Santa Sofia Amarone Della Valpolicella Classico
Wino Santa Sofia Amarone Della Valpolicella Classico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Santa Sofia Amarone Della Valpolicella
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Amarone della Valpolicella Classico DOC
Producent: Santa Sofia
Szczepy: 70% Corvina and Corvinone, 30% Rondinella
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16°C
Beczka: 36 miesięcy
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%PAR1
Dobre Amarone
Kolor ceglasty z fioletowym refleksem. Bukiet bardzo intensywny - konfitura z wiśni i czereśni, z dodatkiem rodzynek złamana eukaliptusową i tytoniową nutą. W ustach pełne, gładkie i soczyste o długim finiszu. Temperatura serwowania 20°-22° C , wspaniałe wino do dojrzewających serów, pieczonej kaczki, ........ lub świetne preludium do miłego wieczoru z ukochaną osobą. Fantastyczne doznania wprowadza na podniebienie wino Amarone della Valpolicella Classico, miękkie delikatne uwodzicielskie... Grona z serca Valpolicelli zbierane ręcznie i poddane procesowi suszenia ok. 90-120 dni, po fermentacji starzone w beczkach z dębu sławońskiego przez 36 miesięcy następnie 8-12 mcy w butelkach. Wino polecane do przepiórek duszonych w grzybami, makarony z warzywami wzbogacone serem kozim, stek z poledwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami, Amarone Santa Sofia doskonale sprawdza się nawet bez posiłku, do degustacji dla czystej przyjemności.
Santa Sofia Wina Amarone Della Valpolicella eksportuje 80% win do ponad 60 krajów na całym świecie, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji (ostatnio dołączyły również: Malezja, Kolumbia i Panama). Wina Santa Sofia są doskonałe, harmonijne i złożone, wspaniałe czerwone wina z Santa Sofia to idealne połączenie złożoności i pijalności, struktury i świeżości.
Nagrody:
Duemilavini: 4 grona,
Gambero Rosso: 4 kieliszki,
Guida del Viniitaliani: 92 pkt,
Vini Buoni: 4 gwiazdki,
I Vini di Veronelli: 93 pkt
Santa Sofia Amarone Della Valpolicella Classico - Opinie klientów
Santa Sofia Amarone 2017
Strukturyzowane i solidne Amarone z suszonymi owocami, rodzynkami, figami i żelazem. Jest pełne, a jednocześnie zwarte i garbnikowe z długim i trwałym finiszem. Jedno do piwnicy, ale już robi wrażenie do picia.
Znakomity Amarone
Bardzo aromatyczne, z aromatami suszonych czerwonych i czarnych owoców, w tym suszonych jagód i daktyli, wraz z przyjemną korzenną warstwą gałki muszkatołowej i prasowanych kwiatów. Pełne o niezwykle harmonijnej konsystencji na podniebieniu, dzięki gęstej, bardzo delikatnej garbniki, które również zapewniają super długość. Wkracza jasna, słona, mineralna nuta, która jeszcze bardziej napędza finisz.
Amarone Santa Sofia
Butelka o subtelnie smukłym kształcie przykuwa uwagę etykietą w iście pałacowym stylu. Od góry przedstawia ona rysunek willi Santa Sofia w zdobnej, bogatej ramie przywodzącej na myśl ramy renesansowych obrazów. Poniżej znajduje się dość wąska część o kremowym tle z równie zdobnym obramowaniem, wewnątrz którego widnieje nazwa producenta i apelacji, w której wino zostało wyprodukowane. Etykieta utrzymana jest w odcieniach kremowym i szarym, a czcionka w grafitowym i ciemno-czerwonym, co dodaje jeszcze większego szyku i tradycyjnego stylu. Santa Sofia Amarone Della Valpolicella komponuje się z potrawami równie wykwintnymi, co samo wino. Najlepiej odnajdzie się w towarzystwie pieczonego zająca, pieczonego indyka z truflami, duszonej wołowiny w czerwonym winie lub risotto z dodatkiem wina amarone. Posmakuje także w połączeniu z bardzo dojrzałymi, wręcz pikantnymi serami. Wino to ma doskonałą zdolność do dojrzewania, określaną nawet na 8-12 lat, a w przypadku odpowiedniego przechowywania może leżakować nawet 20 lat. Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic o glebie o średniej teksturze, położonych na kamienistych wzgórzach wzdłuż gmin Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano oraz Marano, na północ od Werony. Do produkcji wina wykorzystuje się winogrona, które przed procesem fermentacji poddawane są suszeniu przez okres 90-120 dni. Po fermentacji wino leżakuje przez 36 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego (z Chorwacji) oraz przez 12 miesięcy w butelkach. Wino jest kupażem szczepów Corvina i Corvinone (70%) oraz Rondinella (30%). Ma głęboki rubinowy odcień z refleksami granatu. Mocny, ale jednocześnie delikatny bukiet otwiera się wyrafinowanymi nutami dojrzałych wiśni, czarnych porzeczek i suszonych śliwek. W tle przeplatają się nuty mlecznej czekolady, rabarbaru oraz delikatny mentolowy tytoń. W smaku orzeźwiające i soczyste, podkreślone mocnymi garbnikami i gęstą konsystencją. Otulające ciepło wysokich procentów alkoholu równoważone jest cytrusową świeżością, która sprawia, że wino jest intensywne i eleganckie, ale przystępne w degustacji. Wino Amarone to typ trunku, który tworzy się przy użyciu suszonych owoców winogron. Winogrona po zebraniu suszy się na specjalnych drewnianych matach, dzięki czemu wzrasta w nich poziom naturalnego cukru. Następnie suszone owoce poddaje się winifikacji, podczas której cały cukier przemienia się w alkohol. Dlatego wina amarone mają zazwyczaj wysoką, około 15-procentową zawartość alkoholu. Apelacja Amarone DOC została utworzona w roku 1968 dla win produkowanych z suszonych winogron, ale wytrawnych, w przeciwieństwie do win Recioto tworzonych taką samą metodą, lecz słodkich. A dzięki wspaniałym produktom uważana jest również za jedną z najlepszych i najbardziej prestiżowych winiarni we Włoszech. Posiadłość i piwnice, w których leżakują wina znajdują się w pięknej willi Villa Sofia, znanej w przeszłości pod nazwą Villa Sarego. Miejsce to od roku 1996 znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Produkcją wina w Santa Sofia zajmuje się enolog Giancarlo Begnoni, który od roku 1967 jest również właścicielem winiarni. Jest on wielkim pasjonatom technik produkcji winiarskiej, który stara się łączyć w swojej firmie tradycje i innowacyjność w harmonijny i spójny sposób. Jego syn, Luciano, zajmuje się za to przedsiębiorczą częścią marki. Razem tworzą pełną zaangażowania i oddania markę najwyższej jakości trunków.
2024-02-29
Dober amarone
Głęboka rubinowa czerwień z pomarańczowymi refleksami. Głęboki aromat wiśni nasączonej likierem z nutą ciemnego proszku kakaowego. Soczysty, giętki, głęboki owoc wiśni z grubą warstwą drobnoziarnistych tanin. Wciągający, soczysty finał. Taninowa masa wymaga więcej czasu w butelce, ale całość jest dobrze zbalansowana, a alkohol jest praktycznie niezauważalny. Potrafi się starzeć.