

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Guerrieri Rizzardi Pinot Grigio Veneto
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska - Veneto
Apelacja: IGT Veneto
Producent: Guerrieri Rizzardi
Szczep: Pinot Grigio
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Owocowe, miękkie pinot grigio z młodych winnic leżących na wzgórzach na wschód od Werony. Nuty cytrusowe i słodkie równoważy świetna mineralność. Wino wyraziste, o zdecydowanym charakterze, wykraczające poza granice „zwykłego” włoskiego pinot grigio. Sugestie kulinarne: potrawy wegetariańskie, lekkie dania rybne, drób.
Notatki Sommelier Bachus Wina
„Eleganckie i powściągliwe wino ukazuje na nosie jabłka, skórkę cytryny, suszoną trawę i migdały, co prowadzi do delikatnego podniebienia, które jest rześkie i liniowe. Jest lekkie, orzeźwiające i długotrwałe. W najlepszym wydaniu: teraz do 2021 roku” Sam Kim, Wine Orbit, wrzesień 2019 Obfite Pinot Grigio z klasycznymi aromatami gruszki i nutą brzoskwini prowadzącą do podniebienia, które oferuje mnóstwo żywych owoców. Stylowo to bogatsze, bardziej skoncentrowane Pinot Grigio, które ma trwały smak. Pij od 6 miesięcy do 3 lat po roczniku. Winogrona są uprawiane na kilku hektarach winnic na wzgórzach we wschodniej części regionu winiarskiego Werony. Winogrona zbierane są w najchłodniejszej porze dnia, aby zachować aromatyczną odmianową świeżość. Fermentacja alkoholowa po wyciśnięciu pozbawionych łodyg winogron trwa od 10 do 12 dni w temperaturze od 15 ° C do 16 ° C w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą. Łączenie potraw: jako wino aperitif; Dim sum; sajgonki; grillowana ryba.
Pinot Grigio 2022 otwiera się miętowym akcentem, łączącym pokruszone zielone jabłka z białym dymem i imbirem. Kandyzowana limonka i przyprawy komplikują jego wewnętrzną słodycz, a nuty zielonego jabłka dodają kontrastu pod koniec. Napięty, średnio długi finisz kończy się solą i kwaśnym zielonym melonem.
We Włoszech wino to nazywa się pinot grigio. W innych krajach, szczególnie w Oregonie i Francji, wina z tego samego winogrona nazywane są pinot gris. A w Niemczech nazywa się to grauburgunder (to kęs!). Pinot gris z Alzacji we Francji jest często winem słodkim i wcale nie wytrawnym, ale pinot grigio z innych miejsc jest bardziej wytrawny. Wina wytrawne Pinot Grigio/Gris są lekkie, rześkie i owocowe z nutami mineralnymi lub cytrusowymi. Pinot grigio w stylu włoskim to rześka, mineralna wersja tego białego wytrawnego wina, podczas gdy francuski styl Pinot Grigio jest zwykle owocowy i wytrawny.
Piękne, przejrzyste światło w kieliszku z lekką, zieloną poświatą. Wino jest miękkie, harmonijne i stosunkowo wytrawne na języku. Lekko korzenny aromat z miodem i owocami, który przyjemnie powtarza się na języku wraz z lekką nutą mineralną. Cudownie świeży i letni z odcieniami zielonego jabłka, brzoskwini, cytrusów i winogron. Miękkie i harmonijne o lekko pikantnym aromacie, gdzie miód i owoce igrają na języku z lekką mineralną nutą.
Słomkowożółta barwa z zielonkawymi odcieniami Piccini Pinot Grigio to wino o lekkiej i średniej treściwości. W nosie natychmiast pojawia się kwiatowy bukiet i owoce, zwłaszcza jabłka i brzoskwinie, utrzymując mocne i owocowe podniebienie
Złożone, świeże, obfite i różnorodne: taki jest Pinot Grigio z Veneto. Elegancki aromat dzikich kwiatów i owoców o żółtym miąższu (brzoskwinia, ananas). W ustach szerokie, soczyste i o doskonałej treściwości. Nieodparty smak.
Aromaty kwiatów i owoców cytrusowych. Pinot grigio świeże z miękką trawiastą elegancką końcówką. Wino pełne smaku.
Piję to od ponad 10 lat, to jedyne białe, które już kupuję.
Pinot grigio jest zrównoważone wino o dobrej świeżości i treściwości wzmocnionej smakiem. Alkohol push jest wyraźnie obecny, ale nie pali się, wręcz przeciwnie, pomaga nadać słodycz z etykietą owocową i wrażeniami cytrusowymi. Złożone wino, ale naprawdę spełniające oczekiwania, jakich zwykliśmy oczekiwać od tej małej i pięknej rzeczywistość.
Intensywny żółty. W nosie delikatne Pinot Grigio z nutami białych i żółtych owoców. Na podniebieniu okrągłe, pełne i bardzo orzeźwiające do picia. Zwiększa się złożoność wraz ze wzrostem dojrzałości butelki.
Tak powinno smakować pinot grigio. czyli jak? Na podniebieniu pełne i otulające, wsparte rześką mineralnością, która odświeża łyk na finiszu, nos wyraża nuty moreli i białej brzoskwini, którym towarzyszą świeże aromaty kwiatowe i cytrusowe. Pinot Grigio bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, takimi jak skorupiaki, sushi i ceviche. Pasuje również do lekkich dań z makaronu oraz będzie dobrym towarzyszem różnych serów. Szczególnie polecam spróbować połączenia ze świeżymi sałatkami. Ja osobiście wino pinot grigio polecam do pieczonej dyni natartej imbirem i pokrajaną dynią w wąskie długie paski... Dla czego już odpowiadam. Każdy kęs pieczonej dyni z długiego paska łapiąc kęs sprowadzasz podniebienie do ściągnięcia ust. Czyli gryząc czuje smak na początku podniebienia. Wprowadzając łyk pinot grigo gasisz pragnienie i cały smak prezesów się na środek podniebienia tak czujesz długo dobry smak.
Pinot Grigio ma miły kolor, zrównoważony i harmonijny smak. Eleganckie wino do picia, pełne, dyskretne a zapach z przyjemną owocnością. W zapachu nuty kwiatowe, białe owoce cytrusowe i gruszka. Bogate odczucie w ustach, pełne nut dojrzałych owoców, owoców tropikalnych, takich jak nuty ananasa. Z bogactwem śródziemnomorskich ziół. Wykończenie jest mineralne, długie i pełne. Wino pinot grigio jest idealny jako aperitif, ale można go również dobrze łączyć z różnymi rodzajami potraw. Niewielka liczba propozycji, z którymi można idealnie połączyć to rześkie, świeże wino. Sałatka z kozim serem, rukolą i orzechami. Chrupiący czosnek i krewetka chili. Kalmary z solą i pieprzem. Szarpana wieprzowina z sałatką z kopru włoskiego i jabłka.
2025-02-16
Nie piłam lepszego wina pinot grigio
Nie piłam lepszego wina pinot grigio