Speri Valpolicella Ripasso Classico Superiore
Wino Speri Valpolicella Ripasso Classico Superiore
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Speri Ripasso Valpolicella Classico Superiore
Kraj: Włochy
Region: Verona
Producent: Speri SantUrbano
Szczepy: Corvina, Rondinellą, Molinarą
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% PAW1
Ripasso Speri zachwyca ujawnia ciemnoczerwony kolor granatu z zapachami suszonych czerwonych owoców, suszonej śliwki, z nutami pieprzu i kakao. Wino odpowiednio zbalansowane z miękkimi i krągłymi taninami. Długie i pełne.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino produkowane jest przy użyciu techniki RIPASSO, która celowo jest bardziej restrykcyjnie stosowana w stosunku do standardowej metody produkcji. Wino uzyskuje się, przechodząc ponownie, tylko raz, premium Valpolicella Classico w stosunku do tej samej ilości wytłoków z Amarone. W rezultacie powstaje autentyczne lokalne wino, które elegancko wykazuje cudownie złożony aromat owocowy i pikantne tony uzupełnione dobrą kwasowością i odpowiednią zawartością alkoholu. Winogrona są zbierane ręcznie, a następnie natychmiast odseparowywane i kruszone, przed maceracją w kontrolowanych temperaturach i poddawane całkowitej fermentacji alkoholowej i malolaktycznej. Na początku marca wino z Valpolicella Classico jest pompowane z wytłoków z Amarone i w związku z tym referencji. 12 miesięcy w 20 hl. Beczki z dębu słowiańskiego. Dojrzewanie w butelce przez 6 miesięcy.
Rodzina Speri jest przeświadczona , że wino jest „owocem ziemi”, dlatego używają tylko winogron z własnych winnic, dbając w pełni o każdy etap uprawy. Winnica SantUrbano ustyułowana na tle pięknego wzgórza w gminie Fumane, gdzie winorośl wydaje się znajdować swoją naturalną pozycję. Po starannym wyborze winogrona pozostawia się do wyschnięcia na około 20-25 dni, koncentrując smaki i wzbogacając aromaty i miękkość, które zapewniają idealną równowagę po około dwóch latach starzenia. Posiadłość Monte SantUrbano, w gminie Fumane, rozprowadzona jest na powierzchni 19 hektarów. Położona na wzgórzu na wysokości 280-350 metrów nad poziomem morza, winnica Monte SantUrbano cieszy się doskonałą ekspozycją na słońce. Wapienne, gliniaste tereny pochodzenia wulkanicznego sprzyjają zatrzymywaniu wilgoci, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu. System uprawy pergoli Verona umieszczony na półkach podtrzymywanych przez suche kamienne mury zwane „marogne”. Gęstość 3300 winorośli na hektar gwarantuje wydajność 98 kwintali na hektar.