Suavia Soave Classico DOC
Wino Suavia Soave Classico DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Suavia Soave Classico DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto (Wenecja Euganejska)
Apelacja: Soave DOC
Producent: Suavia
Szczep: Garganega, Trebbiano di Soave
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Certyfikaty: wino biologiczne
Słomkowożółty Soave Classico pachnie lekko i kwiatowo, cytrusami, jabłkiem, jaśminem i czarnym bzem. Na podniebieniu miękkie i kremowe z subtelnymi migdałowymi tonami i mineralną żyłką, a wszystko to zatopione w świeżej, rześkiej kwasowości. Żywa, wyrafinowana biel o aromatycznym charakterze i smacznym kęsie. Certyfikowany organiczny. Sugestie kulinarne: gnocchi ziemniaczane z pomidorami i płatkami sera, makaron z fasolą, ryby, białe mięsa, szparagi, aperitif.
„Aromaty świeżej cytryny, białej brzoskwini i suchej pestki przechodzą do średniego ciała z ciasną mineralną strukturą i czystą perełką cytryny na końcu”. JAMES SSAK
W jednym z najstarszych włoskich regionów winiarskich, w regionie Veneto, znajduje się posiadłość rodziny Tessar, której członkowie od wielu lat zajmują się produkcją wina. W 1982 r. Giovanni Tessar i jego żona Rosetta postanawiają samodzielnie zaangażować się w produkcję wina i nie przekazywać już plonów lokalnej spółdzielni. Nadają nazwę jego farmie Suavia - na cześć starożytnego miasta w regionie Soave.
Winnice o powierzchni 1700 hektarów znajdują się wokół miejscowości Fitt, na wschód od Werony, na pagórkowatym terenie o bogatej glebie, mikroklimacie i dużym potencjale do produkcji najwyższej jakości win. Część tego terytorium od 1931 roku określana jest jako Soave Classico. Jest najbardziej odpowiedni do tworzenia najbardziej wykwintnych win Soave. Tak zwane wina Soave Classico są bardziej dojrzałe niż reszta wina, rozległy obszar Soave, zatytułowany „Allargata”.
Obecnie zarządzanie gospodarką Suaviyi skoncentrowało się w rękach Maryi, Arianny, Walentyny i Alessandry Tessar. Obserwując tradycje regionu, ulepszając terroir, ze szczególnym uwzględnieniem uprawy i rozwoju autochtonicznych odmian winogron białych (Garganega, Trebbiyano di Soave), we współpracy z uniwersytetami i instytutami enologii produkują najlepsze wina regionu Soave . Każdego roku produkuje około 100 000 butelek wina.