Rizzardi Chiaretto Bardolino Classico DOP
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska -Veneto
Apelacja: Chiaretto Bardolino Classico DOP
Producent: Guerrieri Rizzardi
Szczepy: Corvina, Rondinella, Molinara, Negrara, Sangiovese
Rodzaj: łagodnie wytrawne, różowe
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Wino o pięknej różowej barwie z niuansami wiśni i miedzianymi refleksami. Aromaty poziomek i malin z nutami dzikich ziół. W ustach lekkie, orzeźwiające, o mocnym smaku owocowym. Czyste, lekko pikantne na finiszu. Sugestie kulinarne: zimne przystawki, prosciutto z melonem, pasty, dania z ryżem, skorupiaki, owoce morza, białe mięsa, kuchnia azjatycka z delikatnym curry.
Informacjie od producenta
KEYA jest wynikiem kilkuletniej pracy, w której staraliśmy się stworzyć wino różowe, które najlepiej wyraża nasz styl winiarstwa i osobowość naszych winnic na wzgórzach z widokiem na Bardolino. Stopniowo dostosowywaliśmy mieszankę i kolor, aby osiągnąć styl, który najlepiej ucieleśnia cechy Bardolino Chiaretto.
Etykieta jest hołdem dla weneckiego dziedzictwa Contessy MC Loredan, ponieważ to ona przez wiele lat kierowała Guerrieri Rizzardi i przedstawiła tak wielu Bardolino Chiaretto jako wino. Nazwa jest prostą grą dwóch pierwszych sylab Chi-a-ret-to (KLUCZ-A).
Jasny kolor, ale bogaty w stylu, zalecamy picie tego żywego różowego lekko schłodzonego (10-12°C lub 50-53°F). Jest dobry sam lub jako dodatek do szerokiej gamy dań, takich jak sałatki z ryżu lub makaronu, białe mięso, skorupiaki i owoce morza, a także doskonale komponuje się z lekko doprawionymi daniami curry.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Region winiarski Veneto we Włoszech - skupiony wokół Werony i jeziora Garda w północno-wschodnim narożniku Włoch - rozciąga się od rzeki Pad do granicy z Austrią. Jest częścią większego regionu winiarskiego Tri-veneto wraz z sąsiadującymi regionami Friuli Venezia Giulia i Trentino-Alto Adige. Wina z regionu Veneto należą do najbardziej znanych włoskich produktów eksportowych. Należą do nich słynne wina Valpolicella , Soave i Bardolino. Ponadto są one źródłem dużej części włoskiego Pinot Grigio pitego na całym świecie. Region winiarski Veneto produkuje również znaczną liczbę niedrogich, łatwych do picia win w butelkach jako IGT. Obszar ten oferuje doskonały stosunek jakości do ceny zarówno w produkcji czerwonego, jak i białego wina, a fakt, że Roberto Anselmi sprzedaje wszystkie swoje najlepsze wina pod etykietą IGT, a nie Soave DOCG, pokazuje, że Veneto IGT nie polega tylko na wartości, ale oferuje również jedne z win najwyższej jakości. Odmiany winogron Corvina i Rondinella stoją za zdecydowaną większością czerwonych win; jednak międzynarodowe odmiany winogron, takie jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, okazały się tutaj sukcesem i odpowiadają za niektóre z najlepszych włoskich mieszanek w stylu Bordeaux. Garganega i Trebbiano to popularne białe odmiany, ale oprócz flagowej białej odmiany winogron północnych Włoch Pinot Grigio i Tocai Friulano.
Rizzardi Guerrieri Producent
Historyczny dom Guerrieri-Rizzardi sięga czasów zjednoczenia dwóch starożytnych posiadłości Veneto w 1913 r., kiedy Carlo Rizzardi z Valpolicella poślubił Guiseppinę Guerrieri z Bardolino. Obecnie produkują wino z rodzinnych winnic w trzech obszarach Classico w Weronie: Bardolino, Valpolicella i Soave. W 2011 roku rodzina otworzyła nową, najnowocześniejszą winiarnię na wzgórzach Bardolino w ramach długoterminowego planu relokacji i modernizacji całego procesu produkcyjnego posiadłości. Nowa winiarnia Rizzardi jest w całości zasilana energią słoneczną, łącząc najlepsze cechy technologii w sposób neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla z winnicami, które są w rodzinie od stuleci. Posiadając rozległe gospodarstwa o „cru” rodzina słynie w całej Europie ze wspaniałego, bogatego w minerały przykładu Soave Classico, pełnego napięcia Ripasso produkowanego w Pojega, a co najważniejsze, z produkcji jednego z najbardziej klasycznych i godnych starzenia przykładów Amarone z pojedynczej winnicy w regionie.
2022-06-22
Rizzardi Chiaretto Bardolino Różowe wino z Venetto
Piękna różowa barwa wina z niuansami wiśni i miedzianymi refleksami. Aromaty malin i poziomek z nutami dzikich ziół. Na podniebieniu orzeźwiające, lekkie, o mocnym smaku owocowym. Czyste, delikatnie pikantne na finiszu. Czyste, delikatnie pikantne na finiszu. Rekomendujemy do zimnych przystawek, prosciutto z melonem, pasty, dań z ryżem, skorupiaków, owoców morza, białego mięsa, kuchni azjatyckiej z delikatnym curry.