Speri Sant Urbano Valpolicella Classico Superiore
Wino Speri Sant Urbano Valpolicella Classico Superiore
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Speri SantUrbano Valpolicella Classico Superiore
Kraj: Włochy
Region: Veron
Producent: Speri SantUrbano
Szczepy: Corvina, Rondinellą, Molinarą
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% PAW1
Wino Speri Valpolicella pozwala dostrzec intensywną rubinową barwą, zachwyca bogatym bukietem z eleganckimi nutami pieprzu i dojrzałych owoców leśnych. Wino, które wyróżnia się niezwykłą elegancją i złożonością. Wino to stanowi doskonały dodatek do dań z czerwonego mięsa i dojrzałych serów, a wraz z wiekiem polepsza się.
Silne przywiązanie do ziemi, trwająca ponad sto lat pasja i skrupulatna dbałość o winnice doprowadziły do produkcji wina Speri. Począwszy od win serwowanych na najwyższym poziomie, aż po wina o najwyższym poziomie, Speri z wielką elegancją prezentuje swój niepowtarzalny i niepowtarzalny styl. Rodzina Speri jest głęboko wierząca, że wino jest „owocem ziemi”, dlatego używają tylko winogron z własnych winnic, dbając w pełni o każdy etap uprawy. Winnica SantUrbano ustyułowana na tle pięknego wzgórza w gminie Fumane, gdzie winorośl wydaje się znajdować swoją naturalną pozycję. Po starannym wyborze winogrona pozostawia się do wyschnięcia na około 20-25 dni, koncentrując smaki i wzbogacając aromaty i miękkość, które zapewniają idealną równowagę po około dwóch latach starzenia. Posiadłość Monte SantUrbano, w gminie Fumane, rozprowadzona jest na powierzchni 19 hektarów. Położona na wzgórzu na wysokości 280-350 metrów nad poziomem morza, winnica Monte SantUrbano cieszy się doskonałą ekspozycją na słońce. Wapienne, gliniaste tereny pochodzenia wulkanicznego sprzyjają zatrzymywaniu wilgoci, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu. System uprawy pergoli Verona umieszczony na półkach podtrzymywanych przez suche kamienne mury zwane „marogne”. Gęstość 3300 winorośli na hektar gwarantuje wydajność 98 kwintali na hektar. Winorośl ma średni wiek 18 lat. Żniwa, wybór ręczny do końca września. Lekkie suszenie winogron przez 22 dni w suszarniach owoców o doskonałych warunkach pod względem temperatury, wilgotności i wentylacji. Winifikacja, rozpoczęcie tłoczenia pod koniec października z kruszarką walcową-destemmer. Maceracja w zbiornikach ze stali nierdzewnej na okres 8 dni, z codziennym pompowaniem i opóźnieniem. Przenieść do zeszklonych zbiorników cementowych w celu zakończenia fermentacji alkoholowej i malolaktycznej. Starzenie w 500 l. Dębowe beczki Allier na 18 miesięcy i wyrafinowanie w butelce.