SALVANO BAROLO
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo
Producent: Salvano Vini
Typ: Red Dry - Nebbiolo
Pojemność: 0,75l C4
Rozwiń opis...Jasna rubinowoczerwona barwa z refleksami w kolorze owocu granatu. Bukiet typowy dla odmiany, złożony z aromatów tytoniu i czekolady. W smaku wino mocno wytrawne i jedwabiste. Podawać do czerwonych mięs, szczególnie dziczyzny. Z dekantować przynajmniej godzinę przed podaniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jasny granatowy kolor. Bogaty i złożony nos, z nutą dojrzałych czerwonych owoców, w tym wiśni i jeżyn, balsamicznymi nutami jodły i mentolu, pikantnymi nutami czarnego pieprzu, lukrecji i gorzkiej czekolady, a wszystko to na tle jodu. Na podniebieniu eleganckie, dojrzałe, miękkie i o dobrej strukturze. Taniny otulające i bardzo eleganckie, o dobrej kwasowości i końcowej mineralności. Bardzo wytrwały i przyjemny.
Barolo to drogocenne wino, bogate w doznania i niuanse Barolo, które z tego powodu jest kandydatem na wspaniałe wino medytacyjne, nadające się do spożycia tylko na specjalne okazje. W połączeniu doskonale nadaje się do smacznych i ważnych dań na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny, takich jak duszone mięso lub gulasze.
Winogrona zbierane są ręcznie w ciągu pierwszych dziesięciu dni października. Uwaga w winnicy jest najważniejsza, a winogrona są starannie dobierane zarówno w fazie zbioru, jak i po przybyciu do piwnicy. Winogrona są odszypułkowane i sprasowane, z winifikacją w stali i długą maceracją na skórkach w kontrolowanej temperaturze. Pod koniec fermentacji alkoholowej wino przeprowadza również fermentację malolaktyczną. Uszlachetnianie odbywa się w beczkach 20 hl przez 30 miesięcy z dalszym rafinowaniem w butelce przed wprowadzeniem na rynek.
Od Producenta Salvano Vini
Salvano Winiarnia sięga lat 30. XX wieku, kiedy farmer Angelo Salvano rozpoczął uprawę winorośli w swoim gospodarstwie w miejscowości Diano d’Alba, zwanej Grillo, położonej w sercu piemonckiego Langhe. Produkcja stopniowo się rozwijała, ale okres prawdziwej ekspansji rozpoczął się po II wojnie światowej. Kolejny z rodu – Saverio Salvano – powiększył winiarnię i przeniósł siedzibę firmy do Valle Talloria. Kolejny skok w rozwoju nastąpił w latach 80., gdy wina Salvano trafiły na rynek amerykański i niemiecki. W roku 1991 wzniesiono nowe budynki w stylu rustykalnym nawiązujące do pierwszej farmy z Langhe. W 1998 do interesu dołączyło kolejne pokolenie – Massimo, syn Pierra i Luciany, (menadżer sprzedaży do 2005), a następnie jego młodszy brat Alessio, który przejął to stanowisko. Dziś winiarnia Salvano jest rozpoznawana i doceniana na światowym rynku. Produkty dzielą się na dwie linie – klasyczną, na którą składają się wina typowe dla regionu, oraz jakościową, w której wina robione są z ręcznie zbieranych, najlepszych owoców. Obecnie firma posiada winnice rozrzucone po regionie w takich miejscowościach jak Ricca, Roddino, Barbaresco, Treiso, Serralunga, Monforte, Roero i Diano d’Alba (historycznie pierwszej winiarni tej firmy). Uprawia się tu takie odmiany jak nebbiolo, barbera i dolcetto, moscato i arneis. Na smak winogron w każdej z winnic ma wpływ unikalny mikroklimat i ziemia. Pory roku i idealna różnica temperatur między dniem a nocą wzmacniają aromatyczność i taniczność charakterystyczną dla struktury każdego z win.
2024-01-21
2014 Barolo Salvano Nebbiolo
Głęboki granatowy kolor, z odcieniami długiego starzenia. Nos jest owocowy i wśród różnych zapachów wyróżnia się malina, wanilia i wiśnie. Na podniebieniu to wspaniałe Barolo ma dobrą strukturę i harmonię. Wszystkie te cechy pozwalają na doskonałe starzenie się butelki, tak aby na przestrzeni lat obudzić w niej wiele smaków. Świetne wino.