Sant Antonio Scaia Rosato
Wino Sant Antonio Scaia Rosato
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sant Antonio Scaia Rosato
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Venezie IGT
Producent: Tenuta Sant Antonio
Szczepy: 100% Rondinella
Kolor: różowe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Certyfikaty: Wino wegańskie
Scaia Rosato to różowe wytrawne wino powstało w całości z odmiany Rondinella uprawianej na terenach Veneto. Wino prezentuje jasno różowy odcień wpadający w łososiowy. Nos uwydatnia aromaty czerwonych owoców, malin, truskawki, wiśni oraz kwiatów róży. Na podniebieniu soczyste i owocowe, z przyjemnie zaznaczoną kwasowością. Niezwykle orzeźwiające i eleganckie wino.
Sugestie kulinarne: pierwsze dania, białe mięsa, ryby, risotto, opiekana polenta ze śledziem, świeże sery.
Winifikacja
Przeprowadzanie łuskania kiści za pomocą lekkiej zimnej maceracji i delikatnego tłoczenia pneumopressą. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w stali nierdzewnej. Batonaż wykonuje się raz w tygodniu aż do zakończenia fermentacji malolaktycznej.
Typ gleby
Winnice uprawiane na piaszczystej, gliniastej glebie z dużą ilością białego szkieletu wapiennego.
Tenuta SantAntonio wprowadziła nazwę wina Scaia pochodną jest lokalnym kolokwializmem, który odnosi się do okruchów parmezanu, który przypomina kredową ziemię w okolicy. Skupiając się na jakości nad ilością i zachowując równowagę między tradycją a eksperymentami, projekt Scaia obejmuje regionalne wina, takie jak Corvina, Rondinella i Garganega, a także międzynarodowe odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon, do win. Produkcja pojedynczych win odmianowych z niektórych tradycyjnych mieszanek winogron Valpolicella, takich jak Corvina i Rondinella, daje interesujące wyrazy tych odmian, które często nie są smakowane samodzielnie. I chociaż tradycyjne metody produkcji, takie jak ripasso, są wykorzystywane w niektórych czerwonych winach.