SalvaTerra Amarone della Valpolicella Riserva Cave di Prun DOCG
Wino SalvaTerra Amarone della Valpolicella Riserva Cave di Prun DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
SalvaTerra Amarone della Valpolicella Riserva Cave di Prun DOCG
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska
Producent: Tenute Salvatera
Szczepy: Corvina, Rondinella, Corvinone,
Rodzaj:czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 17-18C
Pojemność: 0,75l
Alk.: 15,5%BK1
Amarone Classico Riserva “Cave di Prun” pochodzi z najlepszych parceli winnic w regionie Valpolicella – Tenuta di Prun z podłożem "Prun Stone", o lekko różowawym zabarwieniu. Wino powstało z klasycznej mieszanki szczepów: 65% Corviny, 20% Rondinelli, 10 Corvinone i innych szczepów 5%. Wino powstało z ręcznie zbieranych gron i starannie wyselekcjonowanych, a następnie podsuszanych przez okres 3/4 miesięcy.
Wino posiada przepiękny ciemnorubinowy odcień z ceglastymi refleksami. Nos niezwykle bogaty ukazujący aromaty suszonych owoców, owoców leśnych, jagód, oraz akcenty przypraw, skóry i elementów przydymionych. Na podniebieniu niesamowita struktura ze wspaniałą budową z wyczuwalnymi nutami porzeczek, figi, czekolady, tytoniu oraz lukrecji. Wino wykończone długim jedwabistym finiszem z akcentami kawy i kardamonu. Sugestie kulinarne: pieczona wołowina, dziczyzna, mięsa z grilla, czerwone mięsa, wędliny długo dojrzewające, dojrzałe sery, aperitif.
Tenute Salvaterra to rozległe winnice usytuowane w samym sercu doliny Valpolicella. Cały projekt stworzony przez braci Furia oparty jest na mocnym fundamencie tradycji, dbałości o jakość i pracy zespołowej. Jak sami twierdzą:
„Robienie wina wymaga miłości, doświadczenia, umiejętności, czasu i całkowitego oddania”.
Nagrody i wyróżnienia:
93/100 ptk. - Wine Enthusiast
90/100 ptk. - Decanter World Wine Awards
91/100 ptk. - Falstaff Magazin
Silver Medal - Decanter World Wine Awards
Gold Medal - Mundus Vini
Notatki Sommelier Bachus Wina
Firma Tenute Salvaterra została założona przez rodzinę Furia, winiarzy z okolic Werony. W miarę rozwoju firmy rodzina szukała inwestorów, aby rozszerzyć jej działalność. Logo grupy składa się z trzech elementów, które reprezentują ziemię: Ziemia - podstawa wina, kamień - piwnice zbudowane już przez Rzymian i żelazo - rzemiosło, które czyni wino tym, czym jest.Główna winiarnia znajduje się w San Pietro in Cariano, w sercu Valpolicelli, w XVI-wiecznym budynku Villa Giona. W sumie do majątku należy 600 hektarów winnic, które rozciągają się na całym obszarze Valpolicella. Gleby margliste występujące na tym obszarze mają zasadnicze znaczenie dla typowego charakteru tutejszych win. Valpolicella składa się ze wzgórz, na zboczach których znajdują się tarasy winorośli, charakterystyczne dla tego krajobrazu. Winnice rozciągają się od jeziora Garda po Wzgórza Euganejskie w pobliżu Padwy.
2022-10-05
Co za piękny Amarone...
Amarone della Valpolicella to bogate, wytrawne włoskie czerwone wino z regionu Veneto. Jest zwykle wytwarzany głównie z winogron Corvina i charakteryzuje się dużymi, odważnymi smakami. Pomimo swojego kultowego statusu, Amarone otrzymał uznanie DOCG dopiero w ciągu tej dekady. Mówią, że można bezpiecznie zapomnieć o Amarone w swojej piwnicy na wino, ponieważ nawet przeciętny Amarone może dojrzewać przez 10-15 lat. I, w zależności od techniki vintage i starzenia, można je przechowywać nawet do trzech dekad po butelkowaniu! Ten, który odkorkowałem miał 13 lat. Teraz większość ludzi myśli o Amarone jako o winie jesiennym lub zimowym. Znakomicie komponują się z długo duszonymi lub wolno pieczonymi mięsami oraz obfitymi gulaszami. Są głębokie, bogate i ciepłe. Ale ponieważ wszystkie Amarone dobrze komponują się z serami o dużym smaku, bez skrupułów odkorkuję je na szybką letnią kolację z salumi i formaggi. Ten miał tak mocne aromaty i zmysłowe smaki. Dostałem dojrzałe owoce pestkowe, a także dym, kawę i zawsze urzekającą nutę tytoniu i ziemi. Co za piękny Amarone...