Rizzardi Calcarole Amarone Della Valpolicella Classico
Wino Rizzardi Calcarole Amarone Della Valpolicella Classico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Rizzardi Calcarole Amarone Della Valpolicella Classico
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska -Veneto
Apelacja: Amarone Della Valpolicella Classico DOC
Producent: Guerrieri Rizzardi
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 36 miesięcy
Alkohol: 16%
Poj: 0,75l
Wyjątkowe amarone produkowane tylko w najlepszych rocznikach z winogron dojrzewających na terenie cru Calcarole, leżącego w centrum Valpolicella Classico. Wino dojrzewało 12 miesięcy w małych dębowych beczkach 2,25 hektolitrów, a następnie 24 miesięcy - w beczkach 25 hektolitrów. Bardzo skoncentrowane i bogate wino z mocnymi aromatami dojrzałych wiśni, śliwek,jagód, suszonych owoców, korzennych przypraw, gorzkiej czekolady i tytoniu. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, strogonoff, dojrzałe, pikantne, twarde sery (parmezan).vip
Notatki Sommelier Bachus Wina
Urzekająco piękny, niesamowicie skoncentrowany Amarone, produkowany w niewielkich ilościach tylko w najlepszych rocznikach, to wino jest idealnym miejscem do picia tej zimy. Amarone jest bogate i bogate, jak pokruszony aksamit na podniebieniu” – zachwycał się Ian D'Agata z Vinous . Perfumowany kandyzowanymi fiołkami i konfiturą śliwkową, wykazujący oszałamiającą złożoność i intensywność, jest to najnowsza edycja pierwszego w historii Amarone, który zdobył tytuł Najlepszego Czerwonego Wina Włoch od Gambero Rosso .Wino to pochodzi z tarasowej winnicy Calcarole, która znajduje się 230 metrów nad poziomem morza w prestiżowej dzielnicy Negrar w Valpolicella Classico. Zbierane ręcznie z dojrzałych, niskowydajnych winorośli, winogrona są suszone i tłoczone, a następnie wino spędza niesamowite cztery lata w beczce przed butelkowaniem.
Amarone to wyjątkowe wino, powstałe w wyniku unikalnego procesu, w wyniku którego powstają intensywne, skoncentrowane czerwienie o niesamowitej trwałości i niepowtarzalnym potpourri smaków. W przeciwieństwie do większości win czerwonych, winogrona Amarone nie trafiają od razu z pola do piwnicy: zamiast tego są starannie suszone – kiść po kiści – przez trzy miesiące. Gdy zawartość wody w winogronach wyparowuje, proste owoce czerwonych jagód przekształcają się w skomplikowane – ale pyszne – aromaty i smaki. Fermentacja trwa cały miesiąc, co pozwala na rozwinięcie się niesamowitej głębi smaku i bogatej tekstury. Starzenie się, które następuje, jest również powolne, nadając Amarone pikantną, dębową złożoność na podniebieniu. eraz, siedem lat po zbiorach, nie możemy sobie wyobrazić nic lepszego do duszonego mięsa lub przy trzaskającym ogniu niż ta bogata, szlachetna czerwień. To wyjątkowa butelka dla poważnych koneserów.
Rizzardi Calcarole Amarone Della Valpolicella Classico - Opinie klientów
Amarone Rizzardi
Smak doskonały. Amarone to wyborne czerwone wino produkowane w rejonie Valpolicella w Veneto z winogron Corvina i Corvinone oraz częściowo Rondinella. Określane jako jedno z „ win medytacyjnych ” w pełnym tego słowa znaczeniu, mówi się, że powstało w pierwszej połowie XX wieku w wyniku błędnej produkcji Recioto. Dziś Amarone della Valpolicella DOCG reprezentuje jedno z najbardziej cenionych na arenie międzynarodowej włoskich win czerwonych , również dzięki unikalnemu procesowi produkcji, który wraz z suszeniem winogron nadaje temu winu niepowtarzalną osobowość.
Rizzardi Amarone 2014
Elegancka czerwień jest średnio-mocna, z kremowymi taninami stanowiącymi delikatną oprawę dla smaków jeżynowej porzeczki i owoców jeżyny, sosny, skórki pomarańczy i zmiażdżonego różowego pieprzu. Subtelny, pikantny ton peklowanego tytoniu i tłuszczu z wędzonego bekonu odbija się echem na świeżym wykończeniu.
Wina Amarone
W nosie klasyczne tony wiśni Marasca pod spirytusem, z nutą liścia pieprzu, na podniebieniu jest napięte, świeże, gęste, o doskonałej trwałości smaku i powrót śladu balsamicznego.
2023-10-08
Amarone Rizzardi
Wino o intensywnie czerwonej barwie z odcieniami granatu, w nosie eteryczny i otulający bukiet z pikantnymi nutami suszonych owoców i porzeczek. W ustach natomiast pełny i aksamitny smak, o znacznej strukturze. Wino ważne i intensywne, wymaga odpowiedniego połączenia, aby je w pełni docenić. Znakomite do ważnych dań na bazie dziczyzny, ale także pikantnych i dojrzałych serów.