Sant Antonio Scaia Paradiso Rosso
Wino Sant Antonio Scaia Paradiso Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sant Antonio Scaia Paradiso Rosso
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Venezie IGT
Producent: Tenuta Sant Antonio
Szczepy: Corvina 60%, Rondinella 20%,
Cabernet Sauvignon 10%, Merlot 10%
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Certyfikaty: Wino wegańskie
Scaia Paradiso to czerwone wytrawne wino powstało w wyniku kupażu gron Corvina, Rondinella, Cabernet Sauvignon oraz Merlot uprawianych w regionie Veneto. Wino prezentuje intensywną rubinową czerwień z fioletowymi refleksami. Bukiet ujawnia złożone aromaty wśród których wyczuwamy nuty dzikich jagód, ciemnych wiśni, kandyzowanych czerwonych owoców z nutami pieprzu, lukrecji, tytoniu i kakao. Na podniebieniu miękkie i ciepłe, o przyjemnej pełnej budowie z aksamitnymi taninami.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, dojrzałe sery, makarony z mięsnymi sosami,
Winifikacja
Winogrona były zbierane ręcznie i starannie wyciskane. Pierwsza fermentacja zachodziła w stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze przy użyciu wybranych drożdży przez 10 dni. W drugiej fermentacji wino było fermentowane przy użyciu suszonych skórek Cabernet Sauvignon przez 10 dni. Leżakowane przez 12 miesięcy w dębie.
Typ gleby
Winnice uprawiane na piaszczystej, gliniastej glebie z dużą ilością białego szkieletu wapiennego.
Tenuta SantAntonio wprowadziła nazwę wina Scaia pochodną jest lokalnym kolokwializmem, który odnosi się do okruchów parmezanu, który przypomina kredową ziemię w okolicy. Skupiając się na jakości nad ilością i zachowując równowagę między tradycją a eksperymentami, projekt Scaia obejmuje regionalne wina, takie jak Corvina, Rondinella i Garganega, a także międzynarodowe odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon, do win. Produkcja pojedynczych win odmianowych z niektórych tradycyjnych mieszanek winogron Valpolicella, takich jak Corvina i Rondinella, daje interesujące wyrazy tych odmian, które często nie są smakowane samodzielnie. I chociaż tradycyjne metody produkcji, takie jak ripasso, są wykorzystywane w niektórych czerwonych winach.