Sant Antonio Nanfre Valpolicella
Wino Sant Antonio Nanfre Valpolicella
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sant Antonio Nanfre Valpolicella
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Valpolicella DOC
Producent: Tenuta Sant Antonio
Typ: 70% Corvina Rondinella
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Certyfikaty: Wino Wegańskie
Nota degustacyjna
Nanfrè to młode wino Valpolicella z Tenuta Sant'Antonio z winnic posiadłości w Valpolicella Est, wschodniej części podstrefy, która graniczy z Soave. Wyższe wzniesienia sprawiają, że wino jest żywe i świeże. Wino zbudowane na bazie gron 70% Corvina i 30% Rondinella, bez suszonych winogron i użycia dębu. Prezentuje świeży aromat z nutami wiśni, malin oraz porzeczek. Na podniebieniu bardzo harmonijne i subtelne z przyjemnymi owocami i aksamitnymi taninami. Wino dojrzewało przez okres 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Sugestie kulinarne: deska wędlin, dania z makaronami, ryżu, risotto , zupy, białe mięsa, dorsz, przystawki.
Producent - Tenuta Sant Antonio
Winiarnia Tenuta Sant Antonio znajduje się w Mezzane di Sotto, na wschód od Werony, pośród własnych winnic. Rodzinna firma posiada łącznie 48 hektarów winnic w dolinach Illasi i Mezzane. W prowadzenie firmy zaangażowana jest cała rodzina. Czterej bracia Armando, Tiziano, Massimo i Paolo Castagnedi wykonują różne zadania: opiekę nad winnicami, odpowiedzialność za majątek, piwnicę winną, marketing i public relations. Enolog Paolo Grigolli również wnosi swój wkład w produkcję winiarni. Wina Tenuta Sant'Antionio znajdują międzynarodowe uznanie.
Valpolicella to słynna apelacja winiarska położona w regionie Veneto w północno-wschodnich Włoszech, znana z produkcji różnorodnych win czerwonych. Najsłynniejszym winem apelacji jest Amarone della Valpolicella, bogate, pełne wino produkowane z częściowo suszonych winogron. Tradycja winiarska regionu sięga wieków, a wina produkowane są głównie z rodzimych odmian winorośli, takich jak Corvina, Rondinella i Molinara. Wina Valpolicella znane są ze swojej wszechstronności, oferując szeroką gamę stylów, od lekkich i owocowych po odważne i złożone. Standardowa Valpolicella jest zazwyczaj świeża, z wyraźnymi aromatami wiśni i czerwonych owoców, podczas gdy Valpolicella Ripasso przechodzi wtórną fermentację, dodając treściwości i głębi. Amarone charakteryzuje się skoncentrowanym aromatem suszonych owoców, przypraw i czekolady, uzyskanym dzięki procesowi suszenia appassimento. Wina Valpolicella dobrze komponują się z różnorodnymi potrawami, od makaronów po obfite mięsa, co czyni je popularnym wyborem wśród miłośników wina.