Salustri Santa Marta Sangiovese Montecucco DOC
Wino Salustri Santa Marta Sangiovese Montecucco DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Salustri Santa Marta Sangiovese Montecucco DOC Organic
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montecucco DOCG
Producent: Salustri
Szczep: Sangiovese
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Santa Marta jest zrobiona w 100% z Sangiovese (Clone Salustri). Winogrona pochodzą z 40-letnich winorośli, które rosną na wysokości 360 metrów nad poziomem morza. Winogrona zbierane są ręcznie pod koniec września, a wino fermentuje w dużych drewnianych beczkach ok. 20 dni. Po winifikacji wino jest przechowywane przez 18 miesięcy w drewnianych beczkach i 6 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem do sprzedaży. Wino jest ekologiczne. Santa Marta ma eleganckie owoce z nutami czarnej wiśni, nutami korzennymi oraz nutą przypraw i tytoniu. Na podniebieniu skoncentrowane o miękkich taninach i przyjemnym finiszu.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, deska wędlin, twarde sery, makarony z obfitymi sosami.
Winnica została założona przez Leonarda Salustri, a winiarnia jest prowadzona całkowicie ekologicznie. Leonardo był jednym z dwóch producentów, którzy w 1986 roku rozpoczęli produkcję win Montecucco, a dziś jest ich około. 100 różnych producentów produkujących wina pod DOC Montecucco.
Przed 1986 rokiem winogrona z okolic Montecucco były sprzedawane winiarzom w Montalcino, czyli zaledwie ok. 1 tys. 20 km, ze względu na wysoką jakość winogron.
Obszar ten jest idealny do uprawy Sangiovese, a Leonardo Salustri miał duży wkład we własną klasyfikację Montocucco w 1986 roku.
Przez lata Leonardo ściśle współpracował z Uniwersytetem w Pizie nad rozwojem najlepszych klonów i ma specjalną dziedzinę z około. 600 różnych klonów Sangiove. Klon, z którego robione są jego własne wina, jest również nazywany Salustri.
Dziś syn Leonarda, Marco, jest odpowiedzialny za codzienne operacje, ale Leonardo i jego żona nadal mieszkają w winnicy, gdzie wciąż pracuje nad rozwojem nowych klonów. Salustri przoduje w zielonych zbiorach i ma jedną z najniższych plonów na. hektarów w Toskanii.
W sercu Maremmy i na zboczach Monte Amiata rozciąga się winnica i winnice Salustri. Jest to obszar omiatany przez morskie wiatry i gdzie panuje idealny mikroklimat, który jak zawsze pozwalał na rolnictwo ekologiczne. I to właśnie tutaj trzy pokolenia Rodziny Salustri zajmują się uprawą winorośli i drzew oliwnych, produkując wysokiej jakości wina i oleje zgodnie z tradycjami Maremmy.
Winnice położone są na wysokości 400 m n.p.m. na glebach wapiennych i wulkanicznych.
Winogrona są ściśle monitorowane przez cały cykl wegetacyjny, a kiście są starannie dobierane podczas zbiorów, tak aby winifikację poddawano tylko najlepszym winogronom. Szczególną uwagę poświęca się winnicom, które mają ponad 70 lat.
Klony Sangiovese zostały wyselekcjonowane w starych winnicach posiadłości przy współpracy Uniwersytetu w Pizie i zostały sklasyfikowane przez Uniwersytet jako biotyp Salustri.
Oliwa z oliwek extra virgin wytwarzana jest z wyselekcjonowanych oliwek (Leccine, Moraiole i Frantoiane). Oliwki są zbierane ręcznie metodą produkcji ekologicznej. Oliwki tłoczone są tego samego dnia, w którym zostały zebrane, co pozwala zachować właściwości organoleptyczne. Salustri Azienda oferuje przyjazną i przyjazną atmosferę w gospodarstwie Il Mandorlo dla tych, którzy szukają relaksujących wakacji.