Speri Vigneto Monte Sant Urbano Amarone della Valpolicella
Wino Speri Vigneto Monte Sant Urbano Amarone della Valpolicella
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Speri Vigneto Monte SantUrbano Amarone della Valpolicella
Kraj: Włochy
Region: Verona
Producent: Speri SantUrbano
Apelacja: DOCG Valpolicella Classico Superiore
Szczepy: Corvina, Rondinellą, Molinarą
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% PAW1
Amarone Speri ujawnia ciemnoczerwony kolor granatu z zapachami suszonych czerwonych owoców, suszonej śliwki, lukrecji i przypraw. Podniebienie ujawnia ciepły, wytrawny i otaczający smak, wyrażając wyjątkową elegancję. Jest delikatny, ale jednocześnie energiczny. Ewidentny symbol winnicy Speri, Vigneto Monte SantUrbano Amarone della Valpolicella Classico DOCG jest doskonałym przykładem dobrego, tradycyjnego wina Amarone. Jest to niezwykłe wino o wielkiej złożoności i energicznej strukturze, które zawsze było na szczycie ze względu na swoją elegancję i wysoką jakość. Amarone Speri otrzymano z Corvina Veronese i Corvinone 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%. Po starannym doborze najlepszych bułeczek z prestiżowej winnicy Monte SantUrbano winogrona suszy się przez długi czas (zwykle 100 dni), aby osiągnąć optymalną miękkość i poziom cukru, które są typowe dla samego wina. Winogrona są następnie pozbawione stymulacji, a po maceracji stali trwającej około 35 dni w 16–18 ° C fermentacja alkoholowa i malolaktyczna odbywa się w dębowych beczkach. Otrzymane wino starzeje się w 500 tonach dębu Allier przez około 24 miesiące i 12 miesięcy w większych beczkach przed wprowadzeniem do butelki.
Trwałe przywiązanie do ziemi, trwająca ponad sto lat pasja i skrupulatna dbałość o winnice doprowadziły do produkcji wina Speri. Począwszy od win serwowanych na najwyższym poziomie, aż po wina o najwyższym poziomie, Speri z wielką elegancją prezentuje swój niepowtarzalny i niepowtarzalny styl. Rodzina Speri jest głęboko wierząca, że wino jest „owocem ziemi”, dlatego używają tylko winogron z własnych winnic, dbając w pełni o każdy etap uprawy. Winnica SantUrbano ustyułowana na tle pięknego wzgórza w gminie Fumane, gdzie winorośl wydaje się znajdować swoją naturalną pozycję. Po starannym wyborze winogrona pozostawia się do wyschnięcia na około 20-25 dni, koncentrując smaki i wzbogacając aromaty i miękkość, które zapewniają idealną równowagę po około dwóch latach starzenia. Posiadłość Monte SantUrbano, w gminie Fumane, rozprowadzona jest na powierzchni 19 hektarów. Położona na wzgórzu na wysokości 280-350 metrów nad poziomem morza, winnica Monte SantUrbano cieszy się doskonałą ekspozycją na słońce. Wapienne, gliniaste tereny pochodzenia wulkanicznego sprzyjają zatrzymywaniu wilgoci, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu. System uprawy pergoli Verona umieszczony na półkach podtrzymywanych przez suche kamienne mury zwane „marogne”. Gęstość 3300 winorośli na hektar gwarantuje wydajność 98 kwintali na hektar. Winorośl ma średni wiek 18 lat. Żniwa, wybór ręczny do końca września. Lekkie suszenie winogron przez 22 dni w suszarniach owoców o doskonałych warunkach pod względem temperatury, wilgotności i wentylacji. Winifikacja, rozpoczęcie tłoczenia pod koniec października z kruszarką walcową-destemmer. Maceracja w zbiornikach ze stali nierdzewnej na okres 8 dni, z codziennym pompowaniem i opóźnieniem. Przenieść do zeszklonych zbiorników cementowych w celu zakończenia fermentacji alkoholowej i malolaktycznej. Starzenie w 500 l. Dębowe beczki Allier na 18 miesięcy i wyrafinowanie w butelce.
Speri Vigneto Monte Sant Urbano Amarone della Valpolicella - Opinie klientów
Speri Vigneto Monte Sant Urbano Amarone 2013
Intensywna rubinowa czerwień z fiołkiem. Przyjemny ziołowo-owocowy nos z drzewnymi i kwiatowymi nutami róż i geranium oraz ciemniejszymi nutami tostowymi i tytoniowymi. Na podniebieniu jędrne, szerokie i pełne. Przyprawowe i pikantne taniny, wielka przyjemność picia.
Wina amarone
Bogaty, lśniący rubinowo-czerwony, zwarty bukiet z intensywnymi aromatami śliwki, czarnej wiśni, zielonej herbaty i tytoniu, z delikatną nutą czekolady w tle. Ciało, pokryte delikatnymi owocami jagodowymi, rozwija dynamiczne doznania smakowe na podniebieniu z topiącymi się słodkimi owocami, napiętą taniną i długim finiszem.
2023-10-08
Amarone Speri
Głęboko granatowy kolor Amarone ma eteryczny bukiet przypominający suszone owoce. W ustach pełne, ciepłe, otulające i wytrawne. Ważne wino o rzadkiej elegancji, dobrze nadaje się do starzenia. Na stole wymagane są solidne dania główne z czerwonego mięsa, takie jak duszone mięsa i dziczyzna. Ale doskonale komponuje się również z dojrzałymi serami lub jako wino medytacyjne do wieczornych pogawędek z przyjaciółmi na całe życie. dobrze radzi sobie ze starzeniem się. Na stole wymagane są solidne dania główne z czerwonego mięsa, takie jak duszone mięsa i dziczyzna. Ale doskonale komponuje się również z dojrzałymi serami lub jako wino medytacyjne do wieczornych pogawędek z przyjaciółmi na całe życie. dobrze radzi sobie ze starzeniem się. Na stole wymagane są solidne dania główne z czerwonego mięsa, takie jak duszone mięsa i dziczyzna. Ale doskonale komponuje się również z dojrzałymi serami lub jako wino medytacyjne do wieczornych pogawędek z przyjaciółmi na całe życie. Speri jest synonimem Amarone della Valpolicella. A to Classico Monte Sant'Urbano jest jednym z symboli winnicy. Uwielbiane przez entuzjastów i ekspertów pod każdą szerokością geograficzną, to ważne czerwone wino z pewnością nie jest winem codziennym. Ale przy odpowiedniej okazji butelkę Amarone można śmiało odkorkować. Winogrona z winnic posiadłości na Monte Sant'Urbano w gminie Fumane, winorośle mają wysoki średni wiek. Corvina Veronese i Corvinone w tym przypadku stanowią około 70% mieszanki, Rondinella stanowi 25%, a Molinara resztę. Winifikację rozpoczynamy od starannej selekcji najlepszych gron, które suszymy przez około 100 dni, co skutkuje utratą masy na poziomie około 40%. Po przetworzeniu wino pozostaje przez 24 miesiące w piwnicy w tonneaux z francuskiego dębu, a następnie kolejne 18 miesięcy w średnio dużych beczkach z dębu slawońskiego. Wreszcie po butelkowaniu następuje kolejne 12 miesięcy starzenia w butelce.