Rafael Tommasi Valpolicella Classico Superiore
Wino Rafael Tommasi Valpolicella Classico Superiore
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tommasi Rafaèl Valpolicella Classico Superiore
Kraj: Włochy
Producent: Tommasi
Szczepy: Corvina Veronese 60%,
Rondinella 25% e Molinara 15%.
Alkohol: 12,5% BK22
Pojemność: 0,75l
Intensywny rubinowy kolor na nosie ma wytrawne przyprawy zapachowe z akcentami skór i wiśni. Smak jest dość intensywny, pikantny ze smakami słodkiej wiśni. Dobrze wyważony i przyjemnie taniczny. Sugestie kulinarne: Pierwsze dania z sosami mięsnymi, białymi i czerwonymi mięsami, serami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
„Rafaèl” Valpolicella Classico Superiore od pierwszych chwil zachwyca swoim charakterem i osobowością. Łyczek jest wyrazisty i okrągły , również dzięki okresowi dojrzewania spędzonemu w drewnianych beczkach, a do nosa wyraźny postęp obfitych i kolorowych aromatów, które od czerwonych owoców sięgają niuansów balsamicznych, zamykając lekko testowane i pikantne tony. Tommasi Valpolicella Classico pochodzi z doskonałej mieszanki krajowych i międzynarodowych czerwonych winogron. Obok Corviny, która dominuje w 60%, znajdujemy Cabernet Franc i Oseleta, uprawiane w winnicy położonej w pobliżu miasteczka San Pietro in Cariano, nazywanego właśnie „Rafaèl”. Moszcz, uzyskiwany przez miękkie wyciskanie jagód, fermentuje w kontrolowanej temperaturze 25-30 stopni, macerując skórki przez 8 dni. Następnie następuje udoskonalenie przeprowadzone w słowiańskich dębowych beczkach o pojemności 65 hektolitrów przez okres 15 miesięcy, po zakończeniu których zajmujemy się butelkowaniem i marketingiem. Zapowiedź „Rafaèl” Valpolicella Classico Superiore ma głęboki i skoncentrowany rubinowy kolor. Na nosie można odczuć doznania o dobrej złożoności, w których nuty owocowe i kwiatowe przeplatają się z niuansami balsamicznych ziół, które pojawiają się na finiszu. Na podniebieniu jest pełny, charakteryzuje się skoncentrowanym i przyjemnym łykiem , w którym garbniki są miękkie i przytulne; zamyka się z wykończeniem dobrej trwałości. Wenecka czerwień Tommasi, która dobrze komponuje się z grillowanymi mięsami i pierwszymi kawałkami ziemi. Sugestie kulinarne: Risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami, pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym, żeberka wieprzowe w sosie mięsno pomidorowym, faszerowane cukinie, Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem, Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy, klasyczne meksykańskie burrito, Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku, faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym, indykiem z sosem pomidorowym, makaron penne z kurczakiem, naleśniki po bolońsku…