Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.
Wino Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Brut DOCG Bolla
Kraj: Włochy Veneto
Rodzaj: Wina musujące
Kategoria: Prosecco Glera
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11%
Słomkowożółty kolor, lśni we flecie dzięki drobnym i trwałym bąbelkom. Nos uwalnia nuty białych kwiatów i owoców cytrusowych, które przygotowują na świeży, pikantny smak, ale nie rezygnują z dobrej miękkości, dzięki czemu picie jest prawdziwą przyjemnością. Bohater w happy hours, dobrze komponuje się z niesezonowanymi serami, smażoną rybą. Spróbuj z białą pizzą i mozzarella.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kolor jasno słomkowożółty, z delikatnym, utrzymującym się nalotem. Usta zapewniają dobrą kwasowość, która podkreśla aromatyczną świeżość wina. Przyjazne, wszechstronne wino, które dobrze komponuje się z nowoczesną, lekką kuchnią. Prosecco Superiore Brut Bolla jest produkowany z winogron Glera uprawianych w czcigodnym obszarze produkcyjnym Conegliano i Valdobbiadene, na wzgórzach o przewiewnym klimacie. W tych warunkach powstaje musujące wino o wspaniałym zapachu i oszałamiającym kwasowym kręgosłupie. Winogrona, z których produkuje się Prosecco Conegliano Valdobbiadene Bolla, są zbierane z niewielkim wyprzedzeniem, aby zachować zapach i kwasowość. Winogrona są natychmiast miękko miażdżone i tłoczone w celu wydobycia soku z wolnego wybiegu. Pierwsza fermentacja alkoholowa odbywa się w kontrolowanej temperaturze (16-18°C), aby uzyskać wino bazowe, które następnie refermentuje się w autoklawie. Dostajesz miłego, młodego i wszechstronnego Spumante , które z radością towarzyszy biesiadnym chwilom. Bolla nadal jest bohaterem z przyjemnym, nowoczesnym i eklektycznym winem musującym, bezwarunkowym odzwierciedleniem wielkiego terroir. Zestaw pagórkowatych łańcuchów między Conegliano i Valdobbiadene reprezentuje królestwo Glera, z którego uzyskuje się różne nominały Prosecco, które zdołały podbić rynek włoski i zagraniczny. Silne wahania temperatury, płytkie gleby i niskie zasoby wody pozwalają na produkcję winogron o dobrej zawartości cukru, kwaskowatych i aromatycznych, idealnych do wina musującego metodą Martinotti, która polega na refermentacji w autoklawie.
Bolla to nazwa, która ma swoje korzenie ponad 100 lat temu, kiedy została założona przez braci Bolla i która wraz z kolejnymi pokoleniami reprezentuje dziś firmę, która podkreśla serce Veronese terroir, wzmacniając szlachetne odmiany rodzime i międzynarodowe . Wszystko zaczęło się w 1883 roku, kiedy Abele Bolla, właściciel zajazdu „Al Gambero” i człowiek tysiąca inicjatyw, otworzył pierwszą winnicę w Soave, średniowiecznej wiosce na południowy wschód od Werony. Tu zaczyna się historia wielkiej włoskiej rodziny win, składającej się z wielu dzieci i wnuków, od początku kierującej się filozofią produkcji typową dla tych, którzy zawsze dążą do perfekcji. W 1930 roku Alberto Bolla, syn Abele, zbudował drugą winnicę, specjalizującą się w winifikacji czerwonych winogron, a także rozpoczyna produkcję win w Valpolicella. Jemu zawsze musi być zadedykowana „Vendemmia 1950”, pierwszy butelkowy rocznik Amarone, który oznacza wejście na rynek jednego z wielkich włoskich win. Terytoria, które zawsze były dopasowane do nazw Soave, Valpolicella i Bardolino, z ich unikalnymi cechami pedoklimatycznymi, wraz z duchem technicznej spójności, stanowią tajemnicę jakości win Bolla. Winiarnia, która żyje dzięki fachowej opiece i rodzinnym opowieściom, szanując starożytne tradycje, aby chronić tę autentyczność i niepowtarzalne smaki, które znajdują odzwierciedlenie w każdej butelce i każdym roczniku. Po sprzedaży części firmy Brown Forman w 1975 roku, co umocniło jej wizerunek na rynku amerykańskim, w 2006 roku winnicę kupiła Italian Wine Group, kontynuuje produkcję i posiada własną strukturę sprzedaży we Włoszech, nabywając 100% marki w 2009 roku. Z ponad 15 milionami butelek, piwnice Bolla mogą zaspokoić wszystkie gusta, dzięki różnym liniom produktów: „1883”, rok założenia firmy, który obejmuje Veronese DOC z rodzimymi i międzynarodowymi winoroślami, „Retrò”, która podkreśla styl i smak winifikacji z lat 60. i tak dalej aż do „Alta Gamma”, w której miejsce honorowe zarezerwowane jest dla cenionego Amarone della Valpolicella Classico Riserva „Le Origini”, wystawnego wina dla najbardziej ważne okazje.
2023-08-27
Prosecco najlepsze tego lata
Valdobiaddene Brut ma jasnozłoty kolor i jest stalowy, wytrawny i tonizujący z dużą ilością cierpkiej limonki, niedojrzałej brzoskwini i białych kwiatów. To dziarskie wino dobrze wykorzystuje swoje oznaczenie Brut z ciasnymi, pikantnymi perełkami i bardzo dostawa bezpośrednia lub natychmiastowa.