Saragat Cannonau di Sardegna
Wino Saragat Cannonau di Sardegna
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saragat Cannonau
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: DOC Cannonau di Sardegna
Producent: Farnese Vini
Szczepy: 100% Cannonau di Sardegna
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% C4
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron autochtonicznej odmiany Cannonau uprawianych na wzgórzach Trexenta w Sardynii. Wino prezentuje się rubinowo czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia bardzo owocowy bukiet z aromatami czerwonych jagód, wiśni oraz jeżyn. Na podniebieniu bardzo dobrze zbudowane, krągłe z dobrze zintegrowanymi taninami i zrównoważoną kwasowością, która prowadzi do długiego owocowego finiszu. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, pieczeni, kotlety jagnięce, makarony z mięsnymi sosami, zapiekanki, sery dojrzewające, grillowane warzywa, sery owcze dojrzewające, sery pleśniowe.
Winifikacja:
Po krótkiej maceracji na skórkach nastąpiła fermentacja w kontrolowanej temperaturze z użyciem wyselekcjonowanych drożdży. Winifikacja prowadzona jest bez obecności tlenu, w celu zachowania naturalnych, świeżych aromatów owocowych. Wino było następnie przenoszone do zbiorników ze stali nierdzewnej, gdzie pozostawało na drobnym osadzie przez 40 dni, z regularnym battonażem przed butelkowaniem.
Historia Cannonau
Chociaż jeszcze kilka lat temu wierzono, że cannonau zostało sprowadzone z Półwyspu Iberyjskiego, ostatnie badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Cagliari i Kurort Sardynii wykazały, że cannonau jest rodzimą winoroślą , rozpowszechnioną na Sardynii od XII wieku p.n.e. W rzeczywistości pestki winogron sprzed 3200. lat znaleziono w różnych częściach wyspy , co czyni z cannonau najstarsze wino w całym basenie Morza Śródziemnego . Badania przeprowadzone w Madrycie w końcu ujawniły istotne różnice między cannonau a hiszpańskimi odmianami winorośli grenache i czerwony tocai.
Winnica: Cantina Atzei
Uprawiane na zboczach wzgórz i równinach w pobliżu wioski Mogoro, w podregionie Alta Marmilla na południu Sardynii, gleby są granitowe z dużą ilością wapienia, dzięki czemu powstają bardzo aromatyczne wina. Atzei przeprowadza ścisłą selekcję w winnicach podczas zbiorów, zapewniając, że zbierane są tylko najlepsze winogrona Vermentino, dzięki czemu powstają wina o doskonałej koncentracji smaków.
Producent: Farnese Vini
Założona w 1994 roku Gruppo Farnese to prężnie działająca firma, grupa zrzeszająca takie winiarnie jak Cantine Cellaro w regionie Sambuca, Vigneti del Vulture na wulkanicznych glebach w regionie Basilicata, leżące u stóp Wezuwiusza Vesevo, bardzo stare winnice Vigneti del Salento w okolicy Mandurii, a także Caldora Vini. W produkcji kładzie się silny nacisk na wina jakościowe, ponad 92% z nich trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich działania konsultanci.
2023-06-14
Wytrawne czerwone wino z Sardynii
Wytrawne czerwone wino z Sardynii o rubinowej barwie z fiołkowymi przebłyskami i bogatym bukiecie zdominowanym przez intensywne aromaty wiśni, śliwek i jagód. Na podniebieniu miękkie i zrównoważone, o smaku czerwonych owoców z subtelnym dodatkiem przypraw i przyjemnej taniczności wyczuwalnej także w długim posmaku.