Radikon Ribolla Venezia Giulia IGT 1l.
Wino Radikon Ribolla Venezia Giulia IGT 1l.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Radikon Ribolla Venezia Giulia IGT 1l.
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Radikon
Szczep: 100% Ribolla
Rodzaj: białe, pomarańczowe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% bk17
Certyfikaty: Wino organiczne - Wino naturalne
Wino bez dodatku siarczynów - naturalne
Nota degustacyjna:
100% Ribolla Gialla. Wszystkie białe wina Radikon są wytwarzane w ten sam sposób: ręcznie zbierane owoce z upraw ekologicznych, wyjątkowo nisko wydajne, są odszypułkowane i delikatnie rozgniatane za pomocą prasy pneumatycznej. Umieszczane jest w starych slawońskich dębowych kadziach i fermentowane na rodzimych drożdżach. Maceruje ze skórkami przez około 3 miesiące — bez względu na to, ile czasu zajmie całkowite wyschnięcie — bez kontroli temperatury i bez siarki. Wino leżakuje na osadzie osadowym w ogromnych beczkach z dębu slawońskiego (25-35 hektolitrów) przez 3-4 lata, leżakowane dwa razy w roku. Wino jest następnie butelkowane bez siarki i bez filtracji. Butelki dojrzewają przez kilka lat przed wypuszczeniem na rynek. „Jakot” to kłanianie się UE – odwrotność „Tokaj” – ponieważ używanie słowa Tokai/Tokaj zostało zakazane w odniesieniu do winogron z wyjątkiem Węgier. Dojrzewanie: 3 lata w dębowych beczkach i rok w butelce.
Wino powstało w całości z odmiany Ribolla Gialla uprawianej w regionie Venezia Giulia. Wino prezentuje Głęboko pomarańczowy żółty odcień z bogatym aromatem na który składają się nuty orzechów, suszonych moreli, cytryny, pomarańczy, kopru włoskiego i szałwii. W ustach zdecydowane, mineralne, charakteryzujące się nutami migdałów i lekką taniną, typową dla winorośli. Bardzo długi i magnetyczny. Sugestie kulinarne: sery dojrzewające, pieczone białe mięsa, gotowane i pieczone warzywa, dania na bazie makaronów.
Notatki Sommelier:
„Gospodarstwa winiarskie rodziny Radikon obejmują około 18 hektarów stromych zboczy w okolicach Oslavii, w pobliżu granicy słoweńsko-włoskiej.
Wina te stanowią punkt odniesienia dla niezachwianego zaangażowania w naturalny ruch winiarski. Słynne wina bursztynowe powstają dzięki niezwykle długiej maceracji ze skórką, latom leżakowania w beczkach i długiemu leżakowaniu w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Proces ten ujawnia wina o głęboko złotym kolorze, mocnej strukturze, dzikim i wyjątkowym charakterze.
Radikon nie jest dla osób o słabym sercu. Jeśli jesteś nowicjuszem w kontakcie ze skórą, wina mogą na początku stanowić wyzwanie. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem stylu, są to jedne z najrzadszych i najbardziej poszukiwanych kreacji tego gatunku, które można znaleźć w dowolnym miejscu na świecie”.
2023-08-09
Złoto w kieliszku
Wino do pierogów z szpinakiem. Uroczy intensywny bukiet jest złożony z nutami owoców tropikalnych i przypraw, szybko rozwijających się w kieliszku. Głęboki i intensywny, bogaty i pikantny, złożony i trwały.