Radikon Slatnik Venezia Giulia IGT
Wino Radikon Slatnik Venezia Giulia IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Radikon Slatnik Venezia Giulia IGT
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Radikon
Szczep: 80% Chardonnay, 20% Tocai Friulano
Dojrzewanie: 15 miesięcy dębowa beczka
Rodzaj: pomarańczowe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% bk17
Certyfikaty: Wino organiczne
Wino naturalne
Nota degustacyjna:
Wino białe o intensywnym złocistożółtym kolorze, lekko zamglone. Ze złożonym nosem, trwałym, z nutami owoców, zwłaszcza brzoskwini, moreli, skórki pomarańczowej, pieczonych jabłek z nutą żywicy oraz ziół. Obfite, lekko słone, jednocześnie lekko taninowe, eleganckie i mineralne. W posmaku wyczuwalne nuty brzoskwini i moreli. Przypominamy, że wino to powinno być podawane w tej samej temperaturze co wino czerwone i nie powinno być przechowywane w lodówce.
Sugestie kulinarne: Tłuste ryby - łosoś, makrela; makaron z owocami morza, bouillabaisse, sery pleśniowe
Winifikacja:
Winogrona pozbawione szypułek umieszcza się w kadziach z dębu ściętego stożka (25/35 hl) gdzie pozostają przez 8/14 dni, podczas których zachodzi część spontanicznej fermentacji w kontakcie ze skórkami, bez kontroli temperatury i zawsze zanurzyć skórki podczas maceracji wykonuje się 3-4 instrukcji obsługi dziennie. Po rozłożeniu wino dojrzewa w dębowych beczkach o pojemności 25/35 hl przez około 18 miesięcy, a następnie 2 miesiące w butelce. Bez klarowania i filtrowania.
Notatki Sommelier:
Saša Radikon jest vigneronem stojącym za Radikonem. Rodzinna winiarnia znajduje się w północno-wschodniej części regionu Friuli-Wenecja Julijska we Włoszech i chociaż jest niewielka, jej metodologie są pionierskie i wyznaczają standardy dla win naturalnych i pomarańczowych na całym świecie.