San Felice Vermentino Toscana
Wino San Felice Vermentino Toscana
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
San Felice Vermentino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: I.G.T. Toscana
Producent: San Felice
Typ: Dry White Vermentino
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Wino wyprodukowane z tradycyjnego szczepu w regionie Maremma - Vermentino - dojrzewającego na wzgórzach posiadłości Perolla z łagodnym wpływem Morza Śródziemnego. Zbiór ręczny, maceracja w temperaturze 8°C przez 24 godziny, poddane chłodnej fermentacji. Dojrzewanie odbywa się na osadzie (sur lie) przez około miesiąc, potem wino jest filtrowane i dojrzewa w butelce jeszcze przez 2 lata. Słomkowa barwa. W nosie wyczuwalny grejpfrut, białe kwiaty i świeżo skoszona trawa. Orzeźwiające na podniebieniu z lekko cytrusowym zakończeniem. Doskonałe jako aperitif. Sugestie kulinarne: towarzysz lekkiej pasty, dań z ryżem, dania z makaronami, ryba, sałatki,
Notatki Sommelier:
Vermentino, tradycyjne wino z regionu Maremma, dojrzewa do perfekcji na wzgórzach posiadłości Perolla, częściowo dzięki łagodzącemu wpływowi pobliskiego Morza Śródziemnego. Dodatek niewielkiej ilości Sauvignon Blanc zwiększa złożoność nosa i poprawia strukturę wina. Wino dojrzewało przez okres 3 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej a następnie w butelce.
Jest to lekkie i rześkie wino z przyjemnym owocowym kręgosłupem. Słomkowożółty kolor z aromatami grejpfruta, białych kwiatów i skoszonej trawy. Świeże podniebienie z lekko cytrusowym finiszem. Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się z lekkimi daniami z makaronu, potrawami z ryżu i rybami.
Producent:
Agricola San Felice jest przesiąknięta lokalną tradycją i historią. Nazwany na cześć miejscowego wczesnochrześcijańskiego świętego z XVIII wieku, nieruchomość została kupiona przez rodzinę Grisaldi Del Taja – członków założycieli konsorcjum Chianti Classico. Rodzina produkowała wino przez kilka stuleci, aż do 1968 roku, kiedy posiadłość przeszła w ręce Enzo Morganti. Przed przejęciem kontroli Enzo Morganti spędził dwie dekady na badaniach i eksperymentach z klonami Sangiovese w Tenuta di Lilliano. W San Felice zrestrukturyzował i przekształcił tę czcigodną posiadłość, koncentrując się na produkcji wysokiej jakości wina, systematycznych badaniach naukowych i przemyślanych zakupach winnic, w tym winnicy Campogiovanni w Montalcino w 1984 r. Dziś posiadłość obejmuje kurort o powierzchni 1853 akrów,
Winnice San Felice położone są wśród łagodnie pofałdowanych wzgórz regionu Castelnuovo Berardenga w Chianti Classico. Winorośle są sadzone na dwóch różnych rodzajach gleby: glinie wapiennej oraz połączeniu piasku i wapna. Terroir Campogiovanni, w tym jego piaszczysta, bogata w minerały gleba argillowa, pozwala winoroślom Sangiovese rosnąć powoli i stabilnie, dając w ten sposób niezwykle kompletne i zrównoważone winogrona. Oprócz rodzimych odmian, takich jak klasyczny toskański Sangiovese, San Felice ma nasadzenia międzynarodowych odmian, takich jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Podobnie jak Enzo, winiarz Leonardo Bellacini spędził większość swojej kariery pracując z Sangiovese, kontynuując spuściznę tradycji, badań i eksperymentów.
Nagrody i wyróżnienia:
James Suckling.com 91/100,
Wine Spectator, U.S.A.
88/100, James Suckling.com 90/100,
James Suckling.com 90/100,
Robert Parker U.S.A. 86/100,
Wine Spectator, USA 90/100
2022-08-22
Vermentino San Felice
Słomkowa barwa. W nosie wyczuwalny grejpfrut, białe kwiaty i świeżo skoszona trawa. Orzeźwiające na podniebieniu z lekko cytrusowym zakończeniem