Talo Primitivo Di Manduria San Marzano
Wino Talo Primitivo Di Manduria San Marzano
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cantine San Marzano Talò Primitivo Di Manduria DOP
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Cantine San Marzano
Typ: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Wino o głębokim czerwono rubinowym kolorze z przebłyskami fioletu. Ujawnia aromaty dojrzałych czerwonych owoców, śliwki z nutami przypraw , wanilii i kakao. Na podniebieniu dominują dojrzałe ciemne owoce w tym wiśnie, śliwki, suszone figi z nutami wanilii i czekolady. Polecane do dań mięsnych, jagnięciny , cielęciny, makaronów z cięższymi sosami, pizzy oraz twardych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
To ciemnorubinowe wino ma bardzo owocowe podniebienie typowe dla stylu winogron z aromatami i smakami malin, śliwek, goździków i powściągliwą nutą słodyczy. Spróbuj podawać z klasycznymi jesiennymi potrawami, takimi jak duszony mostek wołowy lub żeberka, obfite ragout, cielęce scaloppini ze świeżym makaronem lub pizza w stylu neapolitańskim.
W San Marzano plantatorzy winorośli dbają o swoje małe winnice jak o ogrody. Ich historie są liczne, podobnie jak imiona ich rodzin. Tim San Marzano wybrał jedno z imion, Talò, aby podziękować każdej rodzinie i złożyć hołd każdej historii. Talò to czerwone wino produkowane z winogron Primitivo uprawianych na terytorium San Marzano (Taranto) na glebach gliniastych o średniej strukturze, płytkich i o dobrej zwartości. Zbiory odbywają się w drugim tygodniu września. Następuje maceracja kontrolowana termicznie przez około 10 dni, a następnie fermentacja alkoholowa z wybranymi drożdżami. Leżakuje w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 6 miesięcy. Charakteryzuje się rubinową barwą wzbogaconą fioletowymi refleksami. Ma bogaty zapach, który nawiązuje do dojrzałych wiśni i śliwek, z przyjemnymi nutami kakao i wanilii. Na podniebieniu uwalnia niezwykłą strukturę, złagodzoną przekonującym ciepłem Primitivo, które kończy się nutami długiej słodyczy. Podawać w temperaturze 16-18 ° C.
Z żyznymi czerwono-brązowymi glebami, które są mieszanką wapiennych skamieniałości, tlenku żelaza, gliny i gliny, równiny, doliny i strefy przybrzeżne Apulii są domem dla dzikich róż, jagód i przysłowiowych ziół, rozmarynu i tymianku; Kwitnący wśród drzewostanów sosny nadmorskiej. Jeśli chodzi o rolnictwo, ekstensywna uprawa zbóż i gaje ulivi secolari (stuletnie drzewa oliwne) dają imponujące 50% całkowitej produkcji makaronu i oliwy z oliwek we Włoszech. Karczochy, pomidory śliwkowe, owoce morza i ryby, wypas owiec i oczywiście winorośl uzupełniają obfitą produkcję. W środkowych i południowych subregionach płaskowyżu Murge i półwyspu Salento, spieczony słońcem i suchy klimat jest idealny do uprawy pełnych winogron do czerwonego wina, takich jak Negroamaro, Malvasia Nera, Aglianico i Primitivo - gwiazda w tym tygodniu DéClassé, San Marzano Talò Primitivo di Manduria
Z nazwą pochodzącą od kilku łacińskich terminów, które można luźno przetłumaczyć jako "pierwszy, który dojrzewa", Primitivo było tradycyjnie używane do wzmacniania mieszanych win czerwonych. Ostatnio odmiana ta jest coraz częściej wykańczana jako wino odmianowe, częściowo pod wpływem popularności Zinfandela, krewnego klonu, który kwitnie w kalifornijskich winnicach i odniósł wielki sukces na rynkach Ameryki Północnej. Lokalna tradycja winiarska sugeruje, że włoski wariant (wywodzący się od chorwackiego szczepu macierzystego) został odkryty przez XVII-wiecznego mnicha, Filippo Francesco Indellicati, rosnącego jako dzika winorośl w jego klasztornych ogrodach. Z biegiem czasu przystosowane odmiany Primitivo rozprzestrzeniły się po całej Apulii, ostatecznie docierając do prowincji Taranto 100 lat później.
Założony na początku lat sześćdziesiątych przez mniej niż dwa tuziny rodzin winiarskich zakorzenionych w regionalnym centrum San Marzano, Cantine San Marzano rozrósł się do spółdzielni z ponad 1200 członkami; Wspólne zobowiązanie do produkcji wysokiej jakości wina, które autentycznie odzwierciedla rodzime winogrona regionu i związane z nimi style wykończenia. Kantyna stopniowo ewoluowała w jednego z czołowych producentów eksportujących w południowo-wschodnich Włoszech, a ta butelkowanie jest dobrze wykonanym przykładem tego, co winiarze z Apulii mogą zaoferować w XXI wieku. Wraz z nadejściem chłodniejszej jesiennej pogody, teraz jest odpowiedni czas, aby ponownie przyjrzeć się bardziej solidnym stylom wina, takim jak ten Primitivo
Talo Primitivo Di Manduria San Marzano - Opinie klientów
Bardzo dobre wino primitivo
Ma rubinowoczerwony kolor z fioletowymi refleksami. Zapach ma aromat dojrzałych wiśni i suszonych śliwek z nutami wanilii i kakao. W smaku zbudowana z długą słodyczą na finiszu.
San Marzano Primitivo
Manduria, położona nad Morzem Jońskim, jest symbolem najwyższej jakości i najbardziej wyrazistych prymitywów Apulii. Mocne, treściwe i złożone z intensywnymi aromatami dojrzałych owoców, takich jak wiśnie, śliwki i jeżyny. Miękki o przyjemnej taninowej strukturze.
2024-10-22
Talò Primitivo di Manduria Red Dry
W kieliszku Talò Primitivo di Manduria ma rubinowoczerwony kolor wzbogacony fioletowymi tonami; bujny bukiet, przypominający dojrzałe wiśnie i śliwki, z przyjemnymi nutami kakao i wanilii; wino o niezwykłej strukturze, zmiękczonej kojącym ciepłem winogron Primitivo; finisz oferuje nuty długotrwałej słodyczy. Wino to dobrze komponuje się z treściwymi przystawkami, jagnięciną, dziczyzną i czerwonym mięsem z bogatymi sosami i twardymi serami.