Selvapiana Chianti Rufina Vendemmia
Wino Selvapiana Chianti Rufina Vendemmia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Selvapiana Chianti Rufina Vendemmia
Kraj: Włochy
Region: Toskania - Chianti
Apelacja: Chianti Rufina DOCG
Producent: Fattoria Selvapiana
Szczepy: Sangiovese,
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 16-18C
Pojemność: 0,75lPAR1
Alkohol: 13%
Czerwone wytrawne wino o pięknej ciemnowiśniowej sukni. Nos intensywny niezwykle owocowy z nutami wiśni, śliwek oraz akcentem wanilii. Na podniebieniu zrównoważone, czyste o miękkich taninach i zrównoważonej kwasowości, którym towarzyszą dojrzałe owoce z mineralnym wykończeniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Selvapiana, położona w sercu regionu Chianti Rufina w Toskanii, została założona przez rodzinę Giuntini w 1827 roku i jest dziś zarządzana przez Silvię i Federico Giuntini Masseti. Jest to typowa toskańska posiadłość składająca się z willi właściciela, piwnic i innych zabytkowych obiektów – obecnie już nieużytkowanych – w tym olejarni, spichlerza i stolarni.
Selvapiana przez długi czas była letnią rezydencją biskupów florenckich. Następnie należał do szeregu florenckich rodzin kupieckich, w tym Scalandroni. Zakupiona w 1827 r. przez Michele Giuntini Selvapianę posiadłość zajmuje obecnie powierzchnię 600 akrów, z czego 100 przeznaczono na winnice, a 75 na drzewa oliwne. Przez lata w posiadłości mieszkało pięć pokoleń rodziny Giuntini.
Obecny właściciel, Francesco Giuntini Antinori, poświęcił wiele energii na przywrócenie prestiżu, jakim niegdyś cieszyła się Chianti Rufina. W ostatnich latach odpowiedzialność za prowadzenie majątku przejęli Silvia i Federico Giuntini Masseti. Trzymają się ścieżki wytyczonej przez Francesco i od 1978 roku ściśle współpracują z Franco Bernabei, konsultantem winiarskim w Selvapiana.
Uwagi degustacyjne: Ta Chianti Rùfina jest filarem produkcji Selvapiany, przy użyciu głównie Sangiovese z niewielkim udziałem tradycyjnych partnerów mieszających Canaiolo, Colorino i Malvasia Nera. To wino jest doskonałym przykładem finezji i kruchości, jaką zapewnia podstrefa Rùfina w Chianti.
93 punkty – James Ssanie
2022-09-17
Wino z regionu Chianti w Rufina
Należy pamiętać, że nie jest to Chianti wyprodukowane przez winnicę Ruffino, ale wino z regionu Chianti w Rufina. Słynny region winiarski Chianti jest podzielony na osiem podregionów, w tym najbardziej znany region Classico. Według konsorcjum Chianti Rufina Rufina jest najmniejszym z podregionów. Jego winnice znajdują się wyżej niż w innych podregionach, więc jest chłodniej, z dłuższym okresem wegetacji. Oznacza to, że winogrona sangiovese i canaiolo mają więcej czasu na dojrzewanie i rozwijanie bardziej złożonych smaków i większej kwasowości, co nadaje winu żywotność i potencjał starzenia.Jedną z najlepszych winnic w Rufinie jest Selvapiana, z historią 181 lat i pięcioma pokoleniami doświadczenia w regionie. Wino to składa się głównie z sangiovese z odrobiną canaiolo. Bogactwo jasnych owoców wiśni i malin z nutami lukrecji i tytoniu, ożywione zdecydowaną kwasowością i wykończone zakurzonymi taninami. Ciesz się nim z warzywną lasagne lub półmiskiem salumi.