Sublime Prosecco Rosé Extra Brut Millesimato
Wino Sublime Prosecco Rosé Extra Brut Millesimato
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sublime Prosecco Rosé Extra Brut Millesimato
Kraj: Włochy
Region: Veneto - Treviso
Apelacja: DOC Prosecco
Producent: Tenuta San Giorgio
Szczepy: 90% Glera, 10% Pinot Noir
Kolor: różowe
Rodzaj: wytrawne, musujące
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% c4
Nota degustacyjna:
Sublime Prosecco Rosé Extra Brut Millesimato to różowe wytrawne wino musujące powstałe w wyniku kupażu gron 90% Glera oraz 10% Pinot Noir uprawianych w prowincji Treviso. Wino prezentuje jasno łososiową barwę, z drobnym żywym bąbelkiem. Bukiet uwydatnia aromaty dojrzałych jabłek oraz brzoskwiń, z niuansami truskawek oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże i czyste, o doskonałej budowie i długim zakończeniu.
Sugestie kulinarne: aperitif, z bogatymi sałatkami, pizzą i makaronem, grillowaną rybą,
Notatki Sommelier:
Region Veneto to najważniejsza prowincja winiarska Włoch. Ale także taki z niewiarygodnie długą historią wina. Jeszcze przed powstaniem Cesarstwa Rzymskiego sadzono tu winogrona do uprawy winorośli. Już wtedy istniał podział między winnicami równinnymi, które produkowały proste wina do codziennego użytku, a po drugiej stronie winnicami na wzgórzach, skąd pochodziły piękne wina gatunkowe.
Producent: Tenuta San Giorgio
Tenuta San Giorgio ma bardzo długą historię, ale tak naprawdę stał się sławny dopiero od czasu, gdy w latach 70. trafił w ręce rodziny Tombacco. Po generalnym remoncie wina są przykładem tego, co region ma do zaoferowania i dumną wizytówką rodziny. Winnice można znaleźć na Grave di Papadopoli, wyspie na rzece Piave. Dzięki aluwialnym dostawom materiału tą rzeką gleba jest bogata w składniki odżywcze. I to bardzo dobrze radzi sobie z winoroślą. Klimat jest łagodny, dzięki czemu winogrona mogą doskonale dojrzewać.
2023-06-19
Wino Sublime Prosecco Rosé Extra Brut Millesimato
Włoskie wino musujące w kolorze subtelnego prowansalskiego różu i eleganckich, długo utrzymujących się bąbelkach. W nosie wyraziste, o bukiecie, w którym harmonijnie łączą się charakterystyczne dla odmiany glera aromaty jabłek i brzoskwiń z niuansami różanym i truskawkowym typowymi dla pinot noir. W ustach delikatne, czyste i eleganckie, doskonale zbudowane, o pełnym ekspresji, długim zakończeniu.
Podawać do spaghetti z homarem, ostryg, marynowanych ryb śródziemnomorskich.