Gaja Sito Moresco Rosso Langhe Piedmont
Wino Gaja Sito Moresco Rosso Langhe Piedmont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Sito Moresco Langhe Red Wine
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Langhe
Typ: Red Dry - Nebbiolo
Pojemność: 0,75l VIP
Sito Moresco Langhe z regionu winiarskiego Piemont prezentowane jest w szklance w gęstym karmazynie. Po pierwszym zawirowaniu to czerwone wino wykazuje dużą gęstość i obfitość, co widoczne jest w przezroczystych oknach kościoła na krawędzi szkła. Ten włoski cuvée prezentuje cudownie wyraziste nuty morw, śliwek, czereśni i śliwek w szklance. Ponadto pojawiają się nuty gleby leśnej i słonecznej skały.
Wino Gaja zachwyca elegancko suchym smakiem. Była butelkowana wyjątkowo niewielką ilością cukru resztkowego. Jak można oczywiście oczekiwać w segmencie win z ikoną wina, ten włoski naturalnie zachwyca najlepszą równowagą w całej suchości. Smak niekoniecznie potrzebuje dużo cukru resztkowego. Na języku to potężne czerwone wino charakteryzuje się niezwykle ostrą konsystencją. Finał tego czerwonego wina z regionu winiarskiego Piemont, a dokładniej z LANGHE DOC, urzeka wreszcie niezwykłym pogłosem. Wykończeniu towarzyszą również mineralne nuty gleb zdominowanych przez wapień i glinę. Nazwa Sito Moresco pochodzi od rodziny, która uprawiała tę 25-akrową posiadłość w Barbaresco przed jej zakupem przez rodzinę Gaja, co jest ukłonem w stronę ludzi i tradycji, które ją poprzedzały. Oznacza dosłownie stronę Moresco, po nazwisku rodziny Giovannini Moresco. GAJA stworzył ten cuvée Nebbiolo, Merlot i Cabernet Sauvignon, aby zapewnić większą przystępność w młodości. W tej zrównoważonej mieszance potężna taniczna struktura Nebbiolo jest równoważona giętką krągłością Merlot i elegancją Cabernet Sauvignon. Dziś wino to wytwarzane jest z winnic położonych w miejscowościach Barbaresco i Treiso (oba leżą w apelacji Barbaresco), z dodatkiem owoców z Serralunga d'Alba (w apelacji Barolo). Bażanty znajdują się na etykiecie Sito Moresco, aby upamiętnić piękne ptaki zamieszkujące lasy sąsiadujące z winnicami GAJA.
Angelo Gaja, urodzony w 1940 roku, pozostaje samcem alfa włoskiego winiarstwa, jednym z długiej linii urodzonych liderów i przedsiębiorców. Jego ojciec, Giovanni, był sekretarzem politycznym Barbaresco za Mussoliniego i był tak popularny wśród miejscowych obywateli, że włoski ruch oporu nigdy nie zaszkodził mu podczas II wojny światowej. Giovanni został burmistrzem Barbaresco w latach 1958-1983. Przez większość okresu powojennego Giovanni pracował jako kierownik budowy w całym Piemoncie i inwestował wszystkie swoje zarobki w ziemię, podczas gdy jego matka, Clotilde Rey, AKA Tildin, prowadziła winnicy. Zanim młody Angelo wszedł do rodzinnej firmy w 1961 roku, rodzina była właścicielem 82 akrów doskonałej winnicy w Barbaresco, a ich marka była już dobrze znana w całych Włoszech. W następnych latach Angelo zbudował włoską instytucję, dodając winnice w apelacjach Barolo, Brunello di Montalcino i Bolgheri. Dziś Gaja [GUY-yuh] jest prawdopodobnie najbardziej prestiżową marką wina we Włoszech.
Z bliźniaczymi włoskimi wspaniałymi winami, Barolo i Barbaresco, produkowanymi w jej granicach, a także wspaniałym wyborem win z Barbera, Dolcetto, Arneis, Cortese, Chardonnay i Sauvignon Blanc – a także Langhe Nebbiolo (Barolo dla początkujących) – dzięki zróżnicowanemu krajobrazowi Langhe ma Region (sklasyfikowany jako DOC) rozciąga się na południe od miasta Alba i korzysta z łagodnych wzgórz i gliniasto-margielowej gleby na południe i wschód od rzeki Tanaro.