Salustri Grotte Rosse Montecucco DOC
Wino Salustri Grotte Rosse Montecucco DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Salustri Grotte Rosse Montecucco DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montecucco DOCG
Szczep: 100% Sangiovese (Clone Salustri)
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 % BK17
Certyfikaty: wino biologiczne
Grotte jest wykonane w całości z gron Sangiovese (Clone Salustri), posiada lśniąca jasno rubinową barwę z aromatami czarnych wiśni, malin, aromatami przypraw, lukrecji, tytoniu oraz goździków z subtelną nutą mokrej ziemi i runa leśnego. Na podniebieniu pełne i skoncentrowane z długim przyjemnym wykończeniem. Wino dojrzewa przez okres 24 miesięcy w dębowych beczkach i 12 miesięcy w butelce. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, gulasze, grzyby, twarde sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica została założona przez Leonarda Salustri, a winiarnia jest prowadzona całkowicie ekologicznie. Leonardo był jednym z dwóch producentów, którzy w 1986 roku rozpoczęli produkcję win Montecucco, a dziś jest ich około. 100 różnych producentów produkujących wina pod DOC Montecucco. Przed 1986 rokiem winogrona z okolic Montecucco były sprzedawane winiarzom w Montalcino, czyli zaledwie ok. 1 tys. 20 km, ze względu na wysoką jakość winogron. Obszar ten jest idealny do uprawy Sangiovese, a Leonardo Salustri miał duży wkład we własną klasyfikację Montocucco w 1986 roku. Przez lata Leonardo ściśle współpracował z Uniwersytetem w Pizie nad rozwojem najlepszych klonów i ma specjalną dziedzinę z około. 600 różnych klonów Sangiove. Klon, z którego robione są jego własne wina, jest również nazywany Salustri.
Obecnie syn Leonarda, Marco, jest odpowiedzialny za codzienne operacje, ale Leonardo i jego żona nadal mieszkają w winnicy, gdzie wciąż pracuje nad rozwojem nowych klonów. Salustri przoduje w zielonych zbiorach i ma jedną z najniższych plonów na. hektarów w Toskanii.
W sercu Maremmy i na zboczach Monte Amiata rozciąga się winnica i winnice Salustri. Jest to obszar omiatany przez morskie wiatry i gdzie panuje idealny mikroklimat, który jak zawsze pozwalał na rolnictwo ekologiczne. I to właśnie tutaj trzy pokolenia Rodziny Salustri zajmują się uprawą winorośli i drzew oliwnych, produkując wysokiej jakości wina i oleje zgodnie z tradycjami Maremmy. Winnice położone są na wysokości 400 m n.p.m. na glebach wapiennych i wulkanicznych.
Winogrona są ściśle monitorowane przez cały cykl wegetacyjny, a kiście są starannie dobierane podczas zbiorów, tak aby winifikację poddawano tylko najlepszym winogronom. Szczególną uwagę poświęca się winnicom, które mają ponad 70 lat. Klony Sangiovese zostały wyselekcjonowane w starych winnicach posiadłości przy współpracy Uniwersytetu w Pizie i zostały sklasyfikowane przez Uniwersytet jako biotyp Salustri.
Oliwa z oliwek extra virgin wytwarzana jest z wyselekcjonowanych oliwek (Leccine, Moraiole i Frantoiane). Oliwki są zbierane ręcznie metodą produkcji ekologicznej. Oliwki tłoczone są tego samego dnia, w którym zostały zebrane, co pozwala zachować właściwości organoleptyczne. Salustri Azienda oferuje przyjazną i przyjazną atmosferę w gospodarstwie Il Mandorlo dla tych, którzy szukają relaksujących wakacji.
Salustri Grotte Rosse Montecucco DOC - Opinie klientów
Polecane produkty
Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!