Salustri Bianco Trebbiano Toscana IGT
Wino Salustri Bianco Trebbiano Toscana IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Salustri Bianco Trebbiano Toscana IGT
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Toscana IGP
Producent: Salustri
Szczepy: Trebbiano
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Wino powstało w całości z odmiany Trebbiano odznacza się słomkowo żółtym odcieniem z aromatami cytrusów, brzoskwiń oraz ziół. Na podniebieniu bogate, okrągłe i dojrzałe z nutami brzoskwiń i lekką mineralną nutą. Sugestie kulinarne: Miękkie sery, owoce morza, ryby.
Winnica została założona przez Leonarda Salustri, a winiarnia jest prowadzona całkowicie ekologicznie. Leonardo był jednym z dwóch producentów, którzy w 1986 roku rozpoczęli produkcję win Montecucco, a dziś jest ich około. 100 różnych producentów produkujących wina pod DOC Montecucco. Przed 1986 rokiem winogrona z okolic Montecucco były sprzedawane winiarzom w Montalcino, czyli zaledwie ok. 1 tys. 20 km, ze względu na wysoką jakość winogron.
Obszar ten jest idealny do uprawy Sangiovese, a Leonardo Salustri miał duży wkład we własną klasyfikację Montocucco w 1986 roku. Przez lata Leonardo ściśle współpracował z Uniwersytetem w Pizie nad rozwojem najlepszych klonów i ma specjalną dziedzinę z około. 600 różnych klonów Sangiove. Klon, z którego robione są jego własne wina, jest również nazywany Salustri.
Obecnie syn Leonarda, Marco, jest odpowiedzialny za codzienne operacje, ale Leonardo i jego żona nadal mieszkają w winnicy, gdzie wciąż pracuje nad rozwojem nowych klonów. Salustri przoduje w zielonych zbiorach i ma jedną z najniższych plonów na. hektarów w Toskanii.
W sercu Maremmy i na zboczach Monte Amiata rozciąga się winnica i winnice Salustri. Jest to obszar omiatany przez morskie wiatry i gdzie panuje idealny mikroklimat, który jak zawsze pozwalał na rolnictwo ekologiczne. I to właśnie tutaj trzy pokolenia Rodziny Salustri zajmują się uprawą winorośli i drzew oliwnych, produkując wysokiej jakości wina i oleje zgodnie z tradycjami Maremmy. Winnice położone są na wysokości 400 m n.p.m. na glebach wapiennych i wulkanicznych.
Winogrona są ściśle monitorowane przez cały cykl wegetacyjny, a kiście są starannie dobierane podczas zbiorów, tak aby winifikację poddawano tylko najlepszym winogronom. Szczególną uwagę poświęca się winnicom, które mają ponad 70 lat.
Klony Sangiovese zostały wyselekcjonowane w starych winnicach posiadłości przy współpracy Uniwersytetu w Pizie i zostały sklasyfikowane przez Uniwersytet jako biotyp Salustri.
Oliwa z oliwek extra virgin wytwarzana jest z wyselekcjonowanych oliwek (Leccine, Moraiole i Frantoiane). Oliwki są zbierane ręcznie metodą produkcji ekologicznej. Oliwki tłoczone są tego samego dnia, w którym zostały zebrane, co pozwala zachować właściwości organoleptyczne. Salustri Azienda oferuje przyjazną i przyjazną atmosferę w gospodarstwie Il Mandorlo dla tych, którzy szukają relaksujących wakacji.
2023-07-08
Salustri Bianco Trebbiano 2021
Chociaż stanowi ponad połowę białych win we Włoszech, Trebbiano może być nijakie - nie tutaj! Charakterystyka kwiatowa, cytrusowa i prażonych orzechów winogron jest w pełni wyrażona. Doskonałe z grillowaną rybą lub wegetariańskimi daniami z makaronu. Wina trebbiano to doskonały wybór dla miłośników białych win o subtelnym, owocowym smaku i aromacie. Trebbiano to odmiana winorośli, która jest powszechnie uprawiana we Włoszech, szczególnie w regionie Umbrii i Toskanii, ale także we Francji. Wina trebbiano mogą mieć różny styl, w zależności od tego, gdzie były uprawiane grona. Z cieplejszych regionów wina trebbiano są pełniejsze i bogatsze, z nutami cytrusów, białych kwiatów i gruszki. Charakteryzują się świeżością, co czyni je idealnymi na różne okazje.