Rizzardi Pinot Grigio Veneto
Wino Rizzardi Pinot Grigio Veneto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Guerrieri Rizzardi Pinot Grigio Veneto
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska - Veneto
Apelacja: IGT Veneto
Producent: Guerrieri Rizzardi
Szczep: Pinot Grigio
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Owocowe, miękkie pinot grigio z młodych winnic leżących na wzgórzach na wschód od Werony. Nuty cytrusowe i słodkie równoważy świetna mineralność. Wino wyraziste, o zdecydowanym charakterze, wykraczające poza granice „zwykłego” włoskiego pinot grigio. Sugestie kulinarne: potrawy wegetariańskie, lekkie dania rybne, drób.
Notatki Sommelier Bachus Wina
„Eleganckie i powściągliwe wino ukazuje na nosie jabłka, skórkę cytryny, suszoną trawę i migdały, co prowadzi do delikatnego podniebienia, które jest rześkie i liniowe. Jest lekkie, orzeźwiające i długotrwałe. W najlepszym wydaniu: teraz do 2021 roku” Sam Kim, Wine Orbit, wrzesień 2019 Obfite Pinot Grigio z klasycznymi aromatami gruszki i nutą brzoskwini prowadzącą do podniebienia, które oferuje mnóstwo żywych owoców. Stylowo to bogatsze, bardziej skoncentrowane Pinot Grigio, które ma trwały smak. Pij od 6 miesięcy do 3 lat po roczniku. Winogrona są uprawiane na kilku hektarach winnic na wzgórzach we wschodniej części regionu winiarskiego Werony. Winogrona zbierane są w najchłodniejszej porze dnia, aby zachować aromatyczną odmianową świeżość. Fermentacja alkoholowa po wyciśnięciu pozbawionych łodyg winogron trwa od 10 do 12 dni w temperaturze od 15 ° C do 16 ° C w zbiornikach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą. Łączenie potraw: jako wino aperitif; Dim sum; sajgonki; grillowana ryba.
Rizzardi Pinot Grigio Veneto - Opinie klientów
Pinot Grigio/Pinot Gris
We Włoszech wino to nazywa się pinot grigio. W innych krajach, szczególnie w Oregonie i Francji, wina z tego samego winogrona nazywane są pinot gris. A w Niemczech nazywa się to grauburgunder (to kęs!). Pinot gris z Alzacji we Francji jest często winem słodkim i wcale nie wytrawnym, ale pinot grigio z innych miejsc jest bardziej wytrawny. Wina wytrawne Pinot Grigio/Gris są lekkie, rześkie i owocowe z nutami mineralnymi lub cytrusowymi. Pinot grigio w stylu włoskim to rześka, mineralna wersja tego białego wytrawnego wina, podczas gdy francuski styl Pinot Grigio jest zwykle owocowy i wytrawny.
Pyszne Pinot grigio
Piękne, przejrzyste światło w kieliszku z lekką, zieloną poświatą. Wino jest miękkie, harmonijne i stosunkowo wytrawne na języku. Lekko korzenny aromat z miodem i owocami, który przyjemnie powtarza się na języku wraz z lekką nutą mineralną. Cudownie świeży i letni z odcieniami zielonego jabłka, brzoskwini, cytrusów i winogron. Miękkie i harmonijne o lekko pikantnym aromacie, gdzie miód i owoce igrają na języku z lekką mineralną nutą.
Wino Pinot Grigio
Słomkowożółta barwa z zielonkawymi odcieniami Piccini Pinot Grigio to wino o lekkiej i średniej treściwości. W nosie natychmiast pojawia się kwiatowy bukiet i owoce, zwłaszcza jabłka i brzoskwinie, utrzymując mocne i owocowe podniebienie
Wino Soave
Złożone, świeże, obfite i różnorodne: taki jest Pinot Grigio z Veneto. Elegancki aromat dzikich kwiatów i owoców o żółtym miąższu (brzoskwinia, ananas). W ustach szerokie, soczyste i o doskonałej treściwości. Nieodparty smak.
Rizzardi białe wino
Aromaty kwiatów i owoców cytrusowych. Pinot grigio świeże z miękką trawiastą elegancką końcówką. Wino pełne smaku.
Moje ulubione wino Pinot grigio
Piję to od ponad 10 lat, to jedyne białe, które już kupuję.
Rizzardi Pinot Grigio dobrze smakuje
Pinot grigio jest zrównoważone wino o dobrej świeżości i treściwości wzmocnionej smakiem. Alkohol push jest wyraźnie obecny, ale nie pali się, wręcz przeciwnie, pomaga nadać słodycz z etykietą owocową i wrażeniami cytrusowymi. Złożone wino, ale naprawdę spełniające oczekiwania, jakich zwykliśmy oczekiwać od tej małej i pięknej rzeczywistość.
Dobrze smakuje pinot grigio Rizzardi ok
Intensywny żółty. W nosie delikatne Pinot Grigio z nutami białych i żółtych owoców. Na podniebieniu okrągłe, pełne i bardzo orzeźwiające do picia. Zwiększa się złożoność wraz ze wzrostem dojrzałości butelki.
Pinot Grigio i czujesz dobry smak jak ...
Tak powinno smakować pinot grigio. czyli jak? Na podniebieniu pełne i otulające, wsparte rześką mineralnością, która odświeża łyk na finiszu, nos wyraża nuty moreli i białej brzoskwini, którym towarzyszą świeże aromaty kwiatowe i cytrusowe. Pinot Grigio bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, takimi jak skorupiaki, sushi i ceviche. Pasuje również do lekkich dań z makaronu oraz będzie dobrym towarzyszem różnych serów. Szczególnie polecam spróbować połączenia ze świeżymi sałatkami. Ja osobiście wino pinot grigio polecam do pieczonej dyni natartej imbirem i pokrajaną dynią w wąskie długie paski... Dla czego już odpowiadam. Każdy kęs pieczonej dyni z długiego paska łapiąc kęs sprowadzasz podniebienie do ściągnięcia ust. Czyli gryząc czuje smak na początku podniebienia. Wprowadzając łyk pinot grigo gasisz pragnienie i cały smak prezesów się na środek podniebienia tak czujesz długo dobry smak.
Wino pinot grigio dobrze pasuje do krewetek
Pinot Grigio ma miły kolor, zrównoważony i harmonijny smak. Eleganckie wino do picia, pełne, dyskretne a zapach z przyjemną owocnością. W zapachu nuty kwiatowe, białe owoce cytrusowe i gruszka. Bogate odczucie w ustach, pełne nut dojrzałych owoców, owoców tropikalnych, takich jak nuty ananasa. Z bogactwem śródziemnomorskich ziół. Wykończenie jest mineralne, długie i pełne. Wino pinot grigio jest idealny jako aperitif, ale można go również dobrze łączyć z różnymi rodzajami potraw. Niewielka liczba propozycji, z którymi można idealnie połączyć to rześkie, świeże wino. Sałatka z kozim serem, rukolą i orzechami. Chrupiący czosnek i krewetka chili. Kalmary z solą i pieprzem. Szarpana wieprzowina z sałatką z kopru włoskiego i jabłka.
2024-06-13
Pinot Grigio Rizzardi udane wino
Pinot Grigio 2022 otwiera się miętowym akcentem, łączącym pokruszone zielone jabłka z białym dymem i imbirem. Kandyzowana limonka i przyprawy komplikują jego wewnętrzną słodycz, a nuty zielonego jabłka dodają kontrastu pod koniec. Napięty, średnio długi finisz kończy się solą i kwaśnym zielonym melonem.