bardzo świeży perlage, kwiat czarnego bzu i prażone migdały przechodzą do soczystej nuty brzoskwini. Fajnie, jak orzechowy finisz łączy się ze świeżym grejpfrutem w urzekający sposób. Musujący aperitif i doskonałe wino na taras. Sugestie kulinarne: aperitif, zakąski serowe, ryby i dania z delikatnego białego mięsa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Prosecco Brut Valdobbiadene DOCG to, innowacyjny, świeży, młody i charakteryzujący się przyjemnym aromatem kwiatów i owoców. Produkcja Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Santa Margherita charakteryzuje się metodą wina musującego, w którym wino bazowe umieszcza się w autoklawie do fermentacji, gdzie fermentuje przez co najmniej 18–20 dni, przy pomocy wybranych drożdży, w kontrolowana temperatura między 14 ° C a 16 ° C. Po osiągnięciu pożądanego nadciśnienia, które wynosi około 6 barów, chłodzi się je do -4 ° C, aby zatrzymać fermentację i sprzyjać stabilizacji. Następnie butelki są przechowywane w kontrolowanej temperaturze przez co najmniej miesiąc, aby sprzyjać naturalnemu uszlachetnieniu w kontakcie z drożdżami. Na koniec przechodzimy do filtracji i butelkowania izobarycznego. Santa Margherita Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG jest produkowany z winogron Glera w centralnym obszarze DOCG Valdobbiadene. Ziemie znajdują się w pasmach wysokości, które rozciągają się od 200 metrów nad poziomem morza do 500 metrów. Wszystkie gleby charakteryzują się płytkim pochodzeniem morenowym z widoczną obecnością gliny. Winnice uprawiane w systemie Sylvoz - Cappuccina mają gęstość roślin od 3000 do 4000 roślin na hektar. Zbiór odbywa się we wrześniu. Charakterystyka Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG jest poddany badaniu organoleptycznemu o jasnożółtym kolorze, który go charakteryzuje, pęcherzyki są wyjątkowo drobne. Zapach ma dobrą intensywność, lekko aromatyczny, z nutą podpuszczkowego jabłka. Na podniebieniu wyraża się bardzo miękkim smakiem, popartym dobrą kwasowością i smakiem oraz łatwą do picia. Prosecco Santa Margherita wyjątkowy smakuje jako aperitif w towarzystwie pikantnej przystawki. Powinien być podawany w temperaturze 8 ° C w wysokim i zwężającym się szklanym tulipanie. Sugestie kulinarne: sery w średnim wieku, pikantne sery, przystawki z wędzonych ryb, aperitif, tatar z ryby-carpaccio, małże.
Prosecco di Valdobbiadene Brut Santa Margherita - Opinie klientów
Prosecco Santa Margherita Valdobbiadene Superiore Brut
Idealny jako aperitif, do przystawek rybnych lub serowych, a nawet do posiłków o delikatnej palecie smaków.
Prosecco Santa Margherita
Kolor wina - jasno słomkowy. Wino ma delikatny, zrównoważony smak, jasna świeżość przenosi tony dojrzałych owoców. Długie, harmonijne wykończenie. Wino ma czysty, świeży, atrakcyjny smak z wyrazistymi owocowymi nutami, wśród których szczególnie wyróżniają się niuanse jabłka i brzoskwini. To wino będzie dobrym aperitifem i idealnie uzupełni dania, dania rybne i sery.
Prosecco di Valdobbiadene Brut Santa Margherita
W nosie bardzo elegancka kompozycja zapachowa czarnego bzu, róż, zielonego jabłka, białej brzoskwini, gruszki i melisy. Następnie świeży, delikatny perlage na podniebieniu. Pęcherzyki mrowią mikroskopijnie na języku. Prosecco jest cudownie gładkie i smaczne, ale owoc utrzymuje się na podniebieniu przez długi czas, nie stając się męcząco cierpkim. I nie ma tu sztucznej słodyczy, bo Brut jest zdecydowanie wytrawny i elegancko prasowany. Idealny dodatek do pobudzającego aperitif z obfitymi smakołykami.
Prosecco Santa Margherita
W nosie dominują aromaty świeżych owoców drzew i cytrusów – białej brzoskwini, gruszki bartlett, złotego jabłka, różowego grejpfruta i skórki cytryny. Pękające delikatnymi nutami kwiatowymi i odrobiną posiekanych migdałów. Bardzo przyjemne i zachęcające!
ok HI Prosecco di Valdobbiadene Brut Santa Margherita
To wino naprawdę błyszczy jak aperitif – jest świeże, owocowe i zabawne – i zanim się zorientujesz, twój kieliszek będzie pusty. To schodzi tak łatwo! Ale jak każde Prosecco wyjątkowo dobrze komponuje się z jedzeniem. Spróbuj tego z kalmarami, sałatką z rukoli, sushi, kurczakiem teriyaki… lub czarującą włoską przyjaciółką.
2024-08-30
Prosecco Santa Margherita Valdobbiadene
W nosie Santa Margherita Valdobbiadene Prosecco jest na początku subtelne, ale otwiera się na bogaty profil zapachowy nektarynek, letniego ogrodu, z nutą owoców tropikalnych i może odrobiną cytrusów. Nie jest przytłaczające ani nadmiernie perfumowane, dzięki czemu przyjemnie jest je wąchać. Po łyku ten musujący trunek nadal błyszczy. Jego smak ma o wiele więcej jabłek, niż zauważyłem w aromacie, ale schodzą one na dalszy plan, ustępując miejsca jasnej owocowości, która przypominała mi subtelny kawałek mandarynki. Nektarynka w nosie zmienia się w uderzenie brzoskwini, które dobrze komponuje się z finiszem. Mówiąc o finiszu, to jest chyba jedyna rzecz, którą mam przeciwko temu prosecco — jest odrobinę ulotne. Ale dość szybko zostajesz zaproszony na kolejny łyk, a to wcale mi nie przeszkadza. Wyprodukowane z winogron szczepu Glera jak to przystało na prawdziwe prosecco, uprawianych w pobliżu miasta Valdobbiadene, wino to ma rodowód uzasadniający oznaczenie „Prosecco Superiore” w klasyfikacji DOCG (znak wodny jakości każdego włoskiego wina). Nalewa się je z energicznym, ale nie przesadnie musującym aromatem i prezentuje się równie uroczo w kieliszku, jak i w oszałamiająco atrakcyjnej butelce. Naprawdę, naprawdę podobało mi się Santa Margherita Valdobbiadenne Prosecco. Ma w sobie nutę wyrafinowania, która szczególnie dobrze pasuje do moich gustów i łagodzi ból po tym, jak przegapiłem szampana sylwestrowego. Każdego Sylwestra lubię sprawić sobie przyjemność butelką dobrego wina musującego. Przez wiele lat przybierało ono formę szampana lecz z chwilą checi poznznia nowego smaku champagne postanowiłem pozostawic na imprezy urodzinow a przyjaciół wokół wina niddy niebraknie zatem muszę być przygotowany. Próbowała najlepszych trunków na świecie i zareagowała na nie, w najlepszym przypadku, „meh”. Więc jeśli jesteś osobą, która woli dzielić się lampką szampana w sylwestra (jak ja), rozumiesz, dlaczego mogę zdecydować się na ładną butelkę Prosecco zamiast samolubnego szampana, i właśnie tu wkracza Santa Margherita Valdobbiadene . Nie oceniam książki po okładce, ale podczas gdy wiele Prosecco wygląda, jakby było przeznaczone dla lekkiego i musującego tłumu, Santa Margherita Valdobbiadene wygląda dojrzale jak diabli w swoim kieliszku i złocie. Gdybym chciał udawać, że piję szampana, to byłby dobry sposób, aby to zrobić.