

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino do Pizza akurat. Rubinowoczerwony kolor z fioletowymi refleksami, z nutami wiśni i fiołków, czerwonych i czarnych owoców, z lekko pikantnym i roślinnym finiszem. Na podniebieniu wykazuje miękkość i intensywność, z dobrą trwałością i powrotem pikantnych i pikantnych nut.
Ładna, przejrzysta granatowa barwa w kieliszku, ta mieszanka składająca się w 90% z Sangiovese z odrobiną Merlot, oferuje czyste i świeże aromaty czarnych wiśni i nutę malin. Soczyste czarne owoce otoczone czystą, przyjazną dla żywności kwasowością tworzą ładnie zbalansowane wino, które dobrze sprawdzi się na stole. Podobnie jak jego kuzyn Chianti, jest bardzo wszechstronny i pasuje do szerokiej gamy makaronów, pizzy i czerwonego mięsa. Tradycyjna pizza Margherita z pieca opalanego drewnem, ze skórką przypominającą chleb wypalany w piecu opalanym drewnem, z dyskretnymi dodatkami z sosu pomidorowego, fior de latte i pociętymi liśćmi świeżej bazylii.
wino dobrze uzupełni posiłek z pizza
Na wysokim wzgórzu w Toskanii, niedaleko Sieny i Perugii, wznosi się starożytne miasto Cortona. Z jednej strony rozległa równina, z drugiej wzgórze i wioska. Taki widok można podziwiać z winnicy Santa Cristina. Tam powstaje wino które polecam każdemu, do codziennej degustacji, do spotkan z przyjaciólmi i wieczorów przy kolacji. Santa Cristina Toscana ma rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W nosie delikatne nuty wiśni i dojrzałych czerwonych owoców, typowe dla Sangiovese i Syrah, mieszają się z charakterystycznymi balsamicznymi doznaniami Merlot. Podniebienie jest obfite i elastyczne, a finisz i posmak są owocowe.
Wynik degustacji wykazuje rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Nos jest złożony, z owocowymi nutami wiśni marasca, suszonej śliwki i siana. Smak na podniebieniu jest miękki, otulający, z aksamitnymi taninami, finisz długi i smaczny.
Wino prezentuje intensywną rubinową czerwień z fioletowym paznokciem. Na nosie znajdują się typowe ślady wszystkich użytych winogron; z czerwonych i czarnych owoców typowych dla Sangiovese i Cabernet, przejdźmy do świeżości mięty Merlot i słodkiej pikantności wynikającej z dobrego wykorzystania drewna. W jamie ustnej na przemian dobra miękkość kontrastuje z wyraźną kwasowością, trwałym wykończeniem, w którym znajdują się aromaty obecne na nosie. Wino bardzo uniwersalne, do całego posiłku, nadające się do łączenia z pierwszymi daniami (najlepiej z sosami mięsnymi, również bardzo smacznymi i pikantnymi) oraz drugimi daniami z czerwonego i białego mięsa. Nadaje się również do serów w średnim wieku.
Rubinowy kolor o pięknym blasku, ujawnia wyraźne i niepowtarzalne aromaty wiśni, fiołka, zielonego pieprzu i nut roślinnych. Smak świeży i płynny, z delikatną taniczną konsystencją, smacznym smakiem i owocowym finiszem. Powiedz Santa Cristina i od razu pomyśl o jednej z winnic, która bardziej niż jakakolwiek inna naznaczyła historię enologii we Włoszech i na całym świecie: Marchesi Antinori, włoska rodzina win par excellence. Rodzina o szlachetnych i starożytnych korzeniach, zajmująca się winem od 1385 roku, kiedy to stały się częścią florenckiej sztuki Vinattieri. Od tego czasu, aż do dnia dzisiejszego, dwadzieścia sześć pokoleń podążyło za sobą na czele firmy; dziś to Piero wspierany przez trzy córki: Alberę, Allegrę i Alessię, z pasją i troską zarządza tym niesamowitym klejnotem. Santa Cristina jest produkowana z winogron Sangiovese i niewielkiej części Merlot, Syrah i Cabernet: czterech ważnych odmian, aby uzyskać przyjemne wino, niewymagające i idealne do codziennego stołu.
W tej recenzji było nas trzech. Dwóch mężczyzn i jedna kobieta. Wspaniale jest mieć dwóch dobrych, krytycznych pijących wino, którzy pomagali w przeszłości. W kieliszku wino wyglądało na ciemnorubinowe i długonogie. Zauważyliśmy wyróżniające się aromaty ziemi i tytoniu. Kolejne wąchania ujawniły czarną wiśnię. Nasze łyki Antinori Santa Cristina Toscana ujawniły nieco młode wino z odrobiną owoców, które być może zostało jeszcze trochę do wypicia przed wypiciem. Były różne opinie na temat tego, czy to wino można nazwać wytrawnym, czy nie. Naszym zdaniem w ustach było aksamitne. Zanotowano jędrne taniny z lekką goryczką na finiszu. Sklasyfikowaliśmy finisz jako krótki do średniego. Wszyscy czuliśmy, że to przyzwoite wino, które samo w sobie nadaje się do picia. W połączeniu z brie okazało się, że jest jeszcze lepszy. Do tego wina można też dodać makaron z czerwonym sosem lub pizzę, również z czerwonym sosem. Antinori Santa Cristina Toscana to dobra jakość i dobry wybór na codzienne wino.