Salustri Marleo Montecucco DOC
Wino Salustri Marleo Montecucco DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montecucco DOC
Producent: Salustri
Szczep: 90% Sangiovese, 10% Ciligiolo
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Marleo składa się w 90% z Sangiovese i 10% z Ciligiolo. Winogrona pochodzą z 15-letnich winorośli, które rosną na wysokości 350 metrów nad poziomem morza. Winogrona zbierane są ręcznie w połowie września. Wino jest ekologiczne. Marleo fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej z regulacją temperatury ok. 27 stopni. Po winifikacji wino przed wypuszczeniem do sprzedaży jest przechowywane w dużych drewnianych beczkach i butelkach. Marleo ma eleganckie taniny, z miękkimi świeżymi owocami i dobrym posmakiem.
Sugestie kulinarne: Nadaje się do lekkich dań z drobiu i makaronów. bk17
Winnica została założona przez Leonarda Salustri, a winiarnia jest prowadzona całkowicie ekologicznie. Leonardo był jednym z dwóch producentów, którzy w 1986 roku rozpoczęli produkcję win Montecucco, a dziś jest ich około. 100 różnych producentów produkujących wina pod DOC Montecucco.
Przed 1986 rokiem winogrona z okolic Montecucco były sprzedawane winiarzom w Montalcino, czyli zaledwie ok. 1 tys. 20 km, ze względu na wysoką jakość winogron.
Obszar ten jest idealny do uprawy Sangiovese, a Leonardo Salustri miał duży wkład we własną klasyfikację Montocucco w 1986 roku.
Przez lata Leonardo ściśle współpracował z Uniwersytetem w Pizie nad rozwojem najlepszych klonów i ma specjalną dziedzinę z około. 600 różnych klonów Sangiove. Klon, z którego robione są jego własne wina, jest również nazywany Salustri.
Dziś syn Leonarda, Marco, jest odpowiedzialny za codzienne operacje, ale Leonardo i jego żona nadal mieszkają w winnicy, gdzie wciąż pracuje nad rozwojem nowych klonów. Salustri przoduje w zielonych zbiorach i ma jedną z najniższych plonów na. hektarów w Toskanii.
W sercu Maremmy i na zboczach Monte Amiata rozciąga się winnica i winnice Salustri. Jest to obszar omiatany przez morskie wiatry i gdzie panuje idealny mikroklimat, który jak zawsze pozwalał na rolnictwo ekologiczne. I to właśnie tutaj trzy pokolenia Rodziny Salustri zajmują się uprawą winorośli i drzew oliwnych, produkując wysokiej jakości wina i oleje zgodnie z tradycjami Maremmy.
Winnice położone są na wysokości 400 m n.p.m. na glebach wapiennych i wulkanicznych.
Winogrona są ściśle monitorowane przez cały cykl wegetacyjny, a kiście są starannie dobierane podczas zbiorów, tak aby winifikację poddawano tylko najlepszym winogronom. Szczególną uwagę poświęca się winnicom, które mają ponad 70 lat.
Klony Sangiovese zostały wyselekcjonowane w starych winnicach posiadłości przy współpracy Uniwersytetu w Pizie i zostały sklasyfikowane przez Uniwersytet jako biotyp Salustri.
Oliwa z oliwek extra virgin wytwarzana jest z wyselekcjonowanych oliwek (Leccine, Moraiole i Frantoiane). Oliwki są zbierane ręcznie metodą produkcji ekologicznej. Oliwki tłoczone są tego samego dnia, w którym zostały zebrane, co pozwala zachować właściwości organoleptyczne. Salustri Azienda oferuje przyjazną i przyjazną atmosferę w gospodarstwie Il Mandorlo dla tych, którzy szukają relaksujących wakacji.
Salustri Marleo Montecucco DOC - Opinie klientów
Polecane produkty
Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Tenute Marchese Antinori Chianti Classico Riserva
Peppoli Chianti Classico Antinori
- -40,00 zł
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!