Sassirossi Primitivo di Manduria Feudi Salentini
Wino Sassirossi Primitivo di Manduria Feudi Salentini
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sassirossi Primitivo di Manduria Feudi Salentini
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Varvaglione
Szczepy: Primitivo di Manduria
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 12 miesięcy
Pojemność: 0,75
Alkohol: 14,0%
Barwa wina głęboko czerwona z fioletowymi refleksami. Aromat bardzo typowy dla Primitivo di Mnaduria, pa pierwszym planie czujemy śliwkę z nutą przypraw w kolejnym etapie ujawniają się elementy suszonych owoców. W smaku jest pełne, miękkie, dobrze zintegrowane taniny. Długi finisz uzupełniony w suszone figi, kakao i posmak kawy. Polecane do posiłków kuchni włoskiej, grillowanego mięsa, ostrych gulaszy i czerwonego mięsa.
Cosimo and Maria Teresa Varvaglione słynny producent win Primitivo z Leporano w Salento w południowej Apulii we Włoszech stworzył zespół wykwalifikowanych pracowników bazując na jakości i miłości do swojego terror stworzyli nowy segment win.
Winnica stała się miejscem jak z przeszłości – wolnostojące winorośle, ręcznie zbierane winogrona, kultywowały jednocześnie dawne tradycje jak i zaawansowane technologie, których efektem stała się produkcja doskonałego i niepowtarzalnego wina.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winogrona Primitivo , z których pozyskuje się Sassirossi, są zbierane w winnicach szkolonych w sadzonkach. Jego kolor to intensywna czerwień z jasnymi fioletowymi refleksami. Przenikliwe aromaty tego wina przywodzą na myśl konfitury owocowe , czarne porzeczki, jeżyny, wiśnie, kakao i lukrecję . Na podniebieniu ma okrągły, miękki i dobrze wyważony smak.
Nazwa Feudi Salentini nawiązuje właśnie do okresu feudalizmu, kiedy Powozy i Zamki, Panie i Rycerze byli bohaterami wspaniałej panoramy tej zaczarowanej krainy, gdzie wino uważano za najbardziej prestiżowy i zdrowy napój. Cosimo i Maria Teresa Varvaglione, wraz z zespołem młodych współpracowników, każdego dnia piszą historię zbudowaną z jakości i miłości do tej ziemi. Winorośl uprawiana z młodym drzewkiem, jak wtedy ręcznie zbierane winogrona, starożytna wiedza przekazywana z biegiem czasu… W piwnicy starożytne tradycje i nowoczesne technologie przekształcają niezwykłe winogrona w doskonałe wina. Feudi Salentini urodził się w 1994 roku w Leporano w jednej z najpiękniejszych części Salento, w otoczeniu winnic, starych drzew oliwnych i krystalicznego morza. Wierzymy, że jakość wyrażona w winie może stać się symbolem terytorium, historii, która się powtarza, pasji pokoleń. Nagrody te dodają energii młodej i zmotywowanej grupie kierowanej przez Cosimo i Marię Teresę Varvaglione.
Apulia to gigantyczna płyta wapienna, która rozciąga się na prawie jedną trzecią Włoch, utrzymując włoski rekord w zakresie przedłużenia wybrzeża: 762 km skąpane w Adriatyku i Morzu Jońskim. Wino apulijskie to dobre i niedrogie wino do picia podczas posiłku i na co dzień. Ta zasada znalazła swoje wyjątki w ostatnich latach w przypadku win, które wyrafinowane stylistycznie zmierzają w kierunku większej przejrzystości i finezji, począwszy od win różowych, które są tu produkowane w znacznym stopniu od lat 40. XX wieku. Również na czerwonych winoroślach, gdzie produkcja Sangiovese jest nadal istotna, winorośle, które zdołały znaleźć własną tożsamość terytorialną, takie jak Primitivo i Negroamaro, które ominęły Montepulciano pod względem hektarów winnic, a następnie Malvasia Nera i Nero di Troy, uprawiana głównie w północnej części regionu. Innym trendem, który można zauważyć zwłaszcza w przypadku białych, jest stopniowe porzucanie międzynarodowego gustu na rzecz większej terytorialności, co przeniosło uwagę z winorośli, takich jak Chardonnay , na lokalne odmiany, takie jak Bombino Bianco, Malvasia Bianca, Pampanuto czy Veredca, jak jak również znakomite Fiano, Greco i Falanghina, które są również bardzo popularne w Kampanii. Trzy ważne czerwone winorośle, takie jak Primitivo, Negroamaro i Uva di Troia, dają dobry obraz oryginalności regionu, nawet jeśli entuzjaści wciąż narzekają na brak dokładnej terytorialności podczas degustacji. Wina różowe zawsze stanowiły ważną flagę dla enologii Apulii i rozsławiły ten region na całym świecie.
Sassirossi Primitivo di Manduria Feudi Salentini - Opinie klientów
Primitivo Sassirossi
Barwa wina głęboko czerwona z fioletowymi refleksami. Aromat bardzo typowy dla Primitivo di Mnaduria, pa pierwszym planie czujemy śliwkę z nutą przypraw w kolejnym etapie ujawniają się elementy suszonych owoców. W smaku jest pełne, miękkie, dobrze zintegrowane taniny. Długi finisz uzupełniony w suszone figi, kakao i posmak kawy. Polecane do posiłków kuchni włoskiej, grillowanego mięsa, ostrych gulaszy i czerwonego mięsa.
2023-10-18
Zrównoważone, wzorowe primitivo.
Rewelacyjne Primitivo - świetny balans, nie za słodkie, żywe, intensywne i pełne czystego owocu. Nie tylko dla fanów szczepu Primitivo. W tej cenie - przebój. Eleganckie i czyste aromaty czerwonych dojrzałych owoców, złożone a jednocześnie świetnie zintegrowane, bez niepotrzebnego i przesadnego "napakowania". Zrównoważone, wzorowe primitivo.