

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino ma doskonały styl i charakteryzuje się przyjemną harmonią smaków tworzoną przez delikatną równowagę między kwasowością, taninami a owocami. Najlepsze wino jakie piłem. Polecam.
Tostowe, bogate i ponure – to wino, które wynagrodzi cierpliwość, a nuty likieru jeżynowego, kirschu, czarnej porzeczki, fioletowych śliwek i kardamonu obiecują rozwijać się przez nadchodzącą dekadę. Taniny przypominające grafit osiągają imponującą równowagę i strukturę, a posypka spalonym wawrzynem i cygarem dodaje jeszcze większej złożoności.
Solaia 2017 posiada intensywny, głęboki rubinowy kolor. W zapachu robi wrażenie intensywnymi nutami ciemnych, dojrzałych owoców z zapachem jeżyn, czarnej porzeczki z balsamicznymi nutami świeżej mięty i mirtu. Bukiet dopełniają wyrafinowane korzenne aromaty białego pieprzu, prażonego cynamonu i kakao. Na podniebieniu jest bogate i sycące; miękkie, aksamitne, żywe taniny nadają długi finisz i trwały posmak, w którym ponownie pojawiają się nuty palonego dębu i podkreślają finisz.Najbardziej słoneczna część na zboczu wzgórza ‘Tignanello’ jest domem dla winnicy ‘Solaia’. Najlepsze winogrona z najlepszej winnicy. Cała reszta to pasja, najwyższa troska i badania. To sekrety ‘Solaia’ wraz z najlepszymi winogronami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Sangiovese z winnicy o tej samej nazwie.
Najlepszy rocznik Solaia 2017 Toscana jednego z najrzadszych win z Toskanii. Solaia Antinori jest znana jako jedno z najbardziej wpływowych win w historii. W tej cenie? Tak proszę!
Solaia Casa Antinori ma intensywny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, nuty odmianowe dominują w nosie z doskonałą świeżością i delikatną intensywnością. Solaia ma klasyczny styl i charakteryzuje się w ustach przyjemną harmonią smakową, na którą składa się właściwa równowaga kwasowo-taninowa i doskonała przyjemność z owoców przez cały czas trwania degustacji. Wspaniała osobowość i długi posmak sprawiają, że finisz jest absolutnie złożony i trwały.
Solaia di Antinori to jedno z najbardziej prestiżowych win domu Marchesi Antinori. Blendy użyte do winifikacji to te prestiżowe i wyrafinowane. Wszystkie wyselekcjonowane winogrona 75% Cabernet Sauvignon , 20% winogron Sangiovese i winogron Cabernet Franc na 5%. Warunki klimatyczne charakteryzujące obszar produkcji zawsze wymagały ważnej i starannej selekcji, zarówno w okresie wegetacji, jak i podczas zbiorów; winogrona w Solaia są zbierane wyłącznie ręcznie i oddzielnie według odmiany. Po przybyciu do piwnicy winogrona są delikatnie odszypułkowane, a jagody przed wyciśnięciem są starannie selekcjonowane na stole sortowniczym. Tutaj dbałość o szczegóły jest maksymalna, istotne jest, aby do zbiornika winifikacyjnego o pojemności 60 hl w kształcie ściętego stożka trafiały tylko doskonałe winogrona. Podczas fermentacji i maceracji moszcze powoli przekształcają się w wino; w niektórych rocznikach, charakteryzujących się dużymi opadami deszczu, wymagana jest wyjątkowa dbałość o zachowanie świeżości i aromatów, nie zaniedbując ekstrakcji koloru i zarządzania garbnikami mającymi na celu słodycz i elegancję. Cała ta uwaga wymaga wielkiej wrażliwości, znajomości winogron i nieustannej troski o produkt, który trafia na regał dopiero po starannych i codziennych degustacjach. Po rozdzieleniu skórek i wina rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. Cała ta uwaga wymaga wielkiej wrażliwości, znajomości winogron i nieustannej troski o produkt, który trafia na regał dopiero po starannych i codziennych degustacjach. Po rozdzieleniu skórek i wina rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. Cała ta uwaga wymaga wielkiej wrażliwości, znajomości winogron i nieustannej dbałości o produkt, który zdejmuje się ze stojaka dopiero po starannych i codziennych degustacjach. Po rozdzieleniu skórek i wina rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i przyjemny smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie. rozpoczyna się fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w barrique zwiększa finezję i przyjemny smak wina. Następnie rozpoczyna się proces starzenia, który trwa co najmniej 18 miesięcy, w nowych beczkach z francuskiego dębu. W tym okresie różne partie, winifikowane osobno na podstawie odmiany i zmiennych winiarskich, są hodowane w drewnie, a następnie składane na kilka miesięcy przed butelkowaniem, które odbywa się w gospodarstwie.
Wino po uzupelnieniu karawki ujawnia intensywny rubinowy czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Na nosie nuty dżemu śliwkowego i wiśniowego, jeżyny, morwy, jagód i jagód. Niuanse zielne i balsamiczne, krzemień (mineralność) i nuty przypraw, takich jak lukrecja, tytoń, goździki, czarny, wanilia, czekolada. Na podniebieniu wino jest harmonijne, wystawne, z otaczającą i początkową miękkością. Ostatnia część łyka ma zamiast tego dość kwasowość, dojrzałe garbniki i dobry smak, które przyczyniają się do zagęszczenia i tak już złożonej tekstury tego wina. Niezwykle długie i złożone wykończenie, które powraca nutami słodkiej przyprawy. Solaia to wino o wyjątkowej złożoności i potencjale starzenia. Nie jest tak naprawdę ważne, co jest połączone, ponieważ jest w stanie być bohaterem degustacji lub specjalnych okazji. Z technicznego punktu widzenia należy jednak spróbować kombinacji z drugimi daniami czerwonego mięsa lub dziczyzny również bardzo ugotowanymi i smacznymi, takimi jak duszone mięso, świnia ssąca, pieczona kaczka, foie gras i tym podobne, lub talerze bardzo przyprawionych serów, takich jak ser grana powyżej 30 miesięcy, starzone sery pecorino, dojrzewające sery w jaskiniach.
Tytoniowe, cedrowe, grafitowe i kwiatowe aromaty i smaki, to wspaniałe wino jest pełne i ma jasną, ale zintegrowaną kwasowość, wypolerowane taniny i wspaniałe, wspaniałe wykończenie. Jest po prostu wspaniale skomponowane i magiczne, nieskazitelne wino.
Solaia, starszy brat Tignanello, to niesamowita pojedyncza winnica Super Tuscan, która wykazuje niesamowitą złożoność i bogactwo, a jednocześnie jest wyrafinowana i elegancka. Po prostu zachwycające.